Žmogaus teisių komitetas pritarė Šeimynų įstatymo projektui: tikisi, kad bus populiaresnės

Trečiadienį posėdyje Seimo Žmogaus teisių komitetas apsvarstė Lietuvos Respublikos šeimynų įstatymo pakeitimo projektą. Tikimasi, kad, pritarus įstatymo projekto nuostatoms, bus paskatinta steigti kuo daugiau šeimynų, o likę be tėvų globos vaikai galės augti šeimai artimesnėje aplinkoje, rašoma pranešime spaudai.

Tikimasi, kad, pritarus įstatymo projekto nuostatoms, bus paskatinta steigti kuo daugiau šeimynų, o likę be tėvų globos vaikai galės augti šeimai artimesnėje aplinkoje.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Tikimasi, kad, pritarus įstatymo projekto nuostatoms, bus paskatinta steigti kuo daugiau šeimynų, o likę be tėvų globos vaikai galės augti šeimai artimesnėje aplinkoje.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 1:41 PM

Įstatymo projekte siekiama sudaryti galimybę šeimynai, kurioje globojami ar prižiūrimi daugiau kaip 6 vaikai, turėti iki 3 dalyvių ir nustatyti, kad šeimynos dalyviais gali tapti bet kuris kartu su šeimynos steigėju gyvenantis ne jaunesnis nei 21 metų asmuo, davęs rašytinį sutikimą tapti šeimynos dalyviu ir atitinkantis nustatytus reikalavimus. Taip pat siūloma laipsniškai didinti šeimynos dalyvių pajamas.

Komitetas pritarė įstatymo projektui, tačiau įvertino, kad šeimynų dalyvių pajamos yra per mažos, atsižvelgiant į jų veiklos pobūdį ir sukuriamą pridėtinę vertę visuomenei. Šeimynoje dirba tie patys asmenys visą parą ir be poilsio dienų, o bendruomeniniuose vaikų globos namuose darbuotojai dirba pagal Lietuvos Respublikos darbo kodekso nuostatas, turėdami atostogas ir poilsio dienas.

Be kita ko, dauguma šeimynų vaikus globoja nuosavame būste. Šeimyna sukuria likusiam be tėvų globos vaikui šeimos aplinką, nes gyvena kaip šeima, vaikus supa tie patys suaugę asmenys. Pranešime pažymima, kad vaiko globa šeimynoje yra gerokai geriau atitinkanti vaiko interesus, nei globa bendruomeniniuose globos namuose, taip pat valstybei kainuoja gerokai mažiau.

Atsižvelgdamas į išdėstytas aplinkybes, komitetas pasiūlė šeimos dalyvio pajamas iki galutinio nustatomo dydžio didinti ne palaipsniui, o nedelsiant – nuo 2023 m. Pritarus komiteto pasiūlymui, nuo 2023 m. Šeimynos dalyvio išlaikymo pajamų, finansuojamų iš savivaldybės biudžeto lėšų, dydis negalėtų būti mažesnis negu 3,5 Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos, jeigu šeimynoje yra vienas šeimynos dalyvis, mažesnis negu 2,4 Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos, jeigu šeimynoje yra 2 šeimynos dalyviai, ir mažesnis negu 1,8 Vyriausybės patvirtinta minimalioji mėnesinė alga, jeigu šeimynoje yra 3 šeimynos dalyviai.

Šiuo metu Lietuvoje yra įsisteigusios 54 šeimynos, registruoti 78 šeimynų dalyviai, šeimynose auga 273 vaikai. Vaiko išlaikymas bendruomeniniuose globos namuose valstybei atsieina apie 1655,32 euro per mėnesį, o šeimynoje – 701,24 euro per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.