Kaip su vaikais kalbėti apie pinigus?

Vienas iš svarbiausių įgūdžių, kurio kiekvienam žmogui prireikia gyvenime – turimų pinigų valdymas. Tad ir su savo atžalomis apie pinigus turime kalbėti jau nuo pat mažumės. Tiesa, dažnam vaikui tai gali pasirodyti nesuprantama, neįdomi ir neaktuali tema. Šiame straipsnyje rasite atsakymus, kada yra tinkamas laikas pradėti mokyti vaikus elgesio su pinigais, kokiais būdais galima perteikti šią temą ir kaip jį sudominti.

Yra vieningai sutariama, kad apie pinigus su vaikais verta pradėti kalbėtis kuo anksčiau.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Yra vieningai sutariama, kad apie pinigus su vaikais verta pradėti kalbėtis kuo anksčiau.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 4:10 PM

Kada laikas pradėti pokalbius?

Yra vieningai sutariama, kad apie pinigus su vaikais verta pradėti kalbėtis kuo anksčiau. Maždaug 3–4 metų amžiaus vaikas ima kelti klausimus, kiek kainuoja vienas ar kitas daiktas, kas yra pinigai ir iš kur jie atsiranda. Toks amžius jau yra tinkamas mokyti vaikus atpažinti pinigus ir jų vertę. Pasitelkite jūsų atžaloms tinkamus būdus – galbūt šiam tikslui tiktų vaikų mėgstamas parduotuvės ar kavinės žaidimas pasitelkiant netikras kupiūras?

Tuo tarpu pirma klasė mokykloje gali tapti atspirties tašku, kai galite pradėti duoti vaikams nedideles pinigų sumas, kitaip tariant, kišenpinigius, ir pamokyti pasiskirstyti prioritetus juos leidžiant bei taupyti.

Praktiniai patarimai

Piniginiai klausimai dažnai yra sudėtingi net suaugusiems, tad šiame procese svarbiausia kantrybė. Neturėkite išankstinio noro, kad per dieną vaikas supras pinigų vertę, ims taupyti ir pasiskirstys prioritetus. Tai – ilgas procesas, tačiau pateikiame kelis praktinius patarimus, kurie padės su vaiku kalbėti apie pinigus paprasčiau ir pasitelkti įdomesnį formatą:

  • Vaikams labai svarbu suvokti, iš kur atsiranda pinigai. Reikėtų paneigti dažnai vyraujantį suvokimą, kad pinigus tiesiog išduoda bankomatas arba jie stebuklingai atsiranda mokėjimo kortelėse ir papasakoti vaikui, kad pinigai yra uždirbami ir riboti, todėl visuomet turime apgalvoti savo pirkinius. Nuo pat mažų dienų vaikams reikia paaiškinti, kad prieš išleidžiant pinigus reikia juos uždirbti. Esant galimybei, nusiveskite vaiką į savo darbą, kad jis savo akimis pamatytų, ką jame veikiate ir kaip uždirbate pinigus šeimai. Taip pinigai vaikams netaps savaime suprantamu dalyku;
  • Jei vaikui paprasčiau suprasti pinigų vertę lyginant ją su daiktais ar paslaugomis, pasitelkite vaizduotę. Pavyzdžiui, papasakokite, kiek ledų porcijų „telpa“ viename 10 eurų vertės banknote;
  • Ugdykite taupymo įprotį. Reikia palikti vaikui spręsti, ką daryti su dalimi, likusia nuo kišenpinigių atsiskaičius už būtiniausius pirkinius. Taip bus ugdoma asmeninė atsakomybė ir taupumas. Stebėkite vaiko norus, o esant reikalui pasidalinkite savo įžvalgomis ir patarimais, kodėl verta taupyti ir kad didesnius pirkinius reikia planuoti iš anksto. Nupirkite savo vaikui gražią ir žaismingą taupyklę, kad jis turėtų motyvacijos į ją dėti po išlaidų likusias monetas ar banknotus;
  • Kalbant su vaiku apie pinigų valdymą, pasitelkite vaizdines priemones, paveiksliukus, piešimą ar mokamuosius žaidimus. Tai padės sutelkti vaiko dėmesį, jį sudominti ir esminius elgesio su pinigais principus paaiškinti paprasčiau. Šiuo metu yra didelė pasiūla tam skirtų knygų, žaidimų ar net mobiliųjų aplikacijų;
  • Svarbu vaikams papasakoti, kuo skiriasi „noriu“ ir „reikia“. Įtraukite vaiką į šeimos pirkinių sąrašo sudarymą, pavyzdžiui, perkant maistą. Pakvieskite vaiką apsipirkti su jumis kartu ir padėkite jam suprasti, ką tikrai būtina įsigyti šiuo metu, o kas yra tik norai, kurie gali palaukti. Jei į tam tikras vaiko užgaidas atsakysite „ne“, jo paties labui mokysite jo atsakingo elgesio su pinigais.

Prireikus papildomų pinigų jums ar jūsų šeimai, gaukite reikiamą pinigų sumą užpildę paskolos paraišką internetu. Su „Bobutės paskola“ pinigai jūsų sąskaitą pasieks vos per 5 minutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.