Užsuko atostogų – liko gyventi: į Tenerifę atsikrausčiusi šeima džiaugiasi kainomis ir kokybišku gyvenimo būdu

Renginių vedėjas ir organizatorius, verslininkas Tomas Kulita prieš pusantrų metų su žmona Neli ir dukra pirmą kartą atkeliavo pora savaičių atostogų į saulėtąją Tenerifės salą, kurią dabar vadina namais. Dabar jau dviejų vaikų tėtis įsitikinęs, kad čia praleidžiamas laikas yra kokybiškesnis ir šeimos laiko, ir gyvenimo kokybės atžvilgiais.

Tomas ir Neli Kulitos džiaugiasi savo pasirinkimu persikraustyti į Tenerifę.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tomas ir Neli Kulitos džiaugiasi savo pasirinkimu persikraustyti į Tenerifę.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tenerifės paplūdimiai išsiskiria juodu smėliu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tenerifės paplūdimiai išsiskiria juodu smėliu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Teidės ugnikalnis stūgso Tenerifės salos viduryje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Teidės ugnikalnis stūgso Tenerifės salos viduryje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Tomas Kulita Lietuvoje turėjo ne vieną veiklą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tomas Kulita Lietuvoje turėjo ne vieną veiklą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Šeima apsigyveno Adeje miestelyje netoli vandenyno.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Šeima apsigyveno Adeje miestelyje netoli vandenyno.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Tenerifės paplūdimiai išsiskiria juodu smėliu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Tenerifės paplūdimiai išsiskiria juodu smėliu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Mažoji Anabelė labai džiaugėsi galimybe gyventi ten, kur šilta.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mažoji Anabelė labai džiaugėsi galimybe gyventi ten, kur šilta.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Tomas Tenerifėje atrado ir naujų pomėgių.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tomas Tenerifėje atrado ir naujų pomėgių.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Maisto produktai Tenerifėje net pigesni nei Lietuvoje.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Maisto produktai Tenerifėje net pigesni nei Lietuvoje.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tenerifėje gyvenimas primena atostogas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tenerifėje gyvenimas primena atostogas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 12, 2022, 4:43 PM, atnaujinta Nov 13, 2022, 1:53 PM

Spontaniškas sprendimas

Tomas ir Neli dar prieš tėvystę yra penkis mėnesius gyvenę Tailande, taip pat visad pasvajodavo, kad sulaukę pensijos persikraustys į šiltesnius kraštus, bet neįsivaizdavo, kad tai įvyks taip greitai.

„Prieš pusantrų metų atvažiavome atostogų į Tenerifę. Žmona vieną vakarą prasitarė, kad galėtų čia gyventi, o man kilo mintis – kodėl gi ne? Ko mes laukiame? Atsisėdome vakare ir pradėjome konkrečiai aptarinėti pliusus bei minusus“, – prisimena Tomas.

Pora išsiaiškino, kad saloje yra puikios mokyklos, Ispanijos, kuriai ir priklauso Tenerifė, medicinos sistema viena geriausių Europoje, o kur dar klimatas, kuomet visada šilta.

„Pradėjome skaičiuoti finansus. Sudėjus šildymo kaštus, išlaidas kurui, kurio reikėjo tikrai nemažai važinėjant kasdien nuo Vilniaus priemiesčio į centrą, ir net atostogas, nes visad važiuodavome pailsėti kur šilta prie jūros, paaiškėjo, kad ši suma sudaro pusę metų nuomos išlaidų čia. Realiai, kiek išleisdavome dėl šalčio, čia tiek kainuoja nuoma“, – dalijasi rezultatu vyras.

Dažnai trukdžiu persikelti į kitą šalį tampa darbas. Neli vyrui pasakė, kad tai jai nėra kliūtis. Tomas Lietuvoje buvo gerai žinomas renginių vedėjas ir organizatorius, garsalaidės „Visa tiesa apie šventes“ kūrėjas, renginių organizatorius bei marketingo seminarų EBSV vedėjas, fotobūdelės verslo savininkas. Tomas su partneriais turi elektroninės komercijos projektą, kuriame parduoda savo produkciją JAV ir visoje Europoje.

„Renginių sferoje dirbau 15 metų. Taip, atrodė sunku palikti tiek metų puoselėtą veiklą, bet tuo pačiu aš visus tuos metus neturėjau savaitgalių, dėl to jau buvo kilęs noras išbandyti ką nors naujo“, – prisipažįsta jis.

Renginiai liko Lietuvoje be Tomo, o persikrausčius verslininkas skyrė atsilaisvinusį laiką elektroninės parduotuvės vystymui bei fotobūdėlės „Fotobox“ projektui.

Susilaukė sūnaus

Per pusmetį išpardavę turimą nekilnojamą turtą, o automobilius ir reikalingus daiktus sukrovę į jūrinį konteinerį, pasiėmę šunį ir katiną šeima išsikraustė į Tenerifės miestą pajūryje Adeje. Tiesa, visą tą laiką penkiametė dukra Anabelė su privačiu mokytoju papildomai mokėsi ispanų kalbos, o tėvai suplanavo, kad ši lankys tarptautinę mokyklą, kur mokoma anglų kalba.

„Dukra, sužinojusi, kad planuojame kraustytis – labai apsidžiaugė, nes ją žavėjo vandenynas, galimybė lankytis vandens parkuose, zoologijos soduose ir gyventi ten, kur šilta. Pirmaisiais mėnesiais ji labiau susikalbėjo angliškai, bet dabar persilaužė ir mieliau vietiniams atsako ispaniškai“, – šypteli tėtis.

Vyras pastebi, kad pakeitus šalį, atsirado ne tik naujų pomėgių, bet ir daugiau laiko sau bei šeimai, dingo karštligiškas bėgimas nuo pirmadienio iki penktadienio.

„Turint laiko atsirado dar viena idėja – šiuo metu ruošiu knygą apie marketingo strategijas paslaugų tiekėjams ir ji bus skirta mažam verslui bei individualiai dirbantiems žmonėms. Išleidus knygą pasirodys ir nuotoliniai mokymai. Visa tai gimė tik dėl to, kad atsirado laiko tai daryti“, – džiaugiasi T. Kulita.

Jis pastebi, kad ir laikas šeimai čia yra kokybiškesnis, o ir aplinkinių požiūris į vaikus visai kitoks nei Lietuvoje – čia visi juos kalbina, nebara dėl nutepliotų vitrinų parduotuvėje ar triukšmavimo.

Tai, kad jų ketinimai likti saloje rimti rodo ir naujas Tenerifės gyventojas – pora prieš du mėnesius susilaukė sūnaus Enzo.

„Sūnus gimė Ispanijoje. Prisipažinsiu, Lietuvoje mūsų patirtis su medikais gimdymo metu nebuvo pati geriausia, o Ispanijoje situacija priešinga. Pamenu, kaip Lietuvoje gydytojai kažką sušunka ir tu nežinai nei kaip reaguoti, nei ką daryti. Tenerifėje žmoną gydytojas lydėjo visą nėštumą nuo pirmos dienos iki gimdymo, į visus klausimus buvo atsakyta.

Ispanijoje skatinamas natūralus gimdymas, todėl mes turėjome visas galimybes jaustis saugiai prižiūrint medikams, rinktis geriausias natūralaus gimdymo praktikas, personalas kalbėjo ispaniškai, bet tai netrukdė mums džiaugtis gera patirtimi ir susilaukti sveiko vaiko“, – džiaugiasi Tomas.

Medicininę priežiūrą ir gimdymo išlaidas apmokėjo šeimos turimas sveikatos draudimas.

Kainos džiugina

Bent kartą buvę Tenerifėje prisimena, kiek saloje daug lietuvių, bet Tomas šypsosi, kad jų šeima atvira visiems ir visoms kultūroms, todėl jis su žmona jau pramoko ir ispanų kalbos: „Nenorime šioje vietoje būti tik svečiais.“

Labiausiai dėl jų išvykimo į kitą šalį apgailestavo poros artimieji su kuriais jie matydavosi kiekvieną savaitgalį, bet dabar vyras pastebi, kad kartu praleistas laikas daug kokybiškesnis.

„Tėvai ir artimieji aplanko mus 2–4 kartus per metus ir mes kartu praleidžiame daug įdomesnį, artimesnį ir kokybiškesnį laiką kartu, nei susitikdavome trumpam Vilniuje. Nekalbu apie tai, kad visos technologijos leidžia pamiršti atstumą ir bendrauti kasdien“, – įsitikinęs T. Kulita.

Vyras prisipažįsta, kad jie su žmona mieliau mėgaujasi šeimos nei draugų kompanija, tad ir gyvenant Lietuvoje su draugais susitikdavo porą kartų metuose, o dabar tie patys draugai mielai naudojasi proga atvažiuoti atostogoms į saulėtąją Tenerifę.

„Važiavome į Lietuvą gegužę. Reikėjo susirasti džinsus, megztinį, batus, kepurę, o apie vaiką net nekalbu... Čia nuo gruodžio iki kovo pakanka turėti ilgesnes lengvas kelnes ar džemperį, o nuo kovo iki gruodžio užtenka šortų ir marškinėlių. Batus taip pat turiu dvejus – šlepetes ir plonus sportinius vaikčiojimui. Čia visko reikia daug mažiau“, – teigia jis.

Kainos Tenerifėje, pasak Tomo, taip pat daug mažesnės nei Lietuvoje. Žinoma, norintys ras ir „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų prabangių restoranų, bet iš tiesų, kartais paprastoje šeimos kavinėje patiekta šviežia žuvis bus dar gardesnė.

„Keturių žmonių vakarienė su krevetėmis, vynu ir daugybe maisto kainuoja apie 80 eurų. Vietiniai juokauja, kad jei pamato, kad kava kainuoja 3,5 euro, o alus 5 eurus, jie ten daugiau neina. Įprastai kava čia kainuoja eurą pusantro, alaus 250 ml bokalas irgi eurą“, – vardija lietuvis.

Tenerifė ir kitos Kanarų salos anksčiau buvo įvardijamos, kaip pensininkų rojus – baigę darbus vakarų europiečiai mielai leisdavo žiemas malonaus klimato salose. Dabar, pasak Tomo, situacija kardinaliai keičiasi – vyresnio amžiaus žmonės čia ir toliau keliauja, bet besikeičiant situacijai pasaulyje į salą atvažiuoja vis daugiau jaunų šeimų, kurie dirba nuotoliu, todėl per ateinančius 5–10 metų Tenerifė pasikeis visiškai.

„Kas pasikeitė persikrausčius čia? Su šeima turime daug kokybiškesnį laiką kartu, o tiek to lėkimo, kaip įprasta didmiestyje, mažiau“, – džiaugiasi Tomas.

Daugiau apie Tomo ir šeimos nuotykius skaitykite jo instagramo askyroje „Tomaskul.lt“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.