Probleminio elgesio valdymas ir prevencija, pasitelkiant moksliškai grįstus metodus

Lietuvoje ir pasaulyje nuolatos didėja elgesio, emocijų ir raidos turinčių vaikų skaičius. Įvairiapusiai raidos sutrikimai pasireiškia vaiko socialinių įgūdžių, kalbos bei elgesio sutrikimais. Elgesio ar (ir) emocijų sutrikimai apibūdinami kaip heterogeniška grupė sutrikimų, pasireiškiančių elgesio ar (ir) emocinėmis reakcijomis, ryškiai besiskiriančiomis nuo įprastų amžiaus, kultūros ir etinių normų bei išreikštu nedėmesingumu, impulsyvumu ar (ir) prasta elgesio reguliacija. Elgesio ar (ir) emocijų sutrikimai nėra tik laikina, tikėtina reakcija į stresą keliančius įvykius, jie nuolat pasireiškia ne mažiau nei dviejose skirtingose situacijose elgesio ar (ir) emocinėmis reakcijomis, ryškiai besiskiriančiomis nuo įprastų amžiaus, kultūros ir etinių normų, nepasiduoda poveikiui, taikomam bendrojo ugdymo aplinkoje.

123rf.com asociatyvi nuotr.
123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2023, 2:45 PM

Lietuvos Higienos instituto duomenimis vien raidos sutrikimų turinčių vaikų yra apie 2000, o įtraukiant nediagnozuotus atvejus gali būti 2–3 kartus daugiau. Per metus naujai nustatoma 600–700 atvejų. Nustačius diagnozę šeimos susiduria su didelėmis psichologinėmis problemomis, trūksta teorinių ir praktinių žinių, apie elgesio, emocijų, raidos sutrikimus, pagalbos vaikui metodus ir kaip spręsti vaiko probleminio elgesio atvejus šeimoje, ugdymo įstaigoje, bendruomenėje. Tuo tarpu tarptautiniai tyrimai rodo, kad nuosekli ankstyvoji pagalba vaikui ir mokymai bei konsultacijos šeimoms, kurios remiasi mokslo grįstomis metodikomis, gali efektyviai padėti spręsti šių vaikų problemino elgesio atvejus ir užkirsti kelią galimoms elgesio problemoms. Taip pat, tyrimai rodo, kad tėvai, globėjai įgyję teorinių ir praktinių žinių geba regulioti vaiko probleminį elgesį, gerėja tėvų , globėjų psichologinė savijauta, jie geriau supranta savo vaiką ir jo psichoemocinius poreikius.

VšĮ „Sėkmingi vaikai“ kompleksinių paslaugų vaikams ir šeimoms centras nuo 2023 metų balandžio 01 d. pradėjo įgyvendinti Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos finansuojamą priemonę „Probleminio elgesio valdymas ir prevencija, pasitelkiant moksliškai grįstus metodus“.

Įgyvendinamos priemonės tikslinė grupė – Vilniaus mieste gyvenančios šeimos, kurios augina vaikus, turinčius elgesio, emocijų ir raidos sutrikimų ar jų riziką.

Pagrindinis tikslas – pagerinti šeimų teorinius ir praktinius įgūdžius sprendžiant probleminio elgesio atvejus. Šeimoms bus suteikiamos teorinės ir praktinės žinios apie raidos sutrikimus ir iš to kylančias elgesio bei emocijų problemas, taip pat, kaip tinkamai veikti probleminio elgesio pasireiškimo atvejais bei galimi probleminio elgesio prevencijos būdai ir priemonės.

Šių metų II ir III ketvirtį numatyta suorganizuoti 24 mokymus – viešąsias konsultacijas Vilniaus miesto savivaldybėje gyvenančioms šeimoms, kurių metu planuojama apmokyti virš 240 dalyvių.

Pirmųjų mokymų – viešųjų konsultacijų pradžia balandžio 26 d.

Priemonės vykdymo metu bus parengtos išliekamąją vertę turinčios ilgalaikės metodinės priemonės: 3 trumpi metodiniai filmai apie elgesio ir emocijų sunkumus lemiančius veiksnius, raidos sutrikimus ir probleminį elgesį, pozityvaus elgesio palaikymo būdus ir elektroninis metodinis leidinys „Moksliškai grįstų probleminio elgesio valdymų būdų taikymas praktiškai: patarimai šeimai“.

Informacija apie veiklas ir kvietimai į mokymus – viešąsias konsultacijas skelbiami VšĮ „Sėkmingi vaikai“ socialiniuose tinkluose ir interneto svetainėje.

Ši priemonė ir veiklos finansuojamos Vilniaus miesto savivaldybės „Visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos“ 2023 m. lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.