Tėvai dalijasi lova su 6 ir 12 metų dukromis: jų paaiškinimas ir specialistų komentaras

Kūdikis, miegantis su tėvais vienoje lovoje, nieko nebestebina, bet suėjus metams ar dviems po truputį jis iškraustomas į savo asmeninę lovą ar net atskirą kambarį. Taip būna dažniausiai, bet ne visada.

„Freepik“ asociatyvi nuotr.
„Freepik“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-24 20:19

Milijonai peržiūrų

Brandonas ir Meagan Dealai miega kartu su savo dukromis – dvylikamete McKenzi ir šešerių Sarah. Tiesa, tai nebuvo planuota.

„Tai prasidėjo dar tada, kai McKenzi buvo kūdikis. Ji gimė labai mažo svorio, todėl norėjome atidžiai ją stebėti, – portalui today.com pasakojo 32 metų Brandonas. – Ir tada ji tiesiog liko.“

Neseniai vyras socialiniame tinkle „TikTok“ pasidalijo vaizdo įrašu iš šeimos miegamojo apie savo šeimos miego tvarką.

Alabamoje (JAV) gyvenantis tėvas pademonstravo didžiulę, vadinamo karališko dydžio, lovą, kurioje miega jis, jo žmona ir jų jaunėlė dukra. Lovos gale pristumta kita lova, kurioje įsitaiso vyresnėlė dukra. Video įrašas sulaukė daugiau nei 5 milijonų peržiūrų ir tapo virusiniu.

Video įraše po to, kai sekėjams parodo šeimos miegamąjį Brandonas užsuka į paauglės kambarį ir klausia, kodėl jai patinka miegoti kartu su mama ir tėčiu.

„Nežinau, – atsako šeštokė. – Gal šiek tiek saugiau.“

Laiko sau lieka

Iš tiesų, McKenzi turi klausos negalią ir naktį išsiima jai girdėti padedantį kochlearinį implantą.

„Tuo metu ji nieko negirdi ir jai tai yra baisus jausmas, – paaiškina tėtis. – Kartais ji pabunda ir patikrina, ar mes esame.“

„Turime kurtiesiems skirtą priešgaisrinę signalizaciją, bet kas, jei ji neveiktų? Niekada sau neatleisčiau, – sako mama. – Neverčiu McKenzi miegoti mūsų kambaryje, bet tikrai neketinu jos priverstinai iškeldinti.“

Brandonui ir Meaganui neturi rūpesčių dėl privataus laiko tik jiems dviems – abi dukros kietai užmiega dar iki 20 valandos.

„Tai net keturios valandos iki mūsų miego. Ir mes turime visą likusį namą“, – atvirauja Brandonas.

Jo įkeltas vaizdo įrašas sulaukė tūkstančių komentarų.

Keletas sekėjų pabrėžė, kad miegojimas kartu yra įprastas daugelyje šalių ir tai labai natūralu, tačiau ne visi tai mato taip.

Brandonas prisipažįsta, kad ne kartą yra girdėjęs, kad jie traumuoja dukrą, jog ji nesugebės būti viena, bet tvirtina, kad McKenzi yra labai savarankiška paauglė.

Riba – brendimas

Pasak klinikinės psichologės iš Naujojo Džersio Liz Nissim-Matheis, geriausia tėvams miegoti kartu su vaikais iki kol atžala pradeda bręsti, kas įvyksta apie 11 gyvenimo metus.

„Kai patenkame į tą besikeičiančių kūnų teritoriją, tada tikrai norisi žengti žingsnį atgal ir pasakyti: „Kas čia vyksta?“, – today.com sakė L. Nissim-Matheis. – Galų gale jūs norite skatinti savo vaiko gebėjimą nusiraminti ir gyventi savarankiškai.“

Specialistė priduria, kad visi tėvai turi pasirinkti tai, kas geriausia jų šeimai, nes yra daugybė skirtingų tyrimų ir nuominių, kurių vieni siūlo išvis kartu nemiegoti, kiti rekomenduoja tą daryti kuo ilgiau.

Tiesa, pediatrė dr. Rebecca Fisk perspėja, kad kūdikiai iki 12 mėnesių visiškai neturėtų miegoti kartu, nes lovos dalijimasis padidina uždusimo ir staigios kūdikių mirties sindromo riziką.

„Miegojimas kartu yra asmeninis, o ne medicininis sprendimas. Svarbu, kad žmonės nuspręstų, ko reikia jų vaikams, tačiau pasiekus brendimo amžių tai turėtų būti linija, kurios nereikėtų peržengti ir tuomet būtina apibrėžti, kur yra vaikų, o kur tėvų kambariai“, – kalbėjo R. Fisk.

Praėjusiais metais aktorė Alicia Silverstone atskleidė, kad ji ir jos tuomet 11-metis sūnus Bearas dalijasi lova.

„Mes su Bearu vis dar miegame kartu“, – sakė A. Silverstone per „The Ellen Fisher Podcast“ pokalbį. – Turėsiu bėdų tai sakydama, bet man tai tikrai nerūpi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.