Tyrimas atskleidžia: seneliai, laikydamiesi pasenusių auklėjimo patarimų, gali kelti pavojų savo anūkams

Vaikelio susilaukę jauni tėvai dažnai sulaukia daugybės geranoriškų patarimų iš vyresnių artimųjų,kaip reikėtų auginti atžalą. Daugiausiai jų dažnai dalija nauji seneliai, kurie išminties semiasi iš tų laikų, kai patys augino vaikus. Pasirodo, tai ne tik nesvarbu, bet gali būti ir pavojinga.

Tyrimai parodė, kad seneliai (ar bet kuris globėjas), naudojantys pasenusias sveikatos praktikas, gali netyčia pakenkti savo anūkams.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tyrimai parodė, kad seneliai (ar bet kuris globėjas), naudojantys pasenusias sveikatos praktikas, gali netyčia pakenkti savo anūkams.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2023, 2:45 PM, atnaujinta Dec 16, 2023, 2:46 PM

Tyrimai parodė, kad seneliai (ar bet kuris globėjas), naudojantys pasenusias sveikatos praktikas, gali netyčia pakenkti savo anūkams, rašoma portale parents.com.

Daktaras Andrew Adesmanas pristatė savo išvadas Pediatrijos akademinių draugijų susitikime San Franciske.

„Atsakydami į klausimus gana didelė senelių imtis manė, kad jie atlieka gerą darbą. Tuo pačiu jie skundėsi, kad nesulaukia reikiamo palaikymo“, – teigė medikas.

Remiantis JAV surašymo biuro duomenimis, 7 milijonai senelių gyvena su anūkais iki 18 metų, o 2,3 milijono iš tų senelių ėmėsi tėvų vaidmens, kad patenkintų pagrindinius savo anūkų poreikius, kurių neužtikrina jų tėvai. Taip pat dar daugybė senelių padeda prižiūrėti vaikus.

Todėl labai svarbu pripažinti, kaip daug kas pasikeitė nuo tada, kai šie seneliai užaugino savo vaikus.

Dažnai vyresni žmonės apie mažų vaikų priežiūrą sako, kad jei sugebėjo užauginti savo vaikus, sugebės pasirūpinti ir anūkais. Tačiau tiesa yra ta, kad kai kuriose srityse net seneliams reikia atnaujinti žinias, kas yra saugu, o kas ne.

Vienas iš labiausiai bauginančių pavyzdžių, kuris įrodo, kad seneliai nežino naujausios vaikų sveikatos ir saugos informacijos, yra faktas, jog jie ne visada supranta, jog kūdikius reikia migdyti ant nugaros, o ne ant pilvo, siekiant sumažinti staigios kūdikio mirties sindromo riziką.

Daktaras A. Adesmanas savo tyrime nustatė, kad 44 proc iš 636 apklaustų senelių mano, kad „ledo vonios yra geras būdas numalšinti labai aukštą karščiavimą“. Dabar žinoma, kad ledo vonios gali sukelti drebulį ir hipotermiją, o labai aukštam karščiavimui reikėtų rinktis nebent drungną ar vėsią vonią.

Tačiau tai nereiškia, kad jūsų vaikų seneliai negali saugiai rūpintis jūsų vaikais. Viskas priklauso nuo prieigos prie informacijos, jūsų paramos ir noro mokytis.

Štai kai kuriuose JAV miestuose ligoninės ir kiti bendruomenės centrai pradėjo siūlyti globojimo ar „buvimo seneliais“ užsiėmimus. Šios pamokos, kurios yra pasiekiamos asmeniškai ir internetu, yra panašios į tuos kursus, kurie siūlomi naujiems tėvams, tik sutelkiant dėmesį į naujausios informacijos apie sveikatą ir saugą teikimą tikslinei auditorijai.

Tiesa, prieš priimant ar prašant pagalbos iš senelių, reikia įvertinti ir jų poreikius. Kai kurios šeimos neturi pasirinkimo, o seneliai dėl aplinkybių yra priversti tapti savo anūkų auklėmis, net jei jie neturi emocinės, psichinės, finansinės ar fizinės paramos. Ir tai gali sukelti problemų seneliams ir vaikams.

Daktaras A.Adesmanas pabrėžia, kad šiuolaikiniai seneliai, globojantys mažylius, dažnai nesulaukia paramos – jų socialinį gyvenimą riboja anūkai. Todėl labai svarbu atviras bendravimas ir kiekvienos pusės lūkesčių išsakymas.

Todėl atminkite, kad jei seneliai padeda prižiūrėti jūsų vaiką, nemanykite, kad jie savaime viską žino ir supranta, todėl skirkite laiko paaiškinti ir parodyti, kaip tai reikia daryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.