Vabalas ar drugelis? Paaiškino, kaip atskirti kieno tai vikšrelis

Gyvų tropinių drugelių parodos organizatoriai dalinasi edukaciniais video apie tai, kaip atrodo drugelių gyvenimo ciklas, kaip jie dauginasi ir gyvena. Trečios dalies tema „Drugelių vikšrai ir kaip juos gamtoje atpažinti nuo vabalų lervų”.

Drugelio vikšras turi prikaupti labai daug maistinių medžiagų, kad virstų drugeliu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelio vikšras turi prikaupti labai daug maistinių medžiagų, kad virstų drugeliu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2020, 3:56 PM, atnaujinta Apr 7, 2020, 10:26 AM

Gyvena ant to paties augalo

Drugelių vikšrai savo gyvenimą pradeda išsiritę iš mažyčių kiaušinėlių apie kuriuos pasakojome praėjusiame video siužete. Vos išsiritęs vikšras dažniausiai suvalgo savo kiaušinėlio kiautą, nes jame gausu naudingų medžiagų naujam gyvenimo etapui. Visą savo gyvenimą vikšreliai praleidžia ant tik jam skirto augalo, kurio lapus ir valgo. Vos išsiritęs vikšras atrodo toks mažytis ir sunku įsivaizduoti, kad vos per kelias savaites jis paaugs kelis šimtus, o kartais net tūkstančius kartų. 

Per savo gyvenimą, panašiai kaip ir gyvatė, drugelio vikšras net keturis kartus išsineria iš savo odos, kai ši tampa per maža.

Labai svarbu, kad drugelio vikšras maitintųsi labai daug – viso šio maisto prireiks tuomet, kai vikšras, paskutinį kartą nusimetęs savo rūbus, susisuks į lėliukę. 

Drugelis ar vabalas?

Svarbiausias klausimas visgi – kaip sužinoti ar vikšras, kurį matome kieme yra drugelio ar vabalo? Dauguma sako, kad drugelių vikšrai yra kur kas gražesni, spalvotesni, kai kurie tikrai įspūdingi. Pavyzdžiui, drugelio sfinko vikšrus visuomet galima atpažinti iš žavios uodegėlės, kuri primena galvą. Kiti drugelių vikšrai gali atrodyti kaip pušies šakelė, kai kurie yra tokių įspūdingų spalvų, kad joks priešas nesusivylios jų užpulti.

Tačiau, tai nėra visiškai tiesa – geriausias būdas atpažinti drugelio vikšrą – pažiūrėti į jį iš arti. Drugelio vikšrai nuo visų kitų atskiriami kojų skaičiumi. Tik drugelio vikšrai savo kūno priekyje turi tris poras mažų kojyčių, o gale kelias poras čiuptuvų, kurie padeda išsilaikyti ant augalo lapo ar šakos. Tai yra vienas pagrindinis būdas atskirti juos nuo kitų lervų ir sliekų. 

Nuodingi „namučiai"

Drugelio vikšro stadija taip pat yra ypatinga tuo, kad būtent joje drugelis tampa nuodingu plėšrūnams. Pasaulyje yra žinoma nemažai drugelių rūšių, kurie augalų pagalba tampa nuodingi savo priešams – dažniausiai paukščiams ir kitiems didesniems vabalams. Drugelio vikšras savo gyvenimą leidžia ant nuodingų gyvūnams, bet ne jam pačiam augalų. 

Įdomūs faktai apie vikšrus: 

  1. Drugelių vikšrai turi tik šešias tikras kojas, visos kitos – pagalbinės.

  2. Vikšrai valgo labai labai labai daug – nuo išsiritimo iki virtimo leliuke vikšras gali padidėti net iki kelių šimtų kartų. 

  3. Dauguma drugelių vikšrų turi šešias poras akių – tačiau nemato konkrečių vaizdų bei neskiria spalvų.

  4. Drugelio vikšrai neturi plaučių. Galima sakyti, kad vikšrai kvėpuoja visu kūnu, nes turi specialius vamzdelius, kuriais oras patenka tiesiai į vidų.

  5. Drugelio vikšrai neturi dantų, tačiau jų tvirto žandikaulio užtenka, kad galėtų sočiai ir laimingai gyventi.

Daugiau apie drugelių gyvenimą sužinosite - www.drugeliuparoda.lt

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.