Edukacija apie drugelius: kuo ypatingos jų akys?

Drugeliai – vieni nuostabiausių padarų žemėje džiugina mus savo grožiu. Dažnai nė nesusimąstome, jog tai labai įdomūs gyvūnai. Apie tai pasakoja Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai, kurie šiandien paaiškins, kaip pasaulį mato patys drugeliai.

Nors drugeliai mato mažiau spalvų nei žmonės, bet turi ypatingą sugebėjimą matyti ultravioletinę šviesą.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Nors drugeliai mato mažiau spalvų nei žmonės, bet turi ypatingą sugebėjimą matyti ultravioletinę šviesą.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2020, 12:13 PM, atnaujinta Apr 24, 2020, 4:54 PM

 Drugeliai, visiškai atvirkščiai nei žmonės – negali matyti pasaulio taip ryškiai ir taip tiksliai, tačiau visgi kiekvienam mūsų galima būtų pavydėti drugelio akių.

Drugeliai, viską mato kur kas plačiau, gali greičiau sureaguoti į greitai skrendančius objektus, tokius kaip paukštis ir svarbiausia – sugeba atskirti ultravioletinę bei poliarizuotą šviesą. Būtent tai padeda drugeliams rasti jiems reikiamų gėlių žiedus, atrasti jiems tinkamą partnerį pagal jo sparnų spalvas.

Drugeliai dažniausiai turi dvejas poras akių, nors mes matome tik vieną porą. Pirmoji, paprastoji akių pora yra skirta tik šviesos kiekiui atskirti ir ji dažniausiai yra viršugalvyje arba tarp antros poros akių – taip drugelis žino ar yra diena ar naktis. 

Antroji akių pora sudaryta iš daugybės mažų lęšiukų – ekranėlių yra pagrindinis drugelio matymo įrankis. 

Visai panašiai kaip ir bitės, drugeliai vaizdą mato suskaidytą į daugybę dalelių. 

Dauguma drugelių mato vos kelias spalvas – raudona, geltoną, mėlyną ir žalia, tačiau nemaža dalis drugelių gali matyti ir kur kas daugiau. 

Mes, per ketverius metus drugelių parodoje pastebėjome, kad drugeliai mieliausiai renkasi žalią spalvą poilsiui ir slėpynėms, o ryškiai geltoną ar raudoną – maistui. 

Drugelių matomų spalvų bangos yra nuo 254 iki 600 nm ir gali matyti ultravioletinę šviesą, o žmogaus matymas yra tik nuo 450 iki 700 nm, bet svarbu paminėti, jog žmonės gali matyti kur kas daugiau įvairių atspalvių. 

Drugeliai taip pat gali pamatyti labai greitai judančius objektus. Pavyzdžiui, žmogus gali matyti maksimaliai 45-53 mirgėjimus ar judesius per sekundę, o tuo tarpu drugelis gali matyti objektus judančius net 250 kartų greičiau.

Drugelių regėjimas yra specialiai sukurtas drugelio gyvenimui, ir būtent regėjimas drugeliui padeda rasti maistą, rasti sau tinkamą porą, rasti tinkamą augalą kiaušinėliams ir panašiai. 

Drugeliui ieškant maisto – be įprastų ryškių spalvų, kuriomis pasidabinę gėlių žiedai, jis mato dar ir mums neįprastą ultravioletinę spalvą – taip šviečia gėlių nektaras. 

Drugeliui ieškant sau tinkamos poros – regimoji ultravioletinė ir poliarizuota spalva taip pat padeda išsirinkti geriausią draugą. Kadangi drugelių sparnai yra lyg maži veidrodėliai, būtent atspindinti nuo jų šviesa išduoda ar drugelis sveikas, ar jo sparnai gražus ir tvirti, ar drugelis jaunas ir panašiai. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.