Taip, aštuonmečiai gali patys skalbtis savo drabužius!

Šeimos su vaikais karantino metu ypač daug praleidžia namuose – vyksta nuotolinis mokymosi procesas, tėvai dažnai turi dirbti telefonu ar kompiuteriu, o kur ant suaugusių pečių besilaikanti nuomų ruoša. Ar nebūtų puiku, jei prie to prisidėtų vaikai? Dalinamės vadovu, kuris sako, jog vaikai prie namų ruošos gali prisidėti sulaukę vos pusantrų metų!

 Pradinukai jau gali mokėti atlikti tokius darbus, kaip skalbinių sudėjimas į skalbimo mašiną. <br> 123rf.com nuotr.
 Pradinukai jau gali mokėti atlikti tokius darbus, kaip skalbinių sudėjimas į skalbimo mašiną. <br> 123rf.com nuotr.
Ketverių metų vaikai daug užduočių sugeba atlikti vieni, bet pamiršta.<br>  123rf.com nuotr.
Ketverių metų vaikai daug užduočių sugeba atlikti vieni, bet pamiršta.<br>  123rf.com nuotr.
Atlikdami namų ruošos darbus tiek jūs, tiek ir vaikai, naudokitės saugos priemonėmis.<br>123rf.com nuotr.
Atlikdami namų ruošos darbus tiek jūs, tiek ir vaikai, naudokitės saugos priemonėmis.<br>123rf.com nuotr.
Paaugliai gali atlikti visus darbus, kaip ir jūs.<br>123rf.com nuotr.
Paaugliai gali atlikti visus darbus, kaip ir jūs.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 24, 2020, 2:52 PM

TEDx“ konferencijoje pranešimą skaičiusi vaikų vystymosi ekspertė dr. Deborah Gilboa teigia, kad vaikai gali padaryti daug daugiau nei mano suaugę ir tai jiems netgi yra naudinga! Kai kurie tėvai mano, kad jų vaikai daug užsiėmę mokykla ir užklasine veikla ir papildomų darbų namuose jiems nebegalima duoti.

Statistika patvirtina teoriją, kad tėvai šiomis dienomis dar labiau lepina vaikus: atlikta apklausa parodė, kad 82 procentai tėvų reguliariai darydavo kartu namų ruošos darbus ir tik 28 procentai priskirdavo konkrečius darbus vaikams. O juk karantino laikotarpis, kaip tik puikus laikas mokyti vaikus namų ruošos darbų.

Dr. D. Gilboa teigė, kad reikalavimas atlikti tam tikrus darbus padeda užauginti vaikus, kurie taps ne tik savarankiškesni, bet puikiais problemų sprendėjais.

Kokie darbai yra tinkami vaikams, kokio amžiaus? Štai trumpas vadovas:

1,5-3 metai

„Šis amžius yra, kai vaikai viską nori daryti patys, tad pasinaudokite tuo! – patarė specialistė. – Jums retai reikės du kartus klausti ikimokyklinuko, ar jis norėtų padaryti „didelio“ vaiko darbą“. Svarbiausia, neliepkite šio amžiaus grupės vaikams atlikti darbus paskui save: jei mama valo dulkes, tai mažylis turi iš paskos daryti tą patį. Geriau sugalvokite ką jis gali padaryti atsakingo tam tikroje darbo dalyje – laikyti šiukšlių dėžę ar semtuvėlį, kol šluosite.

4-5 metai

Vaikai sulaukę ketverių visiškai sugeba atlikti kai kurias užduotis vieni, tačiau daugelis šio amžiaus vaikų neprisimins ką reikia padaryti, kol jų nepaprašysite. „Patarimas būtų toks – liepkite jiems pasakyti, kai viskas bus padaryta. Tai padės jiems padaryti užduotį iki galo, o jūs po to galėsite patikrinti ar jie padarė taip, kaip jūs rodėte prieš tai.“

6-8 metai

Nebijokite supažindinti su kasdienėmis namų ruošos užduotimis supažindinti pradinukų. Žinoma, tėvams paprasčiau liepti padaryti kažką kartą per savaitę, bet įpročius formuoti daug lengviau, jei darbą reikia atlikti kiekvieną dieną. Tad šiame amžiuje labai tinka pasikartojantys darbai, kad ir naminių gyvūnėlių priežiūra.

„Ir nenuvertinkite, ką gali padaryti šio amžiaus vaikai, – pridūrė dr. D. Gilboa. – Vieną sekmadienį auklė manęs paklausė, ar ji galėtų nuvežti vaikus į parką, kol aš darbe. Atsakiau, kad žinoma, kai jie atliks savo namų ruošos darbus. Auklė paklausė mano 8 metų sūnaus, kas jam dar liko ir jis atsakė „skalbimas“. Kolegiją lankanti auklė buvo šokiruota, nes dauguma jos draugų net nemoka patys išsiskalbti drabužių. Mano sūnus buvo lygiai taip sukrėstas sužinojęs, kad studentai nežino, kaip tai daryti.“

9–11 metai

Šiame amžiuje pasinaudokite savo vaiko galimybėmis dalyvauti daugiapakopiuose projektuose. Tai užtruks, kol jie išmoks atlikti vieną darbą susidedanti iš skirtingų etapų, bet puikiai tinka lavinant planavimo ir problemų sprendimų įgūdžius. Pavyzdžiui, vaikai turi nurinkti nuo stalo indus, likučius sudėti į šaldytuvą, atliekas į šiukšlių dėžę, o pačius indus į indaplovę.

12–13 metai

Geriausia, kai jūs prijunkite darbus prie bet kokios jiems svarbios veiklos. „Jei jūsų vaikas mėgsta valgyti, galite pasiūlyti jam paruošti vakarienę ar pusryčius. Jei jiems reikia daug važinėti į užsiėmimus, tada galėtų reguliariai valyti automobilį“, – pataria ugdymo specialistė.

14-15 metai

Pasirinkite namų ruošos darbus, kurių tikrai nemėgstate daryti, ir perduokite juos savo paaugliams. „Šio amžiaus vaikai anksčiau dirbo visą darbo dieną, – pabrėžia moteris – ir jie tikrai gali susitvarkyti kartą per savaitę gamindami vakarienę visai šeimai arba atlikdami didesnius projektus namuose ar lauke.“

16-18 metai

Jau netrukus jūsų vaikai baigs vidurinę mokyklą ir galbūt pradės savarankišką gyvenimą kitame mieste, todėl jūsų pareiga užtikrinti, kad jie turi visus įgūdžius, kurių jiems prireiks kasdieniniame gyvenime: valgio ruoša, valymas, automobilio priežiūra. Įtraukite ir parodykite, kaip apmokėti sąskaitas!

Dr. D Gilboa teigė, kad nors tėvams dažnai atrodo lengviau atlikti darbus patiems, bet tuomet vaikai neįgys daugybės gyvenime reikalingų įgūdžių. Karantino metu daug praleidžiame laiko namuose, netrukus ateis vasara, tad pats geriausias laikas pradėti viso to mokytis prieš mokyklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.