Neįtikėtini faktai apie drugelius: ausų neturi, bet garsus jaučia geriau nei žmonės

Kviečiame daugiau sužinoti apie tokius gražius ir trapius padarėlius - drugelius, apie kuriuos pasakoja Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai. 

Neįtikėtina, bet nors ausų neturi, drugeliai jaučia garsus geriau nei žmonės.<br>G.Janulienės, A.Paurazo, L.Kaffer (
Neįtikėtina, bet nors ausų neturi, drugeliai jaučia garsus geriau nei žmonės.<br>G.Janulienės, A.Paurazo, L.Kaffer (
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2020, 7:36 AM, atnaujinta Apr 29, 2020, 9:24 AM

Dažniausiai net nesusimąstome, kaip girdi gyvūnai. O ypač – drugeliai. Ar jie turi ausis? Įprasta, jog visi gyvūnai turi kažkokį įrankį išgirsti mus supantį pasaulį. Deja, drugeliai ausų neturi.

Tai kodėl visgi mes lankytojų savo parodose prašom elgtis tyliai?

Nors drugeliai mums įprastų ausų neturi – jie jaučia garsus kur kas geriau negu mes. Visai panašiai kaip ir delfinai, drugeliai jaučia garsus vibracijų pagalba. Taigi – drugelis ir delfinas yra panašesni vienas į kitą nei iki šiol galvojai!

Delfinai ir banginiai jaučia atsimušančių į jų žandikaulius garsų vibraciją – tai vadinama echolokacija. Tai jiems padeda ne tik suprasti kokiu atstumu yra nutolęs garso židinys, tačiau ir kokia jo forma, dydis ir tekstūra.

Be delfinų ir banginių, echolokaciją garsui taip pat naudoja šikšnosparniai, čiurliniai paukščiai, guacharas bei ežiukai.

Nors drugelio klausa nėra tokia pažengusi kaip delfino, garsus jaučia labai panašiai – drugeliai vibracijų pagalba garsus jaučia savo sparneliais ir visu kūnu.  Drugeliai iš tikrųjų yra jautrūs garsams ir gali išgirsti šalia skrendantį savo draugą, nuožmų priešą ir taip pat, žinoma, žmogų.

Pajautę gąsdinančius garsus drugeliai gali pakeisti savo skrydžio trajektoriją ar iš karto ieškoti vietos pasislėpti. Skirtingi drugeliai taip pat yra skirtingai jaučia garsus – dažniausiai jie geriausiai „girdi“ savo priešų skleidžiamus garsus bei tos pačios rūšies drugelių sparnų plazdėjimą.

Mokslininkai ir entuziastai jau metų metus rašo įvairiausius darbus ir kuria bandymus norėdami įsitikinti arba paneigti drugelių klausą. Prieš keletą metų, Gyvų tropinių drugelių parodos drugeliai dalyvavo Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijos studentų eksperimentų felstivalyje „Medijų savaitė“, kurio tema – impulsai.

Eksperimento metu tyrinėjome kaip Mato Drukteinio sukurtas muzikinis performansas „Drugio efektas“ veikia drugelius. Patalpoje garsas skambėjo iš visų keturių pusių, net per 32 kolonėles – galima buvo jausti kaip garsas keliauja ratu, o drugeliai ramiai sau tupi ant medžio šakų, retkarčiais suplasnodami savo sparnais.

Dieniniai drugeliai nuo naktinių drugelių skiriasi ir savo klausa – dieniniai drugiai dažniausiai labiau atpažįsta dieną skraidančių gyvūnų garsus, o naktiniai dieną. Būtent dėl šios priežasties naktinių drugelių klausa gali būti kur kas jautresnė, mat naktį medžiojantys gyvūnai, tokie, kaip pavyzdžiui, pėlėdos – moka daryti tai labai labai tyliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.