Drugelis berniukas ar drugelis mergaitė? Paaiškino, kaip atskirti drugelių lytį

Ar kada nors susimąstėte – drugelis, kuriuo grožitės skrendant yra berniukas ar mergaitė? Gyvų tropinių drugelių parodos kuratoriai aiškina, kaip atskirti drugelių lytį.

Drugeliai berniukai ir mergaitės skiriasi pagal penkis pagrindinius požymius.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Drugeliai berniukai ir mergaitės skiriasi pagal penkis pagrindinius požymius.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2020, 11:40 AM

Pasaulyje yra daugybė gyvūnų, kurių patinėlius ir pateles iš pirmo žvilgsnio yra labai lengva atpažinti. Liūtų vyriškiai yra pasipuošę gražia ir karališka barzda, o tuo tarpu moterys yra mažesnės ir neturi galvos papuošimų. Povų karalystėje berniukai yra pasipuošę nuostabaus grožio plunksnų vėduokle ir ryškiaspalve galva, o mergaitės – jų neturi. Panašiai, kaip ir povai, antinai taip pat pasipuošę ryškiaspalve galvą.

Tačiau ne visų gyvūnų skirtumas toks akivaizdus. Kaip pavyzdį galime paimti mūsų mylimiausius augintinius – šunis ir kates. Iš pirmo žvilgsnio sunku pagal spalvą ar dydį atpažinti lytį ir ją išduoda tik lytiniai organai. 

Drugelių lytį galima atpažinti pagal tris skiriamuosius bruožus:

1. Drugelio kūnelis

Drugelių berniukų kūnelis – dažniausiai būna siauresnis, pailgesnis, o tuo tarpu patelės kūnas – apvalesnis. Jis pritaikytas drugelių kiaušinėliams, kurie yra mergaitės viduje. Kai kurių drugelių kiaušinėliai vystosi tik po to kai patinėlis apvaisina patelę, tačiau yra ir tokių drugelių, kurie jau išsirita iš leliukės turėdami tuščius kiaušinėlius – tam, kad juose būtų naujieji drugeliai jiems vistiek reikia patinėlio. Šių drugelių mergaičių kūneliai yra kur kas didesni nei įprastų.

2. Drugelio sparnų dydis

Dažnai, tačiau nebūtinai, tos pačios rūšies drugelių patelės sparnai yra didesni nei berniukų.

3. Sparnų spalvos

Drugelių patinėliai dažniausiai, bet vėlgi ne visada, yra ryškesni už mergaites. Tai jiems, visai kaip ir povams, padeda greičiau atkreipti mergaitės dėmesį.

4. Sparnų raštai

Dar vienas, beveik kiekvieno drugelio rūšies skirtumas tarp vyriškosios ir moteriškosios giminės drugelių. Kai kurie drugeliai, kaip pavyzdžiui monarchai ant sparnų turi raštus, kurie būtent išduoda drugelio lytį – monarchės juodosios sparnų juostos yra kurkas storesnes už berniuko, dėl to jos atrodo kartu ir tamsesnės. Monarchai tuo tarpu ant savo apatiniųjų sparnų turi gan ryškius taškelius.

5. Drugelių antenos

Daugelis naktinių drugelių gali būti atpažįstami pagal šį, jau penktąjį skirtumą – tai drugelių antenos. Neretai naktinių drugelių patelių antenos yra kur kas plonesnes ir ne tokios išraiškingos kaip patinėlių, o pastarųjų – išdidžios, karališkos ir didesnes. Tai drugelių patinams leidžia geriau pajausti patelės išskiriamus feromonus, mat būtent naktinių drugelių patinėliai patys ieško patelių, o ne būna surasti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.