Susipažinkite: įspūdingiausias ir populiariausias drugelis pasaulyje

Gyvų tropinių drugelių parodos organizatoriai kviečia virtualiai susipažinti su vienu įspūdingiausių ir fotogeniškiausiu vadinamu drugeliu pasaulyje - mėlynoji Morfa. Šis drugelis, daugybėje drugelių parodų pasaulyje, yra labiausiai mylimas ir žavintis lankytojus. Lietuvoje – lygiai taip pat.

Mėlynosios sparnai gali būti iki 20 cm pločio.<br> Gyvų tropinių drugelių paroda nuotr.
Mėlynosios sparnai gali būti iki 20 cm pločio.<br> Gyvų tropinių drugelių paroda nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2020, 3:16 PM

Šio drugelio tikrasis lotyniškas vardas – Morpho Peleides, tačiau dar vadinama ir kitaip – Paprastasis morfas ar Imperatorius. 

Mėlynosios morfos drugeliai natūralioje aplinkoje randami Meksikoje, Centrinėje Amerikoje, šiaurinėje Pietų Amerikos dalyje, Paragvajuje ir Trinidade.

Drugelis iš pirmo žvilgsnio atrodo niekuo neypatingas – suskleistų sparnų pusė yra rudos spalvos su įvairiais, į akis panašiais raštais. Dažnas sako, jog būtent šioji sparnų pusė primena žuvyčių akis, o kai kuriems net ir indėno galvos apdangalą.

Tik drugeliui išskleidus sparnus – išvystame tikrąjį grožį, jis iš kitų pasaulio drugelių išsiskiria be galo ryškia mėlyna spalva. Ši spalva yra tokia, mat drugelio sparnų žvyneliai yra specialiai sudėlioti taip, kad atspindint saulės šviesą drugelis būtų ryškus ir įsimenantis.

Taip, įsimenantis – drugelis savo ryškius sparnus naudoja paukščių gąsdinimui – greitai plasnojant savo sparnais drugelis stengiasi sutrikdyti savo priešų dėmesį.

Šių drugelių mergaites ir berniukus galima atskirti pagal mėlynuosius jų sparnus – drugeliai berniukai dažniausiai turi daugiau sparnų ploto padengto ryškiai mėlyna spalva, o drugeliai mergaitės – mažiau. Jų mėlynos spalvos atspalvis taip pat gali šiektiek skirtis – mergaitės būna tamsesnės ir kartais sparnuose galima matyti violetinės spalvos atspalvių.

Mėlynosios Morfos drugeliai taip pat yra ganėtinai dideli – jų išskleistų sparnų dydis gali siekti nuo 8 iki 20 centimetrų.

Visas morfų gyvenimo ciklas nuo kiaušinėlio iki drugelio gali užtrukti vos apie 115 dienų – beveik keturis mėnesius. Na, o pats drugelis, priklausomai nuo gyvenimo ir gamtos sąlygų gali gyventi nuo savaitės iki kartais net pusantro ar dviejų mėnesių.

Drugeliai labiausiai mėgsta vaisių sultis – drugelių parodose jie dažniausiai renkasi gerti mangų, kivių ir ličių sultis, tačiau neprieštarauja ir pasisotinti apelsinais ar arbūzais.

Mėlynosios morfos drugeliai taip pat turi ir daug pusbrolių ir puseserių – tai morfų šeimos drugeliai, kurių galima suskaičiuoti net iki 147. Patys populiariausieji yra – Dryžuotoji morfa, Baltoji morfa ir gigantiškoji morfa.

Plačiau apie drugelius sužinosite - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.