Drugelių veisimas: jie į parodas ir zoologijos sodus atkeliauja iš fermų

Gyvų tropinių drugelių parodos organizatoriai dažnai sulaukia klausimų – kaip jie augina drugelius, iš kur jie atkeliauja? Pasirodo, tropinius drugelius pasaulyje jau seniai galima pamatyti ne tik tropiniuose kraštuose ir už tai reikia dėkoti drugelių fermoms tropiniuose kraštuose.

Tropiniai drugeliai veisiami specialiose drugelių fermose.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Tropiniai drugeliai veisiami specialiose drugelių fermose.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2020, 12:53 PM

Tačiau kas yra tos drugelių fermos ir kam jos reikalingos?

Drugelių fermų darbas – veisti drugelius ir juos parduoti įvairiems pasaulio zoologijos sodams ir drugelių parodoms. Jų pasaulyje nėra daug, tačiau beveik kiekviena tropinė pasaulio šalis turi jų bent vieną.

Drugelių fermos iš kurių ir į Lietuvą atkeliauja žavingieji ir egzotiški drugiai yra įsikūrusios Filipinuose, Kosta Rikoje, Ugandoje, Kenijoje, Tanzanijoje ir Ekvadore. Dažniausiai, vienas žemynas turi bent vieną didžiulę drugelių parodą, kuri perparduoda drugelius į visus tame žemyne esančius drugelių zoologijos sodus bei laikinąsias drugelių parodas.

Į Europą iš viso pasaulio drugiai atvažiuoja į vieną didelę drugelių fermą, kurie turi tinkamas šiltnamio sąlygas patys auginti ir veisti keletą tropinių drugių rūšių, tačiau didžiąjai daliai drugių tai tik tarpinis punktas.

Kam reikalingos drugelių fermos? Ar tai tik verslas? Ne visiškai. Panašiai kaip ir kiekvieną mišką reikia prižiūrėti, kirsti pavojingus ar nenaudingus medžius, tvarkyti miško žemę, taip ir drugelių fermos užsiima labai svarbiu darbu – išlaikyti tropinių miškų ekosistemą.

Tropinių drugelių fermos padeda užtikrinti, jog nykstantys drugeliai būtų saugomi, kad kai kuriuos labai sparčiai besidauginančios drugių rūšys per daug neišplistų ir panašiai. Šios fermos taip pat yra vienas iš pagrindinių pajamų šaltinių vietos gyventojams, tačiau kartu gali džiauginti daugybę mokslininkų ir drugeliais besidominčių žmonių visame pasaulyje.

Įvairias funkcijas atlieka ir drugelių parodos. Viena pagrindinių, dažniausiai būna tiesiog įdomaus laisvalaikio praleidimo būdas vietos gyventojams. Tačiau tuo pačiu, didesnės drugelių parodos pasaulyje taip pat teikia ir edukacines paslaugas šalies ugdymo įstaigoms. Mokslininkai gali tyrinėti drugio gyvenimą ir rasti naujų ir dar neatrastų dalykų apie šių gražuolių būtį.

Lietuvoje veikianti Gyvų tropinių drugelių paroda, skirta žmonių edukacijai, žinių praplėtimui ir kiekvienas norintis gali pasisemti daug naujos informacijos, kurios, deja, lietuvių kalba dar vis yra labai mažai.

Pasaulyje suskaičiuojama vos iki dviejų dešimčių drugelių fermų ir keletą kartų daugiau – drugelių parodų arba zoologijos sodų su drugelių pavilijonais. Kai kurios jos yra didžiulės ir gali siekti net iki kelių tūkstančių kvadratinių metrų ploto, kai kurios jų mažos, ir galima drugelius stebėti tik už stiklo.

Visgi vienas dalykas jas visas vienija – tai pasaulio suvokimo praplėtimas, pasaulio ir gamtos pažinimas bei neilgaamžių dalykų vertinimas. Būtent drugelio gyvenimas yra ypatingas tuo, kad jis tarp pasaulio gyvūnų yra unikalus ir išskirtinis.

Nesvarbu kokioje drugelių parodoje pasaulyje apsilankysite – į skraidančius pievose drugelius niekuomet nebežiūrėsite taip pat.

Europoje, kaip ir daugelyje šaltesniame klimate esančių šalių, drugelių parodos dažniausiai būna sezoniškos – dirba tik šiltuoju metu laiku nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens, tačiau yra ir keletas didesnių, kurie gali sukurti aplinką, prilygstančią tropinių drugių namams ir čia džiuginti savo lankytojus ištisus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.