Naujausi tyrimai pribloškia: vaikų veikla internete išaugo šimtus kartų

Karantino laikotarpiu Lietuvoje gyvenantys vaikai vis daugiau laiko praleidžia internetinėje erdvėje. Lyginant jų veiklą pirmąją sausio mėnesio savaitę ir paskutinę kovo savaitę, bendras apsilankymų skaičius išaugo 256 proc.

Labai svarbu padėti vaikams atsirinkti tinkamą informaciją ir įsitikinti, kad jų patirtis yra teigiama.<br>123rf.com nuotr.
Labai svarbu padėti vaikams atsirinkti tinkamą informaciją ir įsitikinti, kad jų patirtis yra teigiama.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2020, 2:25 PM

Šiuos duomenis atskleidė „Kaspersky Safe Kids" 2020 m. pirmojo ketvirčio tėvų kontrolės modulio statistika. Reaguodami į šią situaciją, bendrovės ekspertai siūlo išbandyti tėvų kontrolės funkcijas net tris mėnesius nemokamai.

Šiais laikais vaikų veikla internete yra tokia pat svarbi kaip ir jų elgesys ar socialinė aplinka. Štai kodėl labai svarbu padėti vaikams atsirinkti tinkamą informaciją ir įsitikinti, kad jų patirtis yra teigiama. Karantino metu vaikai labiau nei bet kada anksčiau ieško pramogų internete, todėl šis sudėtingas laikotarpis parodė svarbius jų elgesio pokyčius, susijusius su išaugusiu aktyvumu.

Ryškiausia 2020 m. pirmojo ketvirčio tendencija tapo padidėjęs socialinių tinklų vaidmuo. Vaikų dalis, kuri aktyviai naudojosi socialinių tinklų paslaugomis, išaugo 3 kartus – nuo 12 proc. per pirmąją sausio savaitę iki 35 proc. kovo pabaigoje. Šią tendenciją lydėjo padidėjęs vaikų susidomėjimas garso, vaizdo ir programine įranga: per pirmąjį metų ketvirtį jis išaugo 10 proc.

Kovo mėnesio statistika taip pat parodė, kad sumažėjo vaikų susidomėjimas elektroninės prekybos svetainėmis ir suaugusiems skirtu turiniu – lankytojų srautas krito nuo 22 proc. iki 4,5 proc. Tačiau vaizdo žaidimai išliko tokie pat populiarūs. Maždaug pusė visos kovo mėnesio internetinės vaikų veiklos buvo susijusi būtent su jais.

„Mūsų statistika rodo, kad Lietuva nėra išimtis, nes nuo pandemijos pradžios vaikai visame pasaulyje tapo daug aktyvesni internete. Mes raginame tėvus nepanikuoti – mūsų duomenimis, dauguma vaikų yra labiau suinteresuoti bendrauti internete ir žiūrėti vaizdo įrašus bei klausytis muzikos, o ne galimai ieškoti nepageidaujamo turinio ar trikdančių naujienų.

Dažniausiai vaikų veikla kibernetinėje erdvėje sutampa su tėvų interesais, todėl karantino metu jiems labiausiai rūpi vaizdo turinys ir nuotolinis bendravimas. Be to, šis laikotarpis gali būti gera proga sustiprinti šeimos tarpusavio ryšį“, – situaciją komentavo Andis Steinmanis, Kaspersky vadovas Baltijos šalims.

Tėvams, kurie nori apsaugoti savo vaikus nuo kibernetinių grėsmių ir nepageidaujamo turinio, Kaspersky rekomenduoja:

  • Jeigu žinote, ko jūsų vaikai ieško internete, tada galite pasiūlyti jiems savo pagalbą ir palaikymą, tačiau atsargiai naudokite šią informaciją; 
  • Aptarkite su savo vaikais, kiek laiko jie gali praleisti socialiniuose tinkluose;
  • Stenkitės savo vaikams paaiškinti, kad pamokų (ar nuotolinio mokymosi) metu arba naktį (prieš miegą) jie turėtų vengti socialinių tinklų;
  • Stenkitės nevaržyti ir nekontroliuoti savo vaikų draugų rato, bet liepkite jiems atsakingai rinktis naujus draugus ir pažįstamus;
  • Naudokite patikimą kibernetinio saugumo sprendimą, pavyzdžiui, „Kaspersky Total Security“. Į jį įtraukta specializuota „Kaspersky Safe Kids“ programinė įranga, kuri apsaugos jūsų vaikus nuo kibernetinių sukčių ir suaugusiems skirto turinio. Šiuo sudėtingu laikotarpiu Kaspersky nori padėti vartotojams, todėl siūlo nemokamą 3 mėnesių apsaugą jūsų įrenginiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.