Dešimt įdomiausių pasaulio drugelių: nuo permatomų iki gąsdinančių lyg gruobuonis

10 vieta – Galijotas

Daugiau nuotraukų (1)

Gyvų tropinių drugelių paroda

May 15, 2020, 7:13 PM

10 vieta – Galijotas

Tai antras pagal dydį pasaulio drugys po Karalienės Aleksandros didžiojo drugio. Šie drugiai buvo pavadinti dėl žymios istorijos apie Galijotą.

Šie drugiai natūralioje aplinkoje skraido Naujojoje Gvinėjoje ir aplink esančiose mažesnėse salose. Šių drugių sparnai gali siekti net iki 28 centimetrų. Šis drugys taip pat yra nuodingas mažiems gyvūnėliams tokiems kaip žiurkės, vorai, žiogai ir panašiai.

9 vieta – Mėlynasis daktaras

Tai keistos spalvos, mėlyną metalinį blizgesį turintis drugys iš Centrinės bei Pietų amerikos. Panašių į šiuos yra dar dvi drugių rūšys, kurie šiek tiek skiriasi sparnų spalvomis bei ant apatinių sparnų esančių ataugėlių ilgiu.

Šie drugiai mėgsta pagurkšnoti šlapio purvo ir netgi negyvų tarantulų sultimis – galbūt todėl jie gamtoje ir vadinami Mėlynaisiais daktarais – savo tokiu elgesiu drugiai aktyviai dalyvauja ekosistemoje.

8 vieta – stikliasparnis drugys Greta

Šie – vieni iš nedaugelio pasaulio drugių turintys beveik visiškai permatomus sparnus. Galima matyti vos kiek išsiskiriančias sparnų venas bei sparnų kraštus. Šie drugiai gamtoje slėpynių metu turi puikų privalumą – savo permatomus sparnus. Jiems lengva pasislėpti ant bet kokio augalo ar gėlės. Šie drugiai natūraliai skraido centrinėje ir Pietų Amerikoje. Jie yra apie 6-7 centimetrų dydžio ir yra nuodingi paukščiams.

7 vieta – naktinis drugys Pievinis sfinksas 

Šį nenatūraliai rožinės spalvos drugį galite pamatyti ir Lietuvoje. Jiems labiausiai patinka skraidyti nelabai drėgnos vietos pievose, paupiuose, kirtimuose bei miškų aikštelėse. Skraido gegužės – rugpjūčio mėnesiais ir yra apie 7 centimetrų dydžio.

6 vieta – „aštuoniasdešimt aštuoni“ vardu žinomas drugys

Šie drugiai randami vietovėse nuo Meksikos iki Paragvajaus. Vardą drugelis gavo nuo jo sparnų raštų panašumo į skaičių aštuoniasdešimt aštuoni, nors išskleidęs sparnus drugelis yra juodas ir turi mėlynų sparnų dalių. Šis drugys – labai mažas, jo sparnų ilgis siekia vos 4 centimetrus.

5 vieta – mieliam baltapūkiui naktiniam drugeliui šilkverpiui

Šie minkštučiais atrodantys drugeliai pasaulyje yra itin svarbūs, mat būtent jie yra švelniojo šilko siūlų gamintojai. Šie drugiai yra populiariausi Kinijoje, tačiau juos šilko gamybai taip pat veisia ir Japonijoje, Indijoje bei Pietų europoje.

Po 30-35 dienų nuo išsiritimo vikšrai gali pradėti gaminti siūlus. Vikšras išleidžia ore greitai siūlu virstančią baltyminę medžiagą ir charakteringais galvos judesiais suka siūlus į kokoną. Kokoną sudaro vientisas iki 3000 m ilgio siūlas. Kokonas yra ištęstos ovalo fomos, vietinių Kinijos veislių – geltonas, japoniškų veislių – žalsvas, kitų veislių – baltas.

4 vieta – nuostabaus grožio Mėnulio naktiniai drugiai

Šie naktiniai drugiai nuo kitų išsiskiria savo itin ilgomis sparnų ataugėlėmis. Šių mėnulio drugelio rūšių galima rasti daugelyje pasaulio šalių.

Šie drugiai taip pat yra ypatingi tuo, jog turi labai stiprią uoslę. Kai kurių mėnulio drugelių rūšių patinėliai savo patelių skleidžiamus feromonus gali užuosti net už 7 kilometrų.

3 vieta – Aurora

Šis, kaip ir daugybė jau prieš tai matytų gražuolių – skraido tik Pietinėje dalyje Meksikos ir Pietų Amerikoje. Šis stiklasparnis drugelis pakankamai retas, mat informacijos apie jį surinkta labai mažai – matyt šio drugio permatomi sparnai ne tik apsaugo nuo priešų, tačiau ir nuo smalsuolių tyrinėtojų taip pat.

Šie drugeliai mažiukai – jų dydis siekia vos iki 3-4 centimetrų. Nepaisant to – jų užburiantis grožis yra atsidūręs ant braziliškų pašto ženklų jau prieš kelis dešimtmečius.

2 vieta –  naktinys drugelis Vaivorykštinė uranija

Pats ryškiausias ir vienas rečiausių drugelių iš Madagaskaro. Ši sala garsėja, jog joje vyraujanti flora ir fauna – lyg iš kito pasaulio. Galima sakyti, jog šie drugeliai – taip pat.

Jų sparnus dengia ryškios, lyg neoninės žalios, raudonos, oranžinės ir geltonos spalvos raštai. Dėl savo ryškiaspalvių sparnų ir netipinio gyvenimo būdo. Nors iš pirmo žvilgsnio jis atrodo, lyg dieninis drugys, o ir skraido jis dieną – pagal savo drugių klasifikaciją jis priklauso gausiai ir taip pat ryškiomis spalvomis pasižyminčiai Uranijų šeimai.

Šie drugiai yra labai reti, ir pasaulyje itin mėgstami kolekcionierių. Džiaugiamės, jog prieš keletą metų ir mums pavyko turėti šių nereto grožio drugelių šeimos atstovų.

1 vieta – naktinis drugys Gangis

Jis randamas Pietryčių Azijos šalyse bei kai kuriose Australijos vietose. Šie drugiai visai mažyčiai – jų sparnai siekia vos 4 centimetrus, tačiau kūnelis yra ryškiai raudonos spalvos.

Šių drugių patinėliai gali priminti siaubo filmus tokius kaip „Ateivis prieš Grobuonį", tačiau šios keistos į nežemišką būtybę panašios ataugos – tai patinėlių koremata. Jie šį organą naudoja feromonų gamybai, o tiksliau šios keistai atrodančios drugio dalys išsipučia lyg balionas patinėliams rengiantis poruotis.

Daugiau apie drugelius - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.