Įdomiausi prietarai apie drugelius: ir laimę atneša, ir mirusiojo sielą įkūnija

Visi gerai žinome, jog pasaulyje gausu prietarų, mitų ir pasakymų apie drugelius. Būtent apie juos šįkart pasakoja ir Gyvų tropinių drugelių parodos organizatoriai.

Drugeliai skirtingose kultūrose simbolizuoja įvairiausius dalykus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugeliai skirtingose kultūrose simbolizuoja įvairiausius dalykus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2020, 6:28 PM

Matyt nors vieno įsimylėjeliusio žmogaus gyvenime esate paklausę – ar tau pilve skraido drugeliai? Šis pasakymas, yra bene vienas populiariausių ir pasaulyje jau nuo neatmenamų laikų drugelis yra lyginamas su meile ir laime.

Tiesa, Australijoje šis posakis turi visai kitą reikšmę,  „jaučiu, jog mano pilve skraido drugeliai“ sakoma tuomet kai jautiesi nervingas.

Visiems labai gerai žinomas senovės graikų mitas apie graikų dievą Erotą (arba Kupidoną) ir Psichę atvaizdavo pastarąją kaip nežemiško grožio būtybę, o jos vardas senovės graikų kalboje taip pat reiškė ir drugelį, ir sielą. Iš šios istorijos prasidėjo daugybė įvairiausių tautų pasakymų ir tikėjimų apie drugelio simbolizmą mūsų gyvenimuose.

Daugybėje senųjų civilizacijų drugelis buvo mirusiojo sielos simbolis ir daugelį jų netgi laikydavo šventais.Net ir dabar Izraelyje yra drugelis, kurio nevalia sužeisti – jis vadinamas sielos drugeliu ir jo pasirodymas reiškia, jog būtent jis tave saugo.

Panašiai kaip ir Izraelio gyventojai, Naujosios Zelandijos maoriai tiki, kad žmonių sielos po mirties grįžta į žemę kaip drugeliai, o ankstyvosiose civilizacijose žmonės neretai rinkdavosi drugelius prieš mirtį – būtent jais jie norėjo atgimti kitame gyvenime.

Daugelyje šalių drugelis šiuo metu yra laikomas žinianešiu, kaip, pavyzdžiui Indonezijoje – jei į namus atskrenda drugelis, jis atneša žinias. Ar jos ar mažos, galima sužinoti pagal pačio drugelio dydį, o kuo spalvingesnis drugys – tuo šios žinios bus geresnės. Labai panašiai yra ir Brazilijoje – jei į namus atskrenda dieninis drugelis – jis atneša geras žinias, jei naktinis – žinios bus nekokios.

Tailande žodis drugelis (pee-suea) susiduria iš dviejų žodžių kurie reiškią vaiduoklį/sielą „pee“ ir šeimą „suea“. Tad jei namuose apsilanko drugelis – tai Tailande reiškia, kad mirusio šeimos nario siela išsiilgusi gyvųjų ir atvyko jų aplankyti. Panašiai yra tikima ir Pietų Korėjoje – ten, kuomet miršta kariai yra sakoma „skrisk kaip drugelis“ arba „tapk drugeliu“

Krikščionybėje drugelis simbolizuoja prisikėlimą ir ypatingai Velykų metu drugelis atlieka dideli vaidmenį – siejant su drugelio ypatinga transformacija iš vikšro į drugelį su Kristaus prisikėlimu.

Meksikoje mirusiųjų diena yra švenčiama tuo pačiu metu kaip ir žiemoti atskrendantys drugeliai – tądien vykstančio parado metu drugelio monarcho kostiumas yra vienas populiariausių.

Tačiau drugelis mirtį ir sielą simbolizuoja ne visur – daugelyje šalių tai yra laimės šauklys. Brazilijoje yra labai paplitęs pasakymas „Laimingas kaip drugelis“, kuomet matai iš laimės spinduliuojantį žmogų.

Įdomus drugelio simbolizmas yra Pietų Korėjoje – pradedant nuo keisto pasakymo, jog drugeliai yra katės. Kad ir kaip keistai skambėtų, tačiau būtent ten, žodis drugelis „naby“ yra vienas populiariausių kačių vardų nuo senų laikų iki dabar. Tiesa, kodėl taip yra negali tiksliai paaiškinti net patys korėjiečiai.

Dar vienas labai svarbus drugelio simbolis Pietų korėjoje – geltonas drugelis. Drugelio sparnai simbolizuoja laisvę, moterų teises, o geltona spalva – viltį ir nusistatymą prieš karą. Šis geltonasis drugelis ypatingai svarbus istorinis ženklas, kuomet vyko kovos su Japonija ir šalies moterys buvo išnaudojamos.

Na, o Japonijoje drugeliai yra jaunos merginos laimės simbolis kuriamoje šeimoje. Čia kultūroje taip pat yra paplitęs pasakymas, jog jei svečių kambaryje pamatysi drugelį – mylintis žmogus tave netrukus aplankys.

Daugiau apie drugelius - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.