Populiariausia tropinių drugelių rūšis: vilioja grožiu, bet yra mirtinai pavojingas

Medžių mimfa – nuostabaus grožio ir kerinčio išraiškingumo drugelis, dar žinomas nuotakos vardu. Pasaulyje šis drugys vadinamas daugeliu vardų – vieniems tai medžių nimfa, kitiems ryžių lapų drugelis, o kai kurie netgi vadina popierinio aitvaro vardu.

 Šis drugelis vadinamas vienas gražiausių pasaulyje ir yra geidžiamiausias drugelių fermose.<br> Unsplash.com nuotr.
 Šis drugelis vadinamas vienas gražiausių pasaulyje ir yra geidžiamiausias drugelių fermose.<br> Unsplash.com nuotr.
Drugelio idėja lėliukė taip pat įspūdingo grožio ir primena juvelyro darbą.<br>  Unsplash.com nuotr.
Drugelio idėja lėliukė taip pat įspūdingo grožio ir primena juvelyro darbą.<br>  Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 27, 2020, 11:13 AM

Visi šie vardai priklauso vienam, spalvomis neišsiskiriančiam, tačiau labai gražiam ir įdomiam drugeliui lotynišku vardu idėja (Idea leuconoe). Apie jį šįkart ir pasakoja Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai.

Šis drugys gyvena pietryčių Azijoje, tačiau retkarčiais jį galima sutikti ir šiaurinėje Australijos dalyje bei Pietiniame Taivane. Šis drugys yra vienas iš populiariausių rūšių gyvų tropinių drugelių parodose bei fermose.

Idėjos drugelių yra net 12 rūšių, kurios vienos nuo kitos skiriasi dydžiu bei mėgiamais augalais, tačiau iš išvaizdos jos yra labai panašios.

Šie drugeliai visame pasaulyje žinomi kaip išraiškingi skraidytojai, mat gražuolės nuotakos šį nestandartinį skraidymo būdą yra pasirinkusios tam, kad priešai jas galėtų pastebėti ir įsidėmėti. Visiškai atvirkščiai nei daugelis kitų mums žinomų drugelių – šie drugiai nuo įvairių paukščių ir plėšrūnų nesislepia, o rodo savo gražiuosius raštus jiems. Kodėl taip yra? Idėja rūšies drugeliai yra nuodingi ir būtent pagal savo raštus yra atpažįstami įvairiems gyvūnams. Šiuos pamačius grobuonims nebekyla noras jų gaudyti, nes tokie pietūs gali baigtis nekaip.

Drugelis nuotaka, kaip ir dauguma drugelių tampa nuodingu dėl to, kad jos vikšras maitinasi nuodaingais augalais ir taip pats drugelio kūnelis po išsiritimo iš lėliukės tampa nuodingu.

Įdomu tai, kad šie drugeliai, atvirkščiai nei daugelis, gražią ir saulėtą dieną yra linkę praleisti tingiai ilsėdamiesi ant medžių ir augalų šakų, o esant debesuotam orui – skraidyti. Dažniausiai šiuos drugelius galima matyti suglaudus sparnus, tačiau besimaitinanti nuotaka visgi būna sparnus išskleidus – taip yra tikriausiai dėl tos pačios priežasties, kad priešas ją pamatytų, įsimintų ir nenorėtų užpulti bei netrukdytų ramiai pavalgyti.

Visas šių drugelių gyvenimas vyksta miškuose ir pamiškėse, taip yra matyt dar ir dėl to, kad jie nėra ypatingi tiesioginių saulės spindulių mėgėjai – o miško medžių šešėliai puikiai atstoja apniukusį orą ir drugeliai gali laisviau skraidyti bei mėgautis gėlių nektaru.

Medžių nimfų gyvenimo ciklas – labai trumpas. Nuo pat kiaušinėlio iki naujai išsiritusio drugelio gali praeiti vos 42 dienos – vos šešios savaitės. Šiems drugeliams išgyvenimui reikia karšto tropinio klimato – jų mėgiamiausia temperatūra nuo 27 iki 32 laipsnių šilumos. Drugeliai kiaušinėlius deda ant pietryčių Azijoje paplitusio medžių vijoklio parsonsijos. O šie vos po keturių ar penkių dienų tampa mažaisiais, viską griaužiančiais vikšreliais. Drugelio nuotaka kiaušinėliai yra gelsvi ir ovalios formos, dažniausiai randami po augalo lapais.

Šio drugelio vikšras – labai panašus į jį patį – yra pasipuošęs baltomis ir juodomis lyg zebras juostomis su išaukiančiomis raudonomis detalėmis, kad priešams praneštų apie savyje saugomus nuodus. Šio drugelio vikšras turi ir dar vieną apsaugą – tai lyg ežio iš jo kyšojantys spygliai. Kai priešas ketina jį užpulti – vikšrelis susiriečia į kamuoliuką taip padarydamas iš savęs mažą spygliuotą rutuliuką. Drugelio vikšras savo odą pakeičia net keturis kartus nuo pat išsiritimo, kuomet jis yra vos trijų milimetrų dydžio iki  jis užauga net iki penkių centimetrų besiruošdamas susisukti į lėliukę. Tai dažniausiai užtrunka apie tris savaites.

Visai kaip ir pats drugelis bei jo vikšras, taip pat ir lėliukė yra įspūdingo grožio. Šioji dažniausiai vėlgi kabo ant jiems mėgiamo augalo šakos ir yra ryškiai auksinės, visiškai nenatūraliai atrodančios spalvos. Dažnas mūsų lankytojas stebisi šių lėliukių panašumu į juvelyro rankų darbo šedevrą.

Drugelis iš lėliukės pradeda ristis po maždaug 14 – 15 dienų, tačiau, dažnai šie drugeliai visgi nesugeba saugiai išsiristi iš savo lėliukių ir miršta procese. Tiek gamtoje, tiek drugelių fermose ar parodose sėkmingai iš lėliukių išsirita kiek daugiau nei 50 procentų nuotakos drugelių.

Jau išsiritęs drugelis nuotaka yra apie 10-15 centimetrų dydžio ir gali mus džiuginti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių – tai labai priklauso nuo aplinkos. Kadangi drugelis nemėgsta ryškių saulės spindulių – ilgiau gyvena pasislėpęs tarp įvairių lapų, šiltoje ir drėgnoje aplinkoje. Džiaugiamės, jog šiais drugeliais ir mūsų parodose kartais galime džiaugtis ilgiau nei mėnesį ar net daugiau nei pusantro.

Šie užburiančio grožio drugeliai savo pietums, dažniausiai renkasi gėlių, o ne vaisių nektarą, o Lietuvoje, be jokios konkurencijos jie mieliausiai vaišinasi alyvų suteikiamu maistu.

Daugiau apie drugelius - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.