Mimikrija: ypatingas būdas padedantis išgyventi drugeliams

Ar kada teko girdėti žodį Mimikrija? Klausiate ar tai susiję su Mimais? Ir taip, ir ne. Abu šie žodžiai yra kilę iš graikiško žodžio mimos, kuris reiškia imitatorių arba aktorių. Taigi kas yra toji mimikrija? Apie tai pasakoja Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai.

 Mimikrija būdinga ne tik drugeliams, bet ir kitiems gyvūnams, augalams, vabzdžiams ir net grybams.<br> Unsplash.com nuotr.
 Mimikrija būdinga ne tik drugeliams, bet ir kitiems gyvūnams, augalams, vabzdžiams ir net grybams.<br> Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2020, 12:16 PM

Mimikrija – tai yra dviejų rūšių panašumas vieno į kitą, o drugeliai, kaip nebūtų keista, šioje srityje yra tikri asai. Dažnai dviejų rūšių augalai ar gyvūnai yra panašūs vienas į kitą tam, kad nebūtų užpulti trečiojo.

Kaip pirmąjį pavyzdį galime paimti drugelį monarchą ir jo mimą drugelį Vicerojų. Šie drugiai, iš pirmo žvilgsnio, yra akinamai vienas į kitą panašūs, tačiau būtent antrasis drugelis, tokį rūbą pasirinko tam, kad nebūtų užpultas kitų gyvūnų, mat drugys monarchas yra nuodingas paukščiams ir kitiems mažiems gyvūnėliams, o vicerojus – ne.

Tai vienas iš pirmųjų mimikrijos pavyzdžių. Vienas į kitą panašūs drugeliai skraido visame pasaulyje, tačiau tik dalis jų iš tikrųjų yra nuodingi, o kiti – tik apsimeteliai. Tai vadinama Batezijo Mimikrija (Batesian Mimicry).

Kartais drugeliai apsimeta vieni kitais ne tik norėdami, jog priešai galvotų, kad jis nuodingas, tačiau ir tam, kad abi drugių rūšys turėtų panašias galimybes išgyventi. Retkarčiais net ir nenuodingi drugeliai yra panašūs vieni į kitus tam, kad abejos jų rūšys taptų kažkieno maistu vienoda proporcija. Taip abi rūšys ilgiau išgyvens ir liks džiuginti mus dar ne vienerius metus. Tai vadinama Miulerio mimikrija (Muellerian Mimicry).

Visgi drugeliai iš visų kitų išsiskiria savo stulbinančiu talentu atkartoti kažką įspūdingo. Drugeliai, kurie yra panašūs į kokius nors kitus augalus ar gyvūnus naudojasi dar viena išskirtine mimikrijos rūšimi – atkartojimu.

Drugelis pelėda papuošė savo sparnus pelėdos akimis, taip išvengdamas būti užpultas. Tačiau tai ne vienintelis gyvūnas kurį drugeliai bando atkartoti. Kartais drugeliai atrodo kaip gyvatės – Atlaso naktiniai drugių viršutiniųjų sparnų kraštai ne tik yra švelniai lenktos gyvatės formos, tačiau turi ir ryškiai matomą burną ir akis.

Drugeliai – toli gražu nėra vieninteliai gyvūnai, kurie savo gyvenime naudoja mimikriją. Visiems puikiai žinomos gyvalazdės – atrodo kaip plonos medžio šakelės irgi ne šiaip sau. O maldininkai neretai yra panašūs į gėles, kaip pavyzdžiui šis orhidėjinis maldininkas.

Gyvūnų mimikrija yra žinoma tarp daugelio rūšių gyvūnų, įskaitant žuvis, į lapą panašius vabzdžius ir, žinoma, drugelius. Mimikrija taip pat yra populiari ir tarp augalų ir grybų. Tikriausiai niekam dėl to nekyla klausimų, mat grybaujant – labai svarbu atpažinti gerą grybą nuo blogojo.

Taigi tai ir yra paskutinioji mimikrijos rūšis – kamufliažas. Ši, beje, iš visų išvardintųjų tarp drugelių yra pati įdomiausia mūsų akimis. Pasaulyje yra daugybė įdomių drugelių, kurie savo sparnų raštais ir spalvomis puikiai prisitaiko prie savo aplinkos ir regis su ja net susilieja.

Vienas labiausiai parodos lankytojus žavintis pavyzdys – drugelis lapelis (Kalima paralekta). Šis drugelis sugeba pasislėpti ir likti nepastebėtu beveik ant bet kokios rūšies lapuočio, mat jo forma yra lygiai tokia pati kaip lapo, o drugeliui išskleidus sparnus pasimato tikrasis ten slypintis grožis.

Dar vienas mūsų mėgiamas pavyzdys – drugelis Julija (Dryas Julia). Šie drugiai, nors ir mažyčiai ir atrodo niekuo, be savo ryškios oranžinės spalvos neišsiskiriantys drugeliai, tačiau slėptis jie sugeba puikiai. Dažniausias ir mėgstamiausias jų patiekalas – oranžinės spalvos gėlių nektaras. Nenuostabu – mat būtent ant jų jie jaučiasi nematomi.

Pats rečiausias ir, be abejonės, sėkmingiausias kamufliažo būdas atitenka stikliasparniams drugeliams – mat šių sparnelius galime permatyti kiaurai. Visiškai kitaip nei įprastai, šie drugeliai ant savo sparnų neturi spalvotų dulkelių ir dėl to per jų sparnus galime matyti augalo ar gėlės ant kurios jie tupi vaizdą. Šitaip drugeliai tikrai yra kur kas sunkiau pastebimi, negu jų spalvotieji draugai.

Plačiau apie drugelius - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.