Gamtos stebuklas: povo vardu pavadintas drugelis spindi žaliai, nors neturi šios spalvos pigmento

Povas – vienas gražiausių ir Gyvi tropiniai drugeliai parodos lankytojų mylimiausias drugelis. Apie jį šįkart ir pasakoja drugelių ekspertai plačiau.

 Iš tiesų povo sparnai yra mėlynos ir geltonos spalvos, kurios atsispindėdamos saulėje mums atrodo lyg ryškiai žalia.<br> Unsplash.com nuotr.
 Iš tiesų povo sparnai yra mėlynos ir geltonos spalvos, kurios atsispindėdamos saulėje mums atrodo lyg ryškiai žalia.<br> Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2020, 5:56 PM

Tai drugelis iš Pietryčių Azijos, atkeliaujantis lėliukėmis į viso pasaulio drugelių parodas. Šis drugys pakankamai retas, tačiau savo ryškiomis spalvomis tikrai išsiskiriantis iš kitų. Dažniausiai pasaulyje jis vadinamas smaragdinio sklandūno vardu, tačiau mes jam skyrėme drugelio povo vardą, kurį taip vadina ir keletoje kitų šalyse.

Drugio sparnai padengti ryškiai žaliais žvyneliais ir ant apatinių sparnų turi mažas ataugėles, tačiau šios yra labai gležnos ir dažnai net išsiritant iš lėliukės drugelis jų nesugeba išlaikyti. Jos dažnai skrendant drugeliui pro medžius ar lapus nuplyšta, tačiau povui tai problemos nesudaro. Povo vardas šiam ryškiaspalviui gražuoliui kliuvo ne šiaip sau – ant apatiniųjų sparnų vidinės dalies drugelis turi du, lyg ant povo plunksnų, esančias akis.

Šis drugelis pakankamai didelis – jo ištiestų sparnų ilgis gali siekti net iki dešimties centimetrų. Pats drugelis gyvena pakankamai trumpai – retkarčiais sulaukia vos iki keturių ar penkių dienų.

Įdomu tai, kad šis drugelis iš tikrųjų žalių dulkelių ant savo sparnų neturi – juos dengia mėlynos ir geltonos spalvos dulkelės, kurios tinkamai apšviestos saulės spindulių drugelį paverčia gražiu žaliasparniu skraiduoliu.

Natūralioje aplinkoje šie drugiai aptinkami pietinėje Kinijos dalyje, Burmoje, Kambodžoje, Tailande, Singapūre, Indokinijoje, Sumatros, Burnėjo ir Javos salose bei kitose Indonezijai ir Filipinams priklausančiose salose.

Šie drugiai kiaušinėlius deda ant rūtinių bei citrusinių augalų, kurių lapus iš jų išsiritę vikšrai ir valgo.

Smaragdinis sklandūnas turi ir dar vieną į save labai panašų drugelį vardu paris. Šio drugelio viršutinieji sparnai taip pat yra žalios spalvos, tačiau jie nėra tokie ryškūs, jie savo ryškiąsias spalvas turi ant apatiniųjų sparnų, tačiau deja – nedažnai matomas. Paris drugelių patinėliai ant savo apatiniųjų sparnų turi melsvas sparnų dalis, o patelės – žalsvas. Patelės nuo patinėliu taip pat skiriasi ir ryškumu – gamtoje įprasta, jog mergaitės būna blankesnės.

Drugelis visai kaip ir smaragdinis sklandūnas turi nedideles povo uodegos akis ant savo apatiniųjų sparnų. Šis drugelis dalijasi skraidomomis teritorijomis drauge su drugeliu povu, tačiau yra aptinkamas ir Himalajuose, ir kitose aukštesnėse pietinės Azijos teritorijose.

Šie du drugeliai gali būti dar vienas puikus mimikrijos pavyzdys, kuomet dviems panašioms rūšims yra lengviau ilgiau išgyventi ir džiuginti mus savo neįprastais raštais.

Paris drugelio gyvenimo ciklas užtrunka pakankamai ilgai – drugelių padėti vikšrai išsirita vos po šešių dienų, tačiau jau išsiritęs drugelis dažniausiai maitinasi rūtiniais ar citrusiniais augalais apie pusantro mėnesio. Prisivalgęs lyg soties vikšras pagaliau pasikabina ir susisuka į lėliukę, kuri dažnai būna pritvirtinta prie medžio šakos ir taip kabo dar apie 17 dienų. Būtent po tiek laiko po ypatingosios metamarfozės pasaulį išvysta naujasis drugelis.

Dažniausiai šie drugeliai mieliau renkasi gėlių nektarą nei vaisių sultis.

Nors šie drugeliai tikrai iš savo drugelių draugų išsiskiria įdomiomis spalvomis, tačiau pasaulyje jie nėra labai plačiai aprašyti ir turi dar daug neatsakytų klausimų, o mokslininkai domisi, tyrinėja ir randa vis daugiau naujų bei įdomių dalykų apie gražuolius drugelius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.