Kraujasiurbiai drugeliai – mokslinė fantastika ar realybė?

Ar pasaulyje yra drugelių, kurie yra plėšrūs ir gali suvalgyti savo sparnuotuosius draugus? O gal netgi gali įkasti žmogui? Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai atskleidžia įdomiausius dalykus apie gražiuosius drugelius.

Drugiai, drugeliai, Botanikos sodas<br>M.Patašiaus nuotr.
Drugiai, drugeliai, Botanikos sodas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2020, 12:22 PM

Pasaulyje yra žinoma virš 150 tūkstančių skirtingų rūšių drugelių – vieni jie maži, kiti dideli, vieni gyvena tropikuose ar atšiauresniuose klimatuose. Vieni mėgaujasi gėlių nektaru, o kiti vaisių sultimis. Tačiau ar yra tokių drugelių, kurie neatsisakytų paragauti kraujo? Atsakymas gali nustebinti.

Buvusių pamokėlių metu – sužinojome, jog drugeliai, ne visuomet apriboja savo maisto racioną tik gėlių ar vaisių nektaru bei vandeniu. Dažnai jie, vadinami ekologais, siurbia ir negyvų gyvūnų sultis, tačiau tai toli gražu ne pats keisčiausias maistas, kurį jie valgo.

Kas yra plėšrūnas? Plėšrūnu gali būti ir gyvūnas, ir augalas, kuris pats pasigauna auką ir ją sudoroja. Pagal šį apibrėžimą drugeliai tikrai nėra tokie gyvūnai.

Tačiau visgi drugelių maisto racionas gali nustebinti kiekvieną. Jau žinome, kad visų drugelių gyvenimo ciklu jie ypač prisideda prie mūsų ekosistemos – tiek vikšrams valgant nuodingus įvairiems gyvūnams, tačiau ne jiems patiems lapus, tiek tampant maistu kitiems mažiems gyvūnėliams ir, neretais atvejais, padedant suskaidyti jau mirusių gyvūnėlių kūnus.

Kai kurios drugelių rūšys taip pat skrenda pasimėgauti įvairių gyvūnų ašaromis. Šių jiems reikia norint gauti druskos, kuri reikalinga norint poruotis.

Kartkartėmis drugeliai siurbia purvą ar mėšlą – jame taip pat gausu naudingų maisto medžiagų, nors tai ir skamba keistokai. Yra ir tokių drugelių, kurie valgo mūsų maistą ar net rūbus! Taip, supratote teisingai, šnekame, apie mums visiems labai gerai žinomas kandis, kurias taip sunku išnaikinti. Šie „drugeliai“ mėgaujasi vilna, linu, medvilne ar net šilku. Kandys valgo kruopas, tačiau jos nėra plėšrios, o tiesiog kenkėjos.

Na o dabar, trumpam persikelkime į Sibirą – ten jau prieš 12 metų buvo atrasta dar nematyta naktinių drugelių rūšis, kuri greitai gavo savo kiek neįprastą pavadinimą „Drugelis – vampyras“. Lyg to nebūtų gana – entomologai sako, jog ši keista kraują siurbiančių drugelių rūšis galėjo tiesiog įprastai evoliucionuotis iš vaisių sultis siurbčiojančių drugelių.

Vos keli nedideli raštų skirtumai ant šių drugelių sparnų leidžia juos atskirti nuo pietinėje ir centrinėje Europos žemyno dalyje populiarių drugeliu Calyptra.

Mokslininkų komanda eksperimentavo su drugeliais bandydami patikrinti ar tikrai jie geria žmogaus kraują taip pasiūlydami savąjį – ir visų dideliai nuostabai, šie Sibire gyvenantys drugiai išleido savo tvirtą straubliuką ir it uodas įsisiurbė į žmogaus odą.

Entomologei Dženifer Zaspel ir jos komandai tai nėra pirmoji atrasta drugelių vampyrų rūšis – dar vieną jie, taip pat Rusijoje rado 2006 metais.

Kaip atsitiko, jog šie drugeliai metams bėgant evoliucionavo į kraują siurbiančius vampyrus? Yra tikima, kad taip nutiko, nuo daugelio drugelių neįprasto maisto raciono, kaip gyvūnų ašaros, mėšlas ir netgi pūliuojančios gyvūnų žaizdos. Bėgant metams evoliucionuoja visi gyvūnai, prisitaiko prie naujos aplinkos, naujos temperatūros ar drėgmės, o tuo pačiu ir prie naujo maisto.

Visgi kraujasiurbių drugelių pasaulyje paplitusių nėra, tad drąsiai galite atsikvėpti – mūsų kiemuose, pievose ir miškuose skraidantys drugeliai – negali įgelti ir siurbti jūsų kraujo, tačiau ar po 100 ar dviejų šimtų metų jie dar vis negalės parodys tik laikas.

Daugiau apie drugelius: www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.