Drugelių kontrabanda: tūkstančiai eurų už nelegaliai parduodamus eksponatus

Ar kadanors matėte kabantį gražų paveikslėlį su nuostabaus grožio išdžiovintu drugeliu? O gal patys kada nors jį nusipirkote? O ar žinote, kad norint parduoti drugelį – tam reikia leidimo? Gyvų tropinių drugelių parodos organizatoriai šįkart kalba labai opia tema apie drugelių kontrabandą.

 Drugeliai gaudomi ir pardavinėjami visame pasaulyje, tik ne visada legaliai.<br> Unsplash.com nuotr.
 Drugeliai gaudomi ir pardavinėjami visame pasaulyje, tik ne visada legaliai.<br> Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-19 12:46

Tikriausiai kartais nesusimąstome, jog tokiam mažam daikteliui, kaip drugelis parduoti reikia leidimo. Tačiau didelė dalis drugelių priklauso nykstančių drugių sąrašui ir būtent jie yra labiausiai visų mėgiami, dažniausiai ieškomi kolekcionierių ir ne visada legaliai.

Drugelių pardavimui reikalingas leidimas, kurį dažniausiai suteikia Aplinkos ministerija ar kitos panašios šalyje veikiančios institucijos. Šio leidimo gavimui reikia nurodyti visas norimas parduoti drugelių rūšis, o jei bent kelios iš jų yra nykstančios – tokio leidimo galite ir negauti.

Drugelių pardavimas ir pirkimas yra labai populiarus dalykas visame pasaulyje – kiekvienam jo kampelyje galime rasti žmonių, kurie siekia surinkti pačią spalvingiausią, didžiausią ar įdomiausią drugelių kolekcija. Dažnai drugelių pardavėjai gyvena tose vietose, kur šių drugelių yra gausu – tai jų pragyvenimo šaltinis, jų duona ir vanduo.

Indonezijoje pardavėjai gaudo tik gražiausiai atrodančius drugelius – dažniausiai tai būna neseniai išsiritę drugeliai, kuomet jų sparnai dar nėra pažeisti ir jie tinka puikiai kolekcijai. Tiek kolekcininkai, tiek visi pasaulio muziejai savo lentynose eksponuoja tik tuos drugelius, kurių gyvenimas pasibaigė ne savu laiku – tik tokie pagauti eksponatai turi tikrąją savo vertę.

Tačiau pasaulyje populiaru yra ne tik kolekcionuoti drugelius ar pirkti rėmelius su jais. Retkarčiais drugeliai gali tapti savotišku suvenyru ar papuošalu. Daugelyje drugelių parodų bei drugelių fermų galite pamatyti kažkokius dirbinius su drugeliais – dažniausiai šiuose atsiduria tie drugeliai, kurie savo ilgą gyvenimą atskraidę, padėję kiaušinėlius perleido žydrasias padanges kitiems mirę natūralia mirtimi. Šių drugelių sparneliai būna aptrupėję, tad į žmonių ar muziejų kolekcijas jie jau nebetinka.

Taip atsirado niša dar vienai drugelių pardavimo ir pirkimo rūšiai. Tai prekyba drugelių dalimis – dažniausiai jų spalvotais sparnais. Tačiau dažniausiai jie nebūna parduodami tokiu pavidalu kokį mes jį įsivaizduojame ant drugelio. Neretai šie sparnai yra įkomponuojami ir tampa subtilaus juvelyrinio dirbinio, tokio kaip žiedas, auskarai, pakabukas ar net meno kūrinio dalimi.

O ar tai yra legalu? Drugelių dalių pardavimui taip pat reikia leidimo ir šių bet kas parduoti negali. Visgi pasaulyje yra apstu žmonių, kurie tų leidimų neturi ir drugeliai taip kerta įvairių valstybių sienas būdami nelegalia preke arba kitaip – kontrabanda.

2016-aisias dėl drugelių kontrabandos Kinijoje buvo nuteisti 3 žmonės, kurie drabužiais pažymėtuose paketuose turėjo tūkstančius mirusių drugelių. Šie trys žmonės atitinkamai gavo penkis, septynis ir dešimt metų kalėjimo. Tačiau, kodėl žmonės yra pasiruošę tiek aukoti dėl drugelių? Tai įspūdingos vertės laimikis – kai kurie jų sugauti ir nelegaliai į Kiniją atvežti drugeliai privačių kolekcionierių buvo įkainoti virš pusantro tūkstančio JAV dolerių už vieną vienetą.

Prieš beveik tris dešimtmečius, 1994-aisiais buvo žinomi ir tokie kontrabandos atvejai, kuomet turistai iš Europos bandė išsivežti Kašmyre natūraliai gyvenančius drugelius, tačiau buvo sustabdyti oro uoste.

Drugelių pardavimo verslas – sudėtingas ir kartais pavojingas, tačiau tiek gyvų drugelių tiek jau mirusių kaina išlieka labai aukšta, ir daliai tropinių šalių gyventojų tai visgi yra vienintelis pragyvenimo šaltinis.

Plačiau apie drugelius www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.