Rečiausi pasaulio drugeliai: už jų egzempliorių nepagailėtų ir tūkstančių

Įspūdingi drugeliai žavi daugelį, o ypač daug dėmesio sulaukia tie, kuriuos pamatyti sunkiausiai. Šiandien Gyvų tropinių drugelių parodos koordinatoriai supažindina su rečiausiasi pasaulio drugeliais.

Dažniausiai drugeliai nyksta ir tampa reti, nes naikinamos jų gyvenamosios vietos.<br> Unsplash.com nuotr.
Dažniausiai drugeliai nyksta ir tampa reti, nes naikinamos jų gyvenamosios vietos.<br> Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-28 10:15, atnaujinta 2020-06-28 13:50

Dažniausiai tai rūšys priklausančioms įvairių šalių raudonosioms knygoms arba įrašytos į pasaulį saugomų vabzdžių rūšių sąrašą.

Ceilono rožė – kritiškai nykstanti drugelis iš Šri Lankos. Šiam drugeliui gyvybiškai svarbūs augalai ir gamta nyksta, o kartu su ja, neturi, kaip išgyventi ir ryškiaspalviai drugiai.

Visa šeima naktinių stikliasparnių drugių taip pat yra retas reiškinys mūsų visko matančiame pasaulyje – tai drugiai iš Lymantrinae šeimos. Šie drugiai sutinkami visuose pasaulio žemynuose išskyrus Antarktiką ir yra žinoma daugiau nei 2500 skirtingų šios šeimos drugių. Tačiau kelios jų – išskirtinės ir labai retos, kaip, pavyzdžiui, nuostabaus grožio stikliasparnis naktinis drugys Arctornis submarginata.

Dar vienas pasaulyje retas drugys iš ryškiosios padangių spalvos morfų šeimos – Godarto morfa. Šioji tokį vardą gavo prancūzų entomologo Žono Baptisto Godarto garbei. Šie drugiai aptinkami tik Peru ir Bolivijoje ir nuo kitų morfų išsiskiria savo stulbinamais sparnų atspindžiais ir ryškiai žydra jų atspindima spalva.

Dar vienas retas sklandūnų šeimos atstovas – Butano grožis, kuris sutinkamas, žinoma, Butane, nedidelėje dalyje šiaurinės Indijos ir pietryčių Azijoje. Šie drugiai pasaulyje yra nors ir nenykstantys, tačiau saugomi dėl populiaraus jų pardavinėjimo ir galimybės laikui bėgant išnykti.

Vienas rečiausių pasaulio drugių – tai Vaivorykštinė uranija. Visa uranijų drugių šeima yra labai reti bei itin vertinami kolekcionierių.

Luzono povo drugelis surandamas tik saugomose Filipinų teritorijose ir yra žinomos dvejos šių drugių formos – pavasarinė ir vasarinė. Deja, jos abi yra yra begalo ieškomos ir gaudomos privačių kolekcionierių iš viso pasaulio. Šis drugys įrašytas į pasaulyje itin saugomų drugių sąrašą, todėl oficialiai pagavus šį drugį, bet kas gali gauti didžiules nuobaudas ar net praleisti nemažą laikotarpį įkalinimo įstaigoje.

Gaila, kolekcionieriai nėra vienintelė problema, šių drugių natūrali aplinka Debesų miškas nyksta ir dėl šios priežasties nėra aišku, kaip ilgai galėsime džiaugtis šiais nuostabiais, dešimtimis tūkstančių eurų už vieną eksponatą įvertintais drugiais.

Dar vienas nuostabaus grožio drugys – Auksinis Kaiser I Hindas. Šis drugys randamas tik Kinijoje ir galbūt Vietname. Jis yra saugomas nuo nereikalingų mainų ir drugelių pardavimų Kinijos įstatymais. Šie drugiai ne tik kad reti ir saugomi, tačiau ir daugeliui – mistika, mat būtent stengiantis juos kuo ilgiau išsaugoti nėra žinoma net kaip atrodo jų vikšrai, ar kokį maistą jie valgo, visa tai tik mokslininkų spėliojimai.

Pasaulyje didžiausias dieninis drugys – Karalienės Aleksandros vardu pavadintas, taip pat yra vienas rečiausių bei taipogi saugomų drugių. Šių drugių pardavimas ir pirkimas komerciniais tikslais yra nelegalus. Karalienės Aleksandros drugiai yra randami tik vienoje vienintelėje Oro Provincijoje esančioje Papua Naujojoje Gvinėjoje. Šių drugių sparnų dydis gali siekti net virš dvidešimt penkių centimetrų.

Dar vienas, pakankamai retas ir labai įdomus drugys – Ilgaliežuvis sfinksas. Juos retkarčiais galima pamatyti ir atskrendančius į Lietuvą. Iš pirmo žvilgsnio jie atrodo, kaip mažiukai paukščiukai, o savo angliškąjį vardą gavo nuo keisto lyg paukščio čiulbėjimą primenančio leidžiamo garso.

Plačiau apie drugelius - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.