Drugeliai paštininkai savo gyvenimo būdu stebina mokslininkus

Kasdien mindžioja mūsų namų slenksčius, atneša laiškus nuo mūsų artimųjų ir mylimųjų, o kartais net ir visą dėžę močiutės iškeptų skanėstų padeda prie mūsų durų – tai mūsų paštininkai. Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai primena, kad  ir tarp drugelių yra paštininkų, tik kažin ar jie kam nors neša laiškus. Tačiau šie drugiai ir mūsų laiškanešiai – labai panašūs.

Paštininkų drugeliai, kaip ir daugelis mums jau žinomų rūšių drugių – yra nuodingi didesniems už save gyvūnėliams.<br>„Pexels“ nuotr.
Paštininkų drugeliai, kaip ir daugelis mums jau žinomų rūšių drugių – yra nuodingi didesniems už save gyvūnėliams.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2020, 3:44 PM

Susipažinkite – tai Heliconius melpomene drugeliai. Pasaulyje dažnai vadinami paštininkais. Tačiau kodėl? Šie drugiai savo neįprastą vardą gavo dėl pomėgio kasdien keliauti tais pačiais maršrutais, nutūpti prie tų pačių augalų ir mėgautis tuo pačiu „adresu“ augančių gėlių nektaru.

Šie drugiai, randami Centrinėje Amerikoje ir Meksikoje, yra mokslininkų itin mėgstami tyrinėjimų objektai dėl drugiams labai neįprastos priežasties. Drugeliai paštininkai – gali poruotis ne tik su savo rūšies drugeliais, tačiau ir su keliomis į save panašiomis rūšimis. Taip iš drugelių paštininkų kiaušinėlių išsirita mažieji paštininkų hibridai.

Ši drugių rūšis turi net devyniolika žinomų hibridų – porūšių. Tiesa, tokie drugeliai yra kur kas mažiau aktyvūs bei nėra tokie stiprūs kaip tikroji paštininkų rūšis, o neretai šių hibridų patelės būna nevaisingos, todėl toliau ši rūšis ir nebesivysto. Hibridų patinėliai tuo tarpu – vaisingi, tačiau dėl savo besiskiriančių raštų dažnai nėra patrauklūs nei vienai iš dviejų rūšių drugių, tad lengvai nesusiranda sau poros.

Paštininkų drugeliai, kaip ir daugelis mums jau žinomų rūšių drugių – yra nuodingi didesniems už save gyvūnėliams. Tokiais jie tampa, kuomet šio drugio vikšrai valgo chemiškai netinkamų gyvūnams augalų lapus.

Šie drugiai savo gyvenimą leidžia ant pasiflorų lapų – ant šių savo gyvenimus leidžia net vienuolika skirtingų rūšių drugių. Šio augalo medžio lapai drugeliams labai patinka tuo, kad ne tik jų vikšrai turi ką valgyti, tačiau ir tuo, jog medžio lapų forma bei spalva padeda pasislėpti tiek vikšrams, tiek kiaušinėliams.

Paštininkų drugeliai yra ir ilgaamžiai tarp tropinių drugių. Neretai šie ir nemaža dalis kitų ilgiasparnių drugių gali gamtoje išgyventi net iki šešių ar daugiau mėnesių.

Visi ilgiasparniai Heliconius drugiai mėgsta būti būriais ir savo laiškus nešioti mažomis kompanijomis. Ką tik išsiritę drugiai pirmas kelias dienas ilsisi, o po to prisijungia prie kitų drugių būrio.

Ilgiasparnių Heliconius drugelių yra suskaičiuojama net apie keturiasdešimt skirtingų rūšių, o su jų porūšiais galėtumėm skaičiuoti net šimtus skirtingai atrodančių drugių, kurie vienas į kitą panašus kartais savo išvaizda, kartais mėgiamomis gėlėmis, o kartais ir juos mėgstančiais paukščiais. Tačiau ši didelė grupė ilgasparnių drugių padeda jiems klestėti ir džiuginti beveik viso naujojo pasaulio gyventojus – šie paplitę visoje Pietų Amerikoje, gyvena Centrinėje Amerikoje iki pat Pietinės Jungtinių Amerikos Valstijų dalies.

Plačiau apie drugelius – www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.