Pediatrė įvardijo dažniausias tėvų klaidas, kurias daro ruošdami vaiką maudynėms

Karštą vasarą ežere ar jūroje tėvai nori ne tik patys atsigaivinti, bet ir maudynėmis pradžiuginti net ir labai mažus kūdikius. Tiesa, pirmosios maudynės kelia daug nerimo ir daugybę klausimų į kuriuos atsako vaikų gydytoja, vaikų pulmonologė ir alergologė, knygos „Kodėl vaikai serga“ autorė Dr. Indrė Plėštytė – Būtienė.

Kiekvienam mažyliui maudynės turi būti skirtingos ir į jas jis reaguos vis kitaip – vieniems patiks iškart, kitiems teks priprasti.<br> 123rf nuotr.
Kiekvienam mažyliui maudynės turi būti skirtingos ir į jas jis reaguos vis kitaip – vieniems patiks iškart, kitiems teks priprasti.<br> 123rf nuotr.
Kuo vyresnis vaikas, tuo ilgiau jis gali būti vandenyje.<br>123rf nuotr.
Kuo vyresnis vaikas, tuo ilgiau jis gali būti vandenyje.<br>123rf nuotr.
Vaikų gydytoja, vaikų pulmonologė ir alergologė Dr. Indrė Plėštytė – Būtienė pataria neskubėti ir įsiklausyti į vaikų poreikius.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Vaikų gydytoja, vaikų pulmonologė ir alergologė Dr. Indrė Plėštytė – Būtienė pataria neskubėti ir įsiklausyti į vaikų poreikius.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 30, 2020, 11:31 AM

Kiekvienas maudosi skirtingai

„Pasižiūrėkite į save – visi esame skirtingi. Vieniems jūros vanduo per šaltas, o kiti pliuškenasi ir jiems šiltas. Vieniems ežero vanduo per purvinas, per daug žolių, kiti nori ilgai pliuškentis, treti trumpam panyra ir lekia iš vandens telkinio. Todėl atsakyti vienu sakiniu ar galima kūdikius maudyti – negaliu. Ar reikia grūdinti vaikus? Taip, reikia, bet kiekvienas vaikas toks individualus, kad turime labai atidžiai jį stebėti ir vertinti į jo kūną atsaką, kai mes maudome“, – savo vaizdo įraše teigia gydytoja.

Pačių mažiausių, 4-5 mėnesių amžiaus kūdikių, termoreguliacija yra silpna – jie greitai sukaista ir taip pat greitai sušąla. Todėl jei net pavėsyje sušilusį mažiuką staiga įkišime į šaltą vandenį, jam tai tikrai gali nepatikti ir maudynės baigsis ašaromis.

Jei kūdikį nuo mažumės grūdinote, pratinote prie kontrastingo vandens ir maudynes vonioje baigdavote apsiliejimu šaltu vandeniu, jam pažintis su ežeru ar jūra nebus staigmena.

„Jeigu kūdikį auginate šiltnamio sąlygose, kaskart vonelėje matuojate vandens temperatūrą termometru, kad tik nebūtų per šaltas, jūsų pasikeitusi nuomonė vaikui sukels stresą. Kūdikiai turi nedaug riebalinio sluoksnio, maudynės atima jiems daug energijos, todėl reikėtų daryti atsargiau“ – pataria I.Plėštytė-Būtienė.

Geriau trumpiau ir dažniau

Vieniems maudynės yra mirkimas pusdienį ežere, kitiems – keletas minučių atgaivos. Kuo mažesnis vaikas, tuo trumpiau jį reikėtų maudyti. Geriau po trumpai ir dažniau, nei ilgai iki lūpų pamėlinavimo. Patiems mažiausiems maudynės – tai trumpas panardimas iki juosmens ir viskas.

„Nelaikykite ilgai vandenyje kūdikių ir saugokite ausytes – nors vasara, bet vasariškas vėjas nemaloniai pučia, – pastebi pediatrė. – Vyresni, jau sėdintys kūdikiai jau gali pliuškentis negiliame pripučiamame baseine. Vandens turi būti tiek, kad parvirtus ant nugaros jie neprigertų. Primenu, kad visur būtina suaugusiųjų priežiūra net vaikui maudantis ir negiliame baseine.“

Metų sulaukę vaikai gali braidyti 5-10 minučių. Na, jei labai nori – pasipliuškenti ir giliau, bet viso kūno laikyti vandenyje ilgai neverta.

Nuo penkerių metų ir vyresni pradinukai dažniausiai be galo džiaugiasi maudynėmis ir juos sunku iškrapštyti iš vandens.

„Aš už, tokių vaikų, kurie gali nuspręsti patys, kada jiems šalta, laisvę. Nereikia riboti, bet prižiūrėti būtina. Nesibarkite, vaikai mėgsta bandyti savo ribas ir jei vaikas neturi kažkokių gretutinių ligų, nelinkęs į anginą, nes angina neužsigrūdinusių žmonių liga, leiskite vaikui maudytis“, – šypteli gydytoja Indrė.

Paaugliams klausimų kiek maudytis nebekyla. Svarbiausia, jų saugumas. Todėl dar prieš maudynes aptarkite su vaikais ne tik saugų elgesį vandenyje, bet ir ką daryti, jei jie pradės skęsti, kaip reikėtų šauktis pagalbą.

Kur maudytis?

Mamos taip nori apsaugoti pačius mažiausius, kad joms atrodo, jog jūros, ežerų, upių vanduo nehigieniškas ir jame slypi visos infekcijos.

„Jei maudomės viešame, pavyzdžiui, viešbučio baseine, ten bus daugiau chemikalų, kurie naikina visas infekcijas. Po tokių maudynių vaiko odelę būtina gerai nuplauti muilu ir patepti kremu, nes ji sausės.

Jei maudysime atvirame vandens telkinyje, oda yra sveika, be įbrėžimų, vaikas neturi alergijų ar neserga atopiniu dermatitu, oda puikiai gali pati save apsaugoti. Žinoma, jei artėja vandens žydėjimo metas, yra daugiau dumblių, kontaktinis dermatitas gresia tiek vaikams, tiek suaugusiems, tokiame vandenyje nederėtų maudytis“, – teigia specialistė.

Reikėtų stebėti, kad atviruose vandenyse besimaudantis kūdikis negurkštelėtų vandens, nes mažylių žarnynas jautrus, o vandenyje esančios bakterijos, kad ir iš pažiūros visai nepiktybinės, gali jį sudirginti.

Geriausia grįžus iš maudynių nuprausti mažylį jei reikia, patepti kremu, kuris slopina sudirgimą.

Vaikai labai mėgsta mažus baseinus, tad jei statysite tokį pakrantėje ir norėsite pripildyti ežero ar jūros vandens, pasemkite jo iš toliau, giliau, kad būtų mažiau sudrumstas, neužterštas kitų besipliuškentojų.

Na, ir žinoma, nepamirškite pasirūpinti maudymosi kostiumais – juos irgi reikia po kiekvienų maudynių išskalbti, nes audinyje gali likti odą dirginančių medžiagų.

„Pastebėjau, kad būna įvairūs sudirgimai nuo plaukmenų. Pasidomėkite, kokias pripučiamas rankoves ar ratus dedate vaikučiui, iš kokių medžiagų jei pagaminti, kuo dažyti, nes apsilanko su bėrimais pilvo ar žąstų“, – prideda pulmonologė alergologė I.Plėštytė – Būtienė.

Daugiau gydytojos patarimųwww.instagram.com/vaikugydytoja/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.