Ugdymo ekspertai pataria: vaikų vasara turi būti ir linksma, ir naudinga

Pasibaigus mokslo metams, tėvų galvos skausmu tampa ne tik vaikų vasaros pramogų, bet ir edukacinės veiklos parinkimas – itin svarbi detalė norint, kad atžala visiškai neatitrūktų nuo mokslų, o ir toliau lavintų savo gebėjimus. Daugiau kaip 25-erius metus vaikų ugdyme besispecializuojanti Vilniaus tarptautinio licėjaus (LIFV) pradinių klasių mokytoja Milda Survilienė ir licėjaus užklasinės veiklos vadovė Nathalie Lemoré dalijasi esminiais patarimais, padėsiančiais tėvams savo atžalų žinių bagažą pildyti ir vasaros atostogų metu.

Pedagogai rekomenduoja vaiko neapkrauti nuolatiniu knygų skaitymu ar medžiagos kartojimu, tačiau skatinti jį išlikti motyvuotu ir žingeidžiu.<br> Unsplash.com nuotr.
Pedagogai rekomenduoja vaiko neapkrauti nuolatiniu knygų skaitymu ar medžiagos kartojimu, tačiau skatinti jį išlikti motyvuotu ir žingeidžiu.<br> Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2020, 11:16 AM

Vasara – ne tik pramogų metas

„Kasmet baigiantis mokslo metams tėvai siekia rasti tinkamiausią ir priimtiniausią sprendimą, kaip vasaros metu užimti vaikus – ar leisti jiems nerūpestingai mėgautis kiekviena diena, ar kruopščiai suplanuoti dienotvarkę, įtraukiant edukacines veiklas“, – sako mokytoja M. Survilienė.

Anot pedagogės, tokiu atveju tėvams reikia tarsi atrasti aukso viduriuką – vaiko neapkrauti nuolatiniu knygų skaitymu ar medžiagos kartojimu, tačiau skatinti jį išlikti motyvuotu ir žingeidžiu.

„Vasarą vaikai nori pailsėti nuo kasdienės pamokų ruošos bei leisti laiką su bendraamžiais. Natūralu, kad daugelis mokinių norėtų mokymąsi nustumti iki pat mokslo metų pradžios, tačiau tada gali grėsti sunkumai vėl grįžus į mokyklos suolą. Rekomenduoju tėvams skirti laiko pasirūpinti atžalos vasaros užimtumu dar prieš pasibaigiant mokslo metams ir sudėlioti tikslingą planą, kuriame netrūktų nei nuotykių ar linksmybių, nei edukacinių užsiėmimų. Taip rudenį vaikui bus lengviau tęsti ugdymo procesą“, – pažymi pedagogė.

Visgi licėjaus užklasinės veiklos vadovė N. Lemoré atkreipia dėmesį į tai, jog tėvai būtų atsargūs ir nepersistengtų su griežta vaikų disciplina, mat šiems, kaip ir visiems žmonėms, yra privalomas atokvėpis.

„Reikia nepamiršti, kad vaikams žaidimai su bendraamžiais ir tarpusavio bendravimas yra būtini. Tai padeda norint atsipalaiduoti nuo kasdienio mokymosi ir įtemptos dienotvarkės, ugdyti komunikabilumą, savarankiškumą bei lavinti vaizduotę. Negana to, mažamečiams taip pat reikia ilsėtis ir nepamiršti mėgautis vasaros malonumais“, – sako N. Lemoré.

Edukacinių stovyklų nauda

M. Survilienė akcentuoja, jog tėvai, norintys, kad jų vaikai išliktų susidomėję ir žingeidūs, optimaliausiu pasirinkimu vasaros metu įvardija edukacines stovyklas. Anot pedagogės, stovyklose atžalos gali ne tik linksmai praleisti laiką atrasdami naujas veiklas, bet ir papildyti žinių bagažą tyrinėdami gamtą bei užsiimdami edukaciniais žaidimais.

Ugdymo ekspertė tikina, kad stovyklos tampa puikiu kompromisu tarp prasmingo darbo ir smagaus laisvalaikio leidimo. Anot M. Survilienės, lavinamųjų dienos stovyklų metu vaikai gali užsiimti tiek įvairiais žaidimais bei pramogomis, tiek edukacine veikla.

„Tokio tipo stovyklos vaikams yra nenuginčijamai naudingos. Be to, jos siūlomos net patiems mažiausiems – tai vaikus skatina būti savarankiškais ir nebijančiais komunikuoti su kitais. Pagrindinis kiekvieno auklėtojo siekis užsiėmimų metu yra suteikti vaikams ne tik teigiamų emocijų, galimybę tobulėti, bet ir susipažinti su naujais žmonėmis“,– sako M. Survilienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.