Papasakojo, ar drugeliai gali užkrėsti žmones ligomis ir parazitais

Jau visai neseniai pamokose apie drugelius sužinojome, kad mūsų žaliame pasaulyje yra ir tokių drugelių, kurie it uodai gali siurbti mūsų kraują, tačiau ar gali šitokiu būdu jie pernešti ligas kitiems gyvūnams ar augalams ir ar išviso drugeliai serga? Apie tai šįkart ir kalba Gyvų tropinių drugelių parodos įkūrėjai.

Drugelius pasaulyje naikia įvairūs parazitai ir ligos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugelius pasaulyje naikia įvairūs parazitai ir ligos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2020, 4:37 PM

Plačiai pasaulyje mums nėra žinomų drugelių ligų, kurios gali paveikti augalus ar juo labiau žmones, tačiau nuo 2004-ųjų Amerikoje yra tikima, jog drugeliai Monarchai, užauginti nenatūralioje aplinkoje, būtent jiems veisti pritaikytose fermose gali būti ligoti ir išleidžiami į laisvę gali šias ligas pernešti kitiems savo rūšies drugiams Monarchams.

Amerikos Monarchų draugija ragina norinčius padėti drugeliams Monarchams klestėti, radus drugio vikšrą parsinešti jį namo ir padėti jam išgyventi visą savo gyvenimo ciklą saugiai ir sočiai. Auginant jiems skirtus augalus būtina žinoti, jog jų nevalia chemiškai apdoroti – taip drugelių vikšrai ne tik gali negauti jiems reikalingų medžiagų iš augalo, tačiau neretais atvejais gali net neišgyventi, mat tai gali juos pražudyti.

Drugeliai Monarchai, yra ir dar vieno mokslinio tyrinėjimo objektas, mat būtent jie gali sirgti Protozoano parazitine liga, dažnai vadinama trumpiniu OE.

Ekologė Sonia Altizer tyrinėja, kaip įvairūs migruojantys gyvūnai perneša įvairias ligas. Specialiai įrengtame „skraidymo koridoriuje“ Sonia apžiūrinėja Monarchų drugius. Kiekvieno drugio skrydžio laikas į vieną pusę ir skrydžio greitis yra užfiksuojamas kompiuteriu ir po daugybės ratų sumuojami rezultatai. Dažniausiai šio tyrimo metu drugiai skrenda nuo dviejų iki penkių mylių per valandą greičiu.

Rezultatai, deja, rodo, jog drugiai, turintys OE skrenda net 20% lėčiau nei sveiki Monarchai. Jie taip pat gali nuskristi trumpesnius atstumus ir savo skrydžiams išnaudoja daugiau energijos bei netenka daugiau svorio nei ligos neturintys Monarchai.

Nors patys drugeliai nei kitiems gyvūnams nei žmonėms ligų neperneša, bet jų vikšrai neretai kenkia nuo parazitinių ligų. Pavyzdžiui, Pomidorinio sfinkso vikšro gyvenimą labai dažnai apsunkina Brakonidų šeimos atstovai Vyčiai. Pastarieji padeda kiaušinėlius šalia vikšro ar netgi ant jo pačio, o  išsiritę įsiskverbia į vikšro vidų ir pradeda maitintis jo audiniais. Kai šio parazito lervos vikšro kūne užauga, jos prasigriaužia išėjimą per vikšro odą ir netoliese, žemėje virsta leliuke. Taip išsiritusi vapsva toliau ieško nelaimingojo vikšro.

Vikšrai taip pat gali užsikrėsti įvairiais grybeliais, virusais ir bakterijomis valgydami apkrėstų augalų lapais. Šie dažnai net nepasiekia lėliukės stadijoje, mat dažnais atvejais labai greitai vikšro kūnas tiesiog pradeda nykti ir irti.

Tačiau ne visais atvejais drugelio vikšrai tiesiog miršta, retkarčiais šiems pasigavus Wolbachia bakterijas – šios pradeda manipuliuoti drugio reprodukcija. Priklausomai nuo apkrėstos drugio rūšies, Wolbachia bakterijos gali sunaikinti vyriškuosius embrionus, patinėlius paversti patelėmis, ar tiesiog sukelti rūšyje nesuderinamumą.

Afrikoje, ši Wolbachia bakterija yra pridarius nemažai žalos – nuo 70 iki 100procentų Baltosios Akrėjos drugių yra užsikrėtusių. Vietovėse, kur ši bakterija yra itin paplitusi gamtoje nyksta vyriškosios lyties drugiai, didelė dalis patelių miršta net nesusiporavusios ar neretai kelios patelės turi dalintis vienu dar likusiu sveiku patinėliu.

Ši bakterinė liga taip pat buvo pasiglemžus Mėnulio drugelius (Hypolimnas bolina), tačiau mokslininkai tarp 2004 ir 2006 pastebėjo ženklų šių drugių patinėlių populiacijos didėjimą, kas galėjo reikšti, jog šios rūšies drugiai sugebėjo prisitaikyti prie patinėlius pavergiančios bakterijos spąstų.

Nors natūralioje aplinkoje drugelių ligos nėra naujiena, tačiau numatoma, kad bėgant laikui, keičiantis klimatui ir vis labiau siekiant nenatūraliose aplinkose užsiauginti įvairius drugelius galima tik nuspėti, jog drugelius puolančių ligų skaičius tik didės. Ir nors kol kas šie jų negali pernešti kitiems gyvūnams ar žmonėms, tačiau tai dar nereiškia, kad po dar vieno tūkstantmečio jie vis dar negalės.

Daugiau apie drugelius - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.