Drugeliai mene: garsiausi kūriniai, kuriuose paminėti šie spalvingi gyvūnai

Įvairiose pasaulio kultūros yra sukurta daugybė mitų ir legendų, eilėraščių ir kitų meno kūrinių, kuriuose sklando drugeliai. Net pats Wiljamas  Šekspyras savo mūza neretai laikė drugelius. Gyvų tropinių drugelių parodos kūrėjai pasakoja, kaip drugeliai apsigyvena menininkų kūriniuose.

Drugeliai minimi garsiausių menininkų kūriniuose, kaip laikinumo simboliai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugeliai minimi garsiausių menininkų kūriniuose, kaip laikinumo simboliai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2020, 12:08 PM

Vienas geriausiai žinomų rašytojų, kuris savo gyvenimą nugyveno su ir tarp drugelių – rusų autorius Vladimiras Nabokovas. Jo gyvenime drugelių tyrinėjimas ir rašymas buvo du neatskiriami dalykai, tačiau laikui bėgant jis vis mažiau gyveno tarp drugelių ir daugiau pasinėrė į rašymą. Tačiau, mažieji jo draugai, visuomet liko didžiausiu Vladimiro įkvėpimo šaltiniu ir pačia spalvingiausia mūza.

Suskaičiuojama, kad savo grožinės literatūros knygose Nabokovas drugelius yra paminėjęs net 570 kartų. Drugeliai jo gyvenime buvo ne tik įkvėpimas, tačiau neretai ir ramybės šaltinis bei oazė pasislėpti nuo niūrios dvidešimtojo amžiaus pradžios kasdienybės.

Vienas žymiausių pasaulyje kūrinių apie drugelis yra 1997 metų prancūzų žurnalisto Žano Dominiko Baubio knyga „Skafandras ir Drugelis“. Šioje knygoje yra pasakojamos nepasakytos Žano istorijos iki stipraus insulto, kuris įkalino jį į pseudokomą – kuomet nors ir žmogus supranta kas vyksta aplinkui, tačiau negali nei judėti nei šnekėti ar kitaip komunikuoti. Ši knyga buvo parašyta vien Žano Dominiko Baubio akių mirksniais per net dešimtį ilgų mėnesių.

Drugelis, kaip žodis, knygų pavadinimuose yra labai dažnas ir naudojamas įvairių autorių ir įvairiose kalbose. Tokių knygų kaip tiesiog „Drugelis“ suskaičiuojama dešimtys. Yra ir įvairesnių, kuriose drugelis simbolizuoja kažką gležno ir mažo, pavydzžiui „Jaguaras iš išorės – drugelis širdyje“, parašyta Džakovo Darlingo Kaano. Ši knyga – tai šamano prisiminimai apie savęs atradimą.

Drugeliais pavadintose ar įkvėptose knygose dažniausiai vienokiu ar kitokiu atveju yra pasakojama atradimo, atgimimo ar išsilaisvinimo istorija – pabėgimo iš kalėjimo, išsilaisvinimo iš praeities bei asmeninės transformacijos istorijos.

Drugeliai itin dažnai atsiranda pasakose mažiesiams, mat šie, ypatingi gamtos stebuklai, yra ryškiaspalviai ir iš visų kitų gyvūnų išsiskiria savo keistu gyvenimo ciklu. Drugeliai pasakose dažniausiai atvaizduojami norint pabrėžti gležnumą, trapumą, laikinumą siekiant vaikus išmokyti vertinti aplinką, gamtą ir kiekvieną savo dieną.

Gerai žinomas danų rašytojas taip pat yra parašęs pasaką vaikams pavadinimu „Drugelis“. Tai visame pasaulyje žinomų kūrinių „Nauji karaliaus drabužiai“, „Mažoji undinėlė“, „Sniego karalienė“, „Karalaitė ant žirnio“ ir kitų pasakų autorius Hansas Kristianas Andersenas.

Pasakoje „Drugelis“ H.K.Andersenas pasakoja apie istoriją, kaip nuostabaus grožio drugelis išrankiai ieškojo sau taip neregėtos gražuolės nuotakos – gelės žiedo. Pasakoje galime matyti drugelio pokalbius su įvairiais gėlių žiedais ir pastebėti jo narcizišką išrankumą.

Vienas geriausiai žinomų filmų, kuriame yra minimas drugelis – „Drugelio efektas“. Tikriausiai ne vienas esate anksčiau ar vėliau girdėję šį pasakymą. Drugelio efektas – tai chaoso teorija, kuomet vos maži pasikeitimai vienoje vietoje gali padaryti įtaką didžiuliems pasikeitimams visiškai kitoje. Dažnai ši teorija iliustriuojama, jog Japonijoje suplazdėjęs drugelis, gali sukelti didžiulį potvynį Floridoje. Ši teorija taip pat tapo labai mėgiamu filmų kūrėjų, knygų rašytojų bei filosofų tema, plačiai aprašyta ne viename kūrinyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.