Gydytojas pataria, kaip išsirinkti jūsų vaiko nugarai tinkamiausią kuprinę

Nugaros skausmai yra aktuali bei svarbi tema. Sunku surasti suaugusį žmogų kuriam ne karto gyvenime neskaudėjo nugaros. Reabilitaicjos ir slaugos centras „Gemma“ fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Roman Machnin pastebi, kad ir vaikų tarpe nugaros skausmai dažnėja. Kaip padėti vaikams – pataria projekto „Rugsėjo 1-osios Akademija“ skaitytojams.

Kuprinė turi būti tinkamo dydžio vaikui, o jos svoris kartu su knygomis neviršyti 10-15 proc. moksleivio kūno svorio.<br>V.Balkūno nuotr.
Kuprinė turi būti tinkamo dydžio vaikui, o jos svoris kartu su knygomis neviršyti 10-15 proc. moksleivio kūno svorio.<br>V.Balkūno nuotr.
„Gemma“ fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Roman Machnin pastebi, kad ir vaikų tarpe nugaros skausmai dažnėja.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
„Gemma“ fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Roman Machnin pastebi, kad ir vaikų tarpe nugaros skausmai dažnėja.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2020, 7:57 AM, atnaujinta Aug 19, 2020, 12:22 PM

Blogiausia – viena padėtis

„Skirtingų tyrimų duomenimis nugaros skausmus patiria nuo 10 proc. net iki 50 proc. vaikų. Pastebėta, kad didėjant vaiko amžiui dažnėja ir nugaros skausmų paplitimas. Vaikų nugaros skausmus gali nulemti daugybė rizikos veiksnių, tarp jų ir netaisyklinga laikysena, ilgalaikis sėdėjimas bei blogai parinkta mokyklinė kuprinė“, – teigia specialistas

Įrodyta kad ilgalaikės nesikeičiančios padėtys yra kenksmingos ir gali prisidėti prie nugaros skausmų atsiradimo. Egzistuoja posakis – „geriausia kūno poza – yra vis kita kūno poza“, todėl rekomenduojama ir vaikams, ir suaugusiems nuolat keisti kūno pozas, o ne sėdėti prie stalo nejudant, kad ir tiesia nugara.

Perka keliems metams

Pasak R.Machnin, įrodyta, kad ir neteisingai parinkta kuprinė gali provokuoti nugaros skausmus.

„Dažniausia daroma klaida perkant kuprinę yra neadekvataus dydžio parinkimas, tikintis, kad vaikas vis tiek paaugs ir kuprinė ilgainiui bus tinkamo dydžio. Tokiu būdu bandom taupyti leidžiant vaikui nešioti tą pačia kuprinę keletą metų. Kuprinė turi būti ne didesnė negu vaiko nugara: kuprinės apatinis kraštas neturi būti žemiau vaiko juosmens, kuprinės viršus neturėtų būtų aukščiau vaiko pečių. Esant neatitikimams reikėtų ieškoti alternatyvos, atitinkančios vaiko amžių bei kūno sudėjimą“, – pataria „Gemma“ dirbantis gydytojas.

Jis rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į kuprinės dizainą. Nerekomenduojama nešioti kuprinių su viena petneša. Jos sukelia asimetrines apkrovas ir vaiko raumenys greičiau pavargs.

Be jau paminėtų rekomendacijų, perkant kuprinę R.Machnin pataria papildomai reikėtų atsižvelgi į šiuos dalykus:

  • Petnešos turėtų būti su paminkštinimais, tai leis tolygiau paskirstyt krūvį. Taip pat rekomenduojama, kad jie būtų pakankamai platūs, iki 4cm pločio;
  • Kuprinės nugarėlė turėtų būti su paminkštinimais, tai leis geriau priglusti prie nugaros;
  • Pilnos kuprinės svoris neturėtų viršyti 10-15 proc. vaiko kūno svorio. Didesnis svoris keičia vaiko laikyseną, vaikas pradeda linkti į priekį, didėja nugaros skausmų atsiradimo rizika.

„Svarbu suprasti, kad idealios kuprinės nėra, todėl jos nešiojimas turi būti dozuojamas. Geriausias rodiklis, kad reikia nusiimti kuprinę ir pailsėti, yra nuovargio, „deginimo“, arba skausmo pojūčių atsiradimas nugaros plote. Tokiais atvejais, jeigu įmanoma, geriausia atpalaiduoti nugarą atsigulus kelioms minutėms, o tada atlikti bendrą kūno pramankštą, tai leis persiskirstyti raumenų tonusui ir diskomfortas atslūgs“, – priduria fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Roman Machnin.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.