Vaikų sveikatos pažyma: penki patarimai, kad vizitas pas odontologą būtų lengvesnis

Prieš prasidedant naujiems mokslo metams tėvai rūpinasi vaikų sveikatos pažymomis, kurių šiais metais reikia tik ugdymo įstaigą keičiantiems darželinukams ar moksleiviams. Be apsilankymo pas vaikų ar šeimos gydytoją, kuris pasveria, pamatuoja, patikrina vaiko regėjimą ir kraujospūdį, privalomas vizitas ir pas odontologą. Odontologė Birutė Šlekienė, patarimais besidalijanti ir socialiniuose tinkluose paskyroje „Dantų gydytoja“ pataria, kaip vaikus nuraminti prieš šį vizitą ir ko tikėtis jo metu. 

Tėvai prieš vizitą pas odontologą su vaikais turėtų vengti gąsdinimų, pasakojimų apie vaikystėje patirtą siaubą ar skausmą keliančias procedūras.<br>123rf nuotr.
Tėvai prieš vizitą pas odontologą su vaikais turėtų vengti gąsdinimų, pasakojimų apie vaikystėje patirtą siaubą ar skausmą keliančias procedūras.<br>123rf nuotr.
„Gaila, bet pastaruoju metu daugėja vaikų, kurių dantų būklė nėra gera, todėl profilaktinis sveikatos patikrinimas yra puiki proga tėveliams pasirūpinti savo vaiko dantukais“, – teigia ddontologė Birutė Šlekienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Gaila, bet pastaruoju metu daugėja vaikų, kurių dantų būklė nėra gera, todėl profilaktinis sveikatos patikrinimas yra puiki proga tėveliams pasirūpinti savo vaiko dantukais“, – teigia ddontologė Birutė Šlekienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 26, 2020, 3:03 PM, atnaujinta Aug 26, 2020, 3:07 PM

„Tėvams svarbu suprasti, kad kasmetinis vaiko sveikatos patikrinimas labai svarbus ne dėl pažymos, o tam, kad būtų išsamiai patikrinta jo sveikata“, – pabrėžia gydytoja, išsklaidydama mitus, jog reikia nueiti tik dėl parašo lape. Patogiausia vizitams registruotis iš anksto – po šeimos gydytojo patikros iškart užsukti ir į odontologo kabinetą.

B.Šlekienė pasakoja, jog atvykus pasitikrinti profilaktiškai, vizito metu gydytojas odontologas patikrina vaiko dantų ir žandikaulių būklę, sąkandį ir esant reikalui skiria gydymą ar profilaktines procedūras (pvz. dantų padengimą silantais). Jokios kitos procedūros šio vizito metu neatliekamos, todėl vaikus galima tvirtai nuraminti, jog gydytoja tik apžiūrės.

„Gaila, bet pastaruoju metu daugėja vaikų, kurių dantų būklė nėra gera, todėl profilaktinis sveikatos patikrinimas yra puiki proga tėveliams pasirūpinti savo vaiko dantukais. Nuo vaikystės tinkamai prižiūrimi dantys bei reguliarūs vizitai pas odontologą yra tiesiog būtini, norint turėti sveikus ir gražius dantis, – pabrėžia gydytoja odontologė. – Gera žinia, kad dėl profilaktinių patikrinimų prieš vedant vaikus į darželį, vaikai į kliniką atvedami, kol dar nėra skausmo, nes viena iš gana dažnai daromų klaidų yra tai, kad vaikas pas odontologą apsilanko tik tuomet, kai jau yra atsiradusi baimė ir kenčiama nuo dantų skausmo.“

Specialistė B.Šlekienė dalijasi patarimais, kaip pasiruošti vizitui su vaikais pas odontologą:

  1. Pirmajam vizitui atveskite vaiką kuo anksčiau, kol dar dantys yra sveiki ir jų gydyti nereikia. Vizito metu gydytojas suskaičiuos dantukus, padovanos mažą prizą. Tai sukurs teigiamas asociacijas ir nesukels baimės.
  2. Prieš vizitą vaikui paaiškinkite, kaip gydytojas padeda dantims būti sveikiems, kartu paskaitykite knygeles apie dantukus, pažiūrėkite filmukus su dantų apžiūros procedūromis, namuose galite žaisti gydytojais, kalbėti apie procedūras, netgi iš anksto susipažinti internete radus gydytojo nuotrauką, pas kurį ketinate vykti.
  3. Šiukštu, negąsdinkite vaiko odontologu bei nevartokite žodžių, kurie gali sukelti baimę – skaudės, gręš, durs adatą...
  4. Registruokitės apžiūrai pirmoje dienos dalyje, kol vaikas dar nepavargęs.
  5. Rodykite pavyzdį ir nekalbėkite neigiamai apie dantų gydymą. Jei tėvai patys bijo dantų gydytojo, tikėtina, kad ir vaikai vengs odontologo. Jei tėvai retai valo dantis, tai ir vaikai darys tą patį.

Daugiau gydytojos patarimų - instagram.com/dantu_gydytoja

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.