Vaikų dantų traumos: paaiškino, kur merkti nuskeltą ar išmuštą dantį

Odontologė Birutė Šlekienė atvira – apsisaugoti nuo dantų traumų beveik neįmanoma, o jas patiria maždaug kas dešimtas vaikas. Socialinių tinklų paskyroje „Dantų gydytoja“ patirtimi besidalijanti specialistė pataria, ką daryti, jei tokia trauma įvyko ir kaip pasirūpinti vaiku bei jo dantuku.

 Iškritus ar nuskilus dantukui svarbu jo nelaikyti sausai.<br> 123rf nuotr.
 Iškritus ar nuskilus dantukui svarbu jo nelaikyti sausai.<br> 123rf nuotr.
Patyrus danties traumą reikėtų kuo skubiau apsilankyti pas odontologą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Patyrus danties traumą reikėtų kuo skubiau apsilankyti pas odontologą.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Jokiu būdu danties neplaukite ir nevalykite, net jeigu jis ir buvo nukritęs ant žemės. Kitaip nutrinsite dar išlikusias gyvybingas periodonto ląsteles. Šios ląstelės turės įtakos, ar dantis prigis“, – pataria B.Šlekienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Jokiu būdu danties neplaukite ir nevalykite, net jeigu jis ir buvo nukritęs ant žemės. Kitaip nutrinsite dar išlikusias gyvybingas periodonto ląsteles. Šios ląstelės turės įtakos, ar dantis prigis“, – pataria B.Šlekienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-09-29 12:54

Nuskilusį galima priklijuoti

Dažniausiai pasitaikančios yra keturios dantų traumų rūšys – danties nuskilimas, kuomet netenkama dalies danties, išmušimas, kai dantis iškrenta su visa šaknimi, rečiau pasitaikantis dalinis išnirimas, kai dantis pakeičia savo poziciją ar įmušimas į vidų.

„Nuskilus danties vainikui, būtinai reikia išsaugoti nulūžusį fragmentą ir kuo skubiau apsilankius pas odontologą jį atsinešti. Gydytojas galės nuspręsti ar jį galima bus „priklijuoti“, – pataria B.Šlekienė.

Apsilankymas svarbus, nes reikia patikrinti ar neatsivėrė danties nervas. Tokiu atveju bus svarbu išsaugoti nervo gyvybingumą ir tik tada plombuoti.

„Svarbiausia, kad lūžio linija būtų apsaugota nuo tiesioginio kontakto su seilėmis. Pakaks sukąsti švarų marlės tamponėlį ir kuo greičiau kreiptis skubios pagalbos į odontologą“, – primena specialistė.

Negalima laikyti sausai

Išmušus dantuką pirmiausia reikia jį surasti ir paimti tik už danties vainiko, jokiu būdu neliečiant danties šaknies.

„Jokiu būdu danties neplaukite ir nevalykite, net jeigu jis ir buvo nukritęs ant žemės. Kitaip nutrinsite dar išlikusias gyvybingas periodonto ląsteles. Šios ląstelės turės įtakos, ar dantis prigis, – pataria B.Šlekienė. – Antra, svarbu nelaikyti danties sausai. Pamerkite į pieną, seiles, fiziologinį tirpalą ar net kontaktinių lęšių skystį ir nedelsiant keliaukite pas odontologą.“

Išmušto danties negalima laikyti vandenyje ar sausai, suvynioto į servetėlę ar medžiagos skiautę. Netinkamoje terpėje ląstelės apmiršta per 15 min.

Pieniniai nereplantuojami

„Išmušto danties vietoje žaizdos taip pat stenkitės neliesti ir nevalyti jokiomis dezinfekuojamomis priemonėmis. Atsargiai išskalaukite burną, kad neliktų skeveldrų, žaizdą uždenkite švariu marlės gabalėliu ir sukąskite“, – teigia odontologė.

Jos nuomone, idealu, jei pas gydytoją pateksite per 2 valandas nuo traumos. Laikas labai svarbus norint, kad dantis prigytų. Nustatyta, kad didžiausia sėkmingo danties atstatymo tikimybė yra tada, kai dantis replantuojamas per 30 minučių nuo traumos.

„Prisiminkite, kad pieniniai dantys nereplantuojami, tik nuolatiniai. Pieninių dantų šaknys labai arti nuolatinių dantų užuomazgų, ir išmušus pieninį jo vietą greitai užpildys dygstantis nuolatinis dantis, o bandant atstatyti išmuštą pieninį, galimai būtų pažeista nuolatinio danties užuomazga“, – primena odontologė Birutė.

Svarbu nejudinti

Jei dantis nėra visiškai išmušamas, bet kliba – dažnai jį dar galima išgelbėti ir tai vadinama daliniu išnirimu.

„Svarbu danties nejudinti net liežuvio galiuku, ką dažnai mėgsta daryti vaikai. Jį gali tekti įtverti. Gydytojas specialiu įtvaru tvirtina jį prie gretimų dantų“, – pasakoja odontologė.

Šiuio atveju rekomenduojama minkšta dieta maždaug septynias dienas ir danties periodiškas sekimas pas odontologą.

Pasitikrinti reikia visada

Dar viena tarp vaikų pasitaikanti trauma, kai stipriai atsitrenkus dantimis į kietą daiktą, dantis yra įmušamas į dantenas.

„Įmušus pieninį dantį į dantenas, kyla pavojus pažeisti nuolatinio danties užuomazgą. Todėl įvykus tokiai net ir pieninio danties traumai būtina kreiptis į medikus“, – teigia B.Šlekienė.

Įmušus nuolatinį dantį, priklausomai nuo situacijos, dantis gali išdygti savaime arba jam reikės ortodontinės ar chirurginės pagalbos. Tai jau sprendžia odontologas arba burnos chirurgas.

„Jeigu atsitiko taip, jog įvykus traumai nesimato jokių burnos ertmės pažeidimų, neskauda dantenų ar dantų, pas dantų gydytoją nuvykti vis tiek reikia. Odontologas išsiaiškins, ar nebuvo lūžusi danties šaknis, ar nepažeistas nervas. Šios traumos retesnės, bet irgi pasitaikančios“, – primena „Dantų gydytoja“ autorė, kurios daugiau patarimų rasite www.instagram.com/dantu_gydytoja/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.