Valgymo sutrikimus dažnai išduoda ne sumažėjęs svoris, bet kitas svarbus požymis

Valgymo sutrikimai tarp šiuolaikinių paauglių yra vis dar didesnį mastą įgaunanti problema. Tikslių skaičių, kiek nepilnamečių patyrė vieną ar kitą su maistu susijusį sutrikimą nėra, bet Europoje atlikti tyrimai rodo, kad valgymo sutrikimai kamuoja 1-4 procentus moterų. „Deja, problema, tikrai labai dažna“, – atsidūsta VUL Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro gydytoja akušerė-ginekologė prof. Žana Bumbulienė, kuri, dažniausiai, būna pirmasis medikas, pastebėjęs šią problemą.

Nervinė anoreksija yra vienu didžiausiu mirštamumu pasižyminti psichiatrinė patologija.<br>123rf nuotr.
Nervinė anoreksija yra vienu didžiausiu mirštamumu pasižyminti psichiatrinė patologija.<br>123rf nuotr.
VUL Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro gydytoja akušerė-ginekologė prof. Žana Bumbulienė dažniausiai būna pirmasis medikas, pastebėjęs valgymo sutrikimų problemą.<br> G.Skaraitienės nuotr.
VUL Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro gydytoja akušerė-ginekologė prof. Žana Bumbulienė dažniausiai būna pirmasis medikas, pastebėjęs valgymo sutrikimų problemą.<br> G.Skaraitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 5, 2020, 11:03 AM

Kreipiasi dėl simptomų

Kai kurie stebisi ką apie šį nervinės kilmės sutrikimą gali pasakyti ginekologai, bet būtent šios srities gydytojai dažnai ir praneša paauglių tėvams apie galimas diagnozes.

„Valgymo sutrikimus gydo psichiatrai, bet pacientės neina pas specialistą pagal diagnozę, bet eina pagal simptomus. Labai dažnai besilaikančios griežtų dietų ar net suprantančios, kad serga nervine anoreksija atsitokėja tik tada, kai joms išnyksta mėnesinės. Jos išsigąsta – kas nutiko? Tuomet kreipiasi į mane“, – paaiškina prof. Ž.Bumbulienė.

Todėl dėl šio simptomo ginekologai būna pirmieji gydytojai į kuriuos kreipiasi valgymo sutrikimais sergančios paauglės ar moterys.

„Yra buvę ir taip, kad net nebeleidžiu išeiti iš savo kabineto – kviečiu greitąją ir skubiai vežame mergaitę į ligoninę dėl išsekimo. Suprantu, kad jei aš ją paleisiu, ji gali net mirti. Deja, kas dešimtas atvejis nervinės anoreksijos yra mirtinas“, – itin sudėtingus atvejus prisimena profesorė.

Neužtenka energijos visam organizmui

Medikė pastebi, kad dažniausiai valgymo sutrikimus turi aukštus akademinius pasiekimus, aktyviai įvairiose veiklose dalyvaujančios mergaitės, kurios siekia perfekcionizmo. Šiuolaikinė grožio samprata yra dar vienas dalykas, kuriose jos nori būti tobulos.

„Juk dabar idealas – plona, graži... Jos stengiasi jį atitikti“, – atsidūsta gydytoja.

Daug metų mergaites ir moteris dėl mėnesinių nebuvimo ar išnykimo konsultuojanti specialistė pastebi, kad labai dažnai funkcinė hipotalaminė amenorėja, mediciniškai vadinamas mėnesinių išnykimas, susijęs su energijos balansu organizme.

„Paauglė turi gauti pakankamą kalorijų kiekį – daugiau nei išnaudoja sportuodama, ribodama maistą ar jausdama stresą, pavyzdžiui, dėl egzaminų. Atsiradus disbalansui, organizmas gauna signalą, kad neužtenka energijos aprūpinti visą organizmą ir reikia „išjungti“ kažkokią sistemą, kad užtektų minimaliai gaunamos energijos. Na, o jei moteris per silpna pastoti ir išnešioti vaisių, tai stabdoma reprodukcinė sistema ir dingsta mėnesinės“, – detaliai ir paprastai organizmo veikimą paaiškina Ž.Bumbulienė.

Mažėja kaulų tankis

Nerviniai valgymo sutrikimai gydomi kompleksiškai – kiekvienas specialistas kuruoja savo sritį. Rūpinantis ginekologiniais sutrikimais, t.y. siekiant sugrąžinti menstruacijas, pirmiausiai reikia atgauti buvusį svorį.

„Atrodo atstatai svorį, taikai gydymą, viską sutvarkai, bet mėnesinės negrįžta, kas tada? Taikome mažomis dozėmis hormonų terapiją, o jei nepavyksta – dozes didiname. Būna, kad praeina metai, treti, penkti, o mėnesinių nėra. Tad problema tuo ir baisi, kad niekada nežinome kada ir išvis ar pavyks jas susigrąžinti“, – informuoja Akušerijos ir ginekologijos centro gydytoja.

Būtent nerviniai valgymo sutrikimai gali turėti įtakos moters vaisingumui ateityje.

Taip pat kyla problema ir dėl estrogenų nepakankamumo. Paauglystėje yra kaupiamas kaulų mineteralinis tankis, kuris nuo 27-30 metų vėliau mažėja. Estrogenai slopina kaulą ardančių ląstelių osteoklastų veiklą.

„Kai išnyksta mėnesinės reiškia, kad organizme nėra estrogenų – kiaušidės nedirba, nėra riebalinio audinio ir tai daro įtaką kaulų mineraliniam tankiui, kuris pradeda mažėti. Net pasveikus ateinančius dešimt metų lieka padidėjusi kaulų lūžių rizika ir kartais pacientės taip niekada nebepasiekia kaulų mineralinio tankio maksimumo“, – pastebi dar vieną šalutinį sutrikimo poveikį gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.