Vardų ekspertė apie neįprastą tėvų pasirinkimą: „Pagal jo pamatinius žodžius Liuciferis neturi neigiamos reikšmės“

Tėvai siekdami išskirtinai pavadinti savo vaiką kartais ieško labai reto vardo. Vienus žavi deriniai iš jų pačių vardų, kiti renkasi užsienietiškus vardus juos sulietuvindami, o treti – šokiruoja ypač netradiciniais sprendimais. Turbūt pastarąjį variantą pasirinko ir panevėžiečiai, 2020 metais gimusį sūnų nusprendę pavadinti Daironu-Liuciferiu.

Spėjama, kad praėjusiais metais Lietuvoje užregistruotas tik vienas Liuciferis.<br>„Unsplash“ asociatyvi nuotr.
Spėjama, kad praėjusiais metais Lietuvoje užregistruotas tik vienas Liuciferis.<br>„Unsplash“ asociatyvi nuotr.
„Mano subjektyvia nuomone, žmonės tokiu vardu vadindami vaiką siekia suteikti jam išskirtinumo, maištauja prieš nusistovėjusias tradicijas,“ – teigia kalbininkė D.Sinkevičiūtė.<br>Edgaro Kurausko nuotr.
„Mano subjektyvia nuomone, žmonės tokiu vardu vadindami vaiką siekia suteikti jam išskirtinumo, maištauja prieš nusistovėjusias tradicijas,“ – teigia kalbininkė D.Sinkevičiūtė.<br>Edgaro Kurausko nuotr.
Tėvai į metrikacijos skyrių dažniausiai eina tvirtai apsisprendę dėl vardo ir perkalbėti juos sudėtinga.<br> „Unsplash“ asociatyvi nuotr.
Tėvai į metrikacijos skyrių dažniausiai eina tvirtai apsisprendę dėl vardo ir perkalbėti juos sudėtinga.<br> „Unsplash“ asociatyvi nuotr.
Pavadinti vaiką Liuciferiu galėjo paskatinti ir populiarus serialas „Liuciferis“.<br>"FOX Broadcasting Company" nuotr.
Pavadinti vaiką Liuciferiu galėjo paskatinti ir populiarus serialas „Liuciferis“.<br>"FOX Broadcasting Company" nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 6, 2021, 8:49 PM

Spėja, kad vienintelis

Šią žinią portalui lrytas.lt patvirtino Panevėžio miesto savivaldybės civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Loreta Guokė.

„Taip, tai vienintelis toks vardas Panevėžyje, bet spėju, kad ir visoje Lietuvoje“, – šyptelėjo specialistė.

Kadangi duomenų apsauga neleidžia atskleisti nei tėvų amžiaus, nei vietovės, kur gyvena, L.Guokė prasitarė, kad vaiko šio vardu registracija vyko antroje metų pusėje.

„Ar nebandėme atkalbėti? Ne aš registravau, kitos specialistės, bet žinote kaip būna – tėvai puikiai žino savo teises ir būna tvirtai apsisprendę dėl kiekvienos raidės, todėl laikotarpis, kai galima atkalbėti, jau būna praėjęs ir darbuotojų žodžiai jau mažai ką veikia“, – teigė skyriaus vedėja.

Tai ne pirmas kartas, kuomet Lietuvoje suteikiama toks neįprastas vardas – 2019 metų vasarį portalas lrytas.lt rašė, kad 2018 metais vienas berniukas pavadinamas taip pat skambančiu, bet angliškai užrašytu vardu Lucifer.

Vardas neturi neigiamos reikšmės

Vardų ekspertė, lietuvių kalbininkė, Vilniaus universitete Baltistikos katedros profesorė Daiva Sinkevičiūtė atidžiau išanalizavo šį neįprastą vardą.

„Daironas Liuciferis – dvinaris vardas. Jo pirmasis narys yra Daironas, kuris Lietuvoje gali būti ir „sukurtas“ vardas, nes esu mačiusi prieš keletą metų kažkuriame mamyčių puslapyje, kaip tėvai „kūrė“ šį vardą – patobulino vardą „Aironas“, pridėję perimtą tėčio vardo pirmąjį garsą. Kita vertus, Daironas gali būti sulietuvintas ir užrašytas pagal tarimą daugiausia anglų kalboje vartojamo vardas Diron, taip pat Dyron, nors šie vardai nėra plačiai išplitęs“, – teigia D.Sinkevičiūtė.

Gali būti, kad tėvai specialiai pirmąjį vardą vaikui davė mažiau šokiruojantį ir jį šauks tiesiog Daironu. Žinoma, daugiau klausimų kelia antrasis vardo narys – Liuciferis.

„Įprastai Liuciferiu laikomas velnias, pragaro valdovas, o tokia nuomonė paplitusi krikščioniškose šalyse ir dėl to Liuciferiu nelinkstama vadinti vaikų, tai nėra vaiko vardas. Vis dėlto šio vardo pamatas turi teigiamą reikšmę – Liuciferis yra kilęs iš lotynų kalbos, kur žodis „lux“ reiškia „šviesa“, o „ferre“ – „nešti“ ir junginys yra „šviesos nešėjas“, – teigia kalbininkė. – Viduramžiais krikščioniškoje tradicijoje Luciferiu vadino puolusį angelą. Apie puolusius angelus rašoma apokrifinėje literatūroje, kur Dievo priešinininkas vaizduojamas Adomo ir Ievos laikais, o Dievo priešininkas aprašomas kaip prieš jį sukilęs ir į pragarą nutrenktas arkangelas. Tai pagal jo pamatinius žodžius Liuciferis neturi neigiamos reikšmės, bet neigiamą reikšmę suteikė velnio įvaizdis. Mano subjektyvia nuomone, žmonės tokiu vardu vadindami vaiką siekia suteikti jam išskirtinumo, maištauja prieš nusistovėjusias tradicijas.“

Kai kur – draudžiamas

Prof. D.Sinkevičiūtė taip pat pasidalijo pasauline praktika, kaip reaguojama į šį vardą užsienio šalyse.

„Naujojoje Zelandijoje pora savo vaiką taip pat pavadino Liuciferiu ir registruodami argumentavo, kad šeima nėra religinga ir jiems svarbu, ką reiškia šis vardas. Prieš šešerius metus šis vardas buvo duotas ir Rusijoje. O štai Vokietijoje prieš pora metų pora taip pat norėjo savo vaiką pavadinti Liuciferiu, vyko teisminis procesas ir pora šį procesą pralaimėjo. Vaikas buvo pavadintas Liucijumi, kuris savo kilme iš dalies yra artimas Liuciferiui, nes jo pamatas yra lotyniškas žodis „lux“ – „šviesa“. Tai tokių atvejų valstybėse, kur galima rinktis vardą ne iš patvirtinto vardų registro, o kur yra laisva vardų pasirinkimo tvarka kaip pas mus Lietuvoje, pasitaiko“, – papasakojo vardų tyrinėtoja.

Įtaką padarė serialas

Gali būti, kad tokiu originaliu vardu pavadinti vaiką tėvai sugalvojo nesvarstydami tikėjimo tiesų, o tiesiog nusižiūrėjęs jį iš populiaraus serialo tuo pačiu pavadinimu – „Liuciferis“.

Jau penkis sezonus rodomame JAV televizijos kanalo „Fox“ fantastiniame detektyve pagrindinį vaidmenį atlieka seksualusis aktorius Tomas Ellisas. Jis vaidina Liuciferį Morningstarą arba lietuviškai Ryto Žvaigždę, kuris nusivylęs nuobodžiu pragaru nusprendžia gyventi žemėje, įkuria populiarų klubą Los Anžele ir padeda tirti nusikaltimus, kaip konsultantas policijoje.

Nuo 2016 metų, kuomet pradėtas transliuoti šis serialas JAV, šis vardas išpopuliarėjo žaibiškai. Jei anksčiau Liuciferiu buvo pavadinami 4-5 kūdikiai iš milijono, nuo 2017 metais jau tokių buvo tris kartus daugiau – 13-14. Portalas nameberry.com teigia, kad 2020 metais šis vardas buvo 201 vietoje pagal populiarumą!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.