Paaiškino, kaip Lietuvoje atsirado vaikas Liuciferio vardu: ne viskas taip paprasta

Fantazijos renkant vaikams vardus netrūksta. Panevėžiečių pora sūnų pavadino Liuciferiu. Specialistai sako, kad itin retų vardų pasitaiko kasmet. Tėvai nori suteikti pasaulinių žvaigždžių, serialų ar filmų herojų vardus. Psichologai ragina tėvus labai atsakingai rinkti vardus, esą vardas – tarsi palinkėjimas vaikui, lydėsiantis visą gyvenimą.

 Lietuviškų vardų žodyne Liuciferio vardo nerasime.<br> 123rf nuotr.
 Lietuviškų vardų žodyne Liuciferio vardo nerasime.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-11 13:43

Pavadino Liuciferiu

Lietuviškų vardų žodyne Liuciferio vardo nerasime. Tokiu vardu sūnų pavadinti sumanė panevėžiečių šeima.

„Įtraukėme vaikelį į apskaitą Lietuvoj, vaikelis yra gimęs užsienyje ir jam buvo suteiktas toks vardas. Tikėtina, kad toje šalyje, kurioje gyvena jaunoji panevėžiečių pora, šitas vardas naudojamas ir jų kultūroj turbūt yra priimtinas, tačiau mus tokie vardai dar šokiruoja“, – sakė Panevėžio civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Loreta Guokė.

Anot specialistų, nors įprastai krikščioniškose šalyse Liuciferis asocijuojasi su velniu, pragaro valdovu, tikroji žodžio reikšmė nėra neigiama.

„Tai lotyniškas vardas, berods, jis reiškia „aušrinė žvaigždė, švytinti“. Reikšmė nėra bloga. Yra daug tų lietuviškų vardų, kurie naudojami, tarkim, Doloresa – „liūdnoji, kenčiančioji“. Taigi, yra tų reikšmių įvairiausių, šitas vardas tai ne iš blogųjų. Tiesiog mūsų kultūroje šitas vardas turi neigiamą prasmę“, – aiškino L.Guokė.

Manoma, kad Lietuvoje toks vardas vienintelis.

Panevėžio gyventojai mano, kad tėvams reikėtų geriau pagalvoti renkant vaikui vardą.

„Mes gi mėgstam iššūkius, tik įdomu, kaip tas vaikas gyvens toliau su tuo vardu, štai kas įdomiausia. Tėvai turėtų šiek tiek pagalvoti į priekį, kad po to vaikui pačiam nereikėtų keisti vardo“, – išsakė nuomonę Andrius.

„Kas kaip nori, tas taip išrenka, aš asmeniškai nerinkčiau tokio vardo , bet dabar visokių yra“, – sakė Gabija.

„Man tai labai atrodo svarbu – vaikui vardą išrinkti, kadangi kaip po to gyventi tam vaikui“, – svarstė Violeta.

Ne visus registruoja

Specialistų teigimu retų, išskirtinių vardų pasitaiko kasmet. Štai kokiais vardais pavadintų vaikų registruota Klaipėdos krašte.

„Berniukų kategorijoj – Zainas, Zidan, Chugas, Ūras, Udrys , Marcel, Narajanas, Chardas, Govardanas, Natanel, Ragnaras. Iš mergaičių retų – Ora, Ditė , Zlatoslava, Teidė, Diora, Una, Neta, Junona, Darata“, – vardijo Klaipėdos civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus patarėja Zita Dapšienė.

Lietuvoje net norėta įregistruoti vardus Velnias, Vaikas, ar atžalą pavadinti tiesiog A. Tačiau žeidžiantys, ar vaiko orumą galintys pažeminti vardai neregistruojami.

„Ne paslaptis, ir šiemet tikrai ne vieną kartą buvo, kai tėvai atėjo ir sakė, kad iš mūsų vaiko tyčiojasi, iš jo vardo tyčiojasi. Todėl tėvams svarbu būtų įvertinti, kaip tas vardas skamba su pavarde, kaip skamba to vardo trumpinys, kaip jį vadins vaikai“, – patarė L.Guokė.

Ragina atsakingai rinkti vardus

Psichologė sako, kad kartais tėvai neįvertina vardo reikšmės svarbos. Specialistė ragina tėvus įsidėmėti, kad suteiktas vardas – tarsi palinkėjimas vaikui, kuris lydės visą gyvenimą.

„Kai gimsta vaikas, tėvai galvoja: tai mano vaikas ir tai mano nuosavybė, ir aš galiu jam duoti, ką noriu.

Gali būti taip, kad suteikdami kažkokį vardą tėvai nori kažko pasiekti, ko jie neteko, kas jiems skaudu buvo, gal išgyventi kokią nors padėtį. Visokių gali būti vidinių išraiškų per vardą, ir būtent suaugusio žmogaus per vaiko vardą“, – komentavo psichologė Elvira Vaisiauskienė.

Lietuviai vis drąsesni ir keičiant nepatikusius vardus. Ir tai kartais ryžtasi padaryti net sulaukus garbingo amžiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.