Palengvinęs priėjimą prie kontracepcijos paauglėms, A. Dulkys paliko vieną neaiškumą

Beveik metus užtruko sprendimo priėmimas dėl kompensuojamų kontracepcijos priemonių paauglėms Lietuvoje. 2020 m. balandį tuometinis Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuriuo į kompensuojamų vaistų sąrašą įtrauktas vaistinis preparatas „Levonorgestrel“ daugeliui žinomas, kaip hormoninė spiralė.

Hormoninės spiralės paauglėms bus prieinamos ir kompensuojamos: tik teks palaukti.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Hormoninės spiralės paauglėms bus prieinamos ir kompensuojamos: tik teks palaukti.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Hormoninės spiralės paauglėms bus prieinamos ir kompensuojamos: tik teks palaukti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Hormoninės spiralės paauglėms bus prieinamos ir kompensuojamos: tik teks palaukti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvoje per metus kūdikio susilaukia 30-80 nepilnamečių.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje per metus kūdikio susilaukia 30-80 nepilnamečių.<br>123rf nuotr.
Lietuvos akušerių ginekologų draugijos vaikų ir paauglių amžiaus ginekologijos sekcijos pirmininkė Žana Bumbulienė įsitikinusi, kad hormoninės spiralės yra saugiausias ir geriausias kontracepcijos būdas paauglėms.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Lietuvos akušerių ginekologų draugijos vaikų ir paauglių amžiaus ginekologijos sekcijos pirmininkė Žana Bumbulienė įsitikinusi, kad hormoninės spiralės yra saugiausias ir geriausias kontracepcijos būdas paauglėms.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 31, 2021, 2:02 PM, atnaujinta Mar 31, 2021, 2:06 PM

Tačiau vos po mėnesio nuomonę pakeitė ir sustabdė kompensavimą, tikindamas, kad iš naujo reikia įvertinti situaciją. 

Dabartinis Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys beveik po metų, kovo 22 dieną patvirtino, kad vaistinio preparato levonorgestrelio (Fleree 13,5 mg vartojimo į gimdos ertmę sistema) kompensavimą 18-20 metų merginoms, o lytiškai aktyvioms 15-17 metų amžiaus pacientėms skirti šį vaistinį preparatą šiai amžiaus grupei SAM nustatyta tvarka. Tiesa, viso to dar teks palaukti.

Pati saugiausia priemonė

Praėjusią savaitę „Žinių radijui“ Lietuvos akušerių ginekologų draugijos vaikų ir paauglių amžiaus ginekologijos sekcijos pirmininkė Žana Bumbulienė pasakojo, kad sprendimą vilkino tai, jog daugelis žmonių šiuolaikines hormonines spirales tapatina su anksčiau gimdžiusioms moterims skirtomis varinėmis. Todėl A.Dulkio sprendimą ji pavadino „racionaliu ir protingu“.

Ji pabrėžė, kad tai pačių akušerių ginekologų gydytojų plačiai išdiskutuotas klausimas, nes būtent ši kontracepcijos priemonė jų nuomone yra geriausia ir saugiausia paauglėms.

„Hormoninė spiralė pasižymi dideliu veiksmingumu, nes nepriklauso nuo vartotojo klaidų, kaip kitos priemonės. Pavyzdžiui, pamiršai išgerti tabletę vieną antrą kartą ir jos veiksmingumas sumažėja. Kitas dalykas – šis preparatas veikia tik gimdos lygmenyje ir daro mažiausią įtaką natūraliam merginos hormoniniam ciklui. Na, o ir dar vienas svarbus privalumas – finansinis. Spiralė įvedama trims metams ir išlaidos yra vienkartinės“, – teigė Ž.Bumbulienė.

Ši kontracepcijos priemonė būtų itin aktuali paaulgėms, kurios pradeda ankstyvą lytinį gyvenimą. Skaičiuojama, jog per metus Lietuvoje pagimdo apie 30-80 nepilnamečių, o keletas jų – jau ne po pirmą vaikelį.

Pasigedo diskusijų

Seimo sveikatos komiteto pirmininkas Antanas Matulas buvo vienas iš tų politikų, kurie praėjusiais metais paprašė sustabdyti sprendimą ir labiau įsigilinti į klausimą.

„Manau, kad tuomet sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į vienos organizacijos, Lietuvos akušerių ginekologų draugijos, siūlymą. Trūko diskusijų, argumentacijos, o man asmeniškai, apsaugos ir reglamentavimo priemonių 15-18 metų paauglėms“, – radijo eteryje teigė Seimo narys.

Dar ir dabar jis pripažįsta matantis nemažai klausimų, nors siūlymas išdiskutuotas ne vienos organizacijos.

„Kilo abejonių, ar nebus taip, kad paauglė aklai negalvodama norės turėti spiralę, o ginekologas bus suinteresuotas atlikti procedūrą? Reikalavimai, kurie bus nustatyti sveikatos apsaugos ministro, eliminuoja šią situaciją, nustatys tvarką ir sąlygas, todėl manau, kad galima šį procesą pradėti“, – kalbėjo A.Matulas.

Jis pabrėžė, kad hormoninė spiralė nebus skiriama visoms jos panorėjusioms paauglėms.

Kol kas skiriama tik pilnametėms

Naujienų portalui lrytas.lt SAM atstovai patvirtino, kad dar praėjusių metų rugpjūtį buvo sudaryta speciali darbo grupė, kurios darbui vadovavo ir darbą organizavo Lietuvos bioetikos komitetas. Darbo grupės siūlymai buvo pateikti Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijai šių metų sausio 4 d.

„Darbo grupė pateikė visus suformuotus alternatyvius pasiūlymus ir SAM pasirinko daugumos darbo grupės narių suformuotą nuomonę, kad vaistinį preparatą levonorgestrelį, vartojimo į gimdo ertmę sistemą, kompensuoti 18-20 metų merginoms kompensuoti be papildomų sąlygų, o lytiškai aktyvioms 15-17 metų amžiaus merginoms, atsižvelgus į Darbo grupės išskirtus etinius, teisinius ir socialinius aspektus“, – informacija dalijasi SAM atstovai.

Kokie tiksliai tie aspektai bus, nepranešama, nes skyrymo sąlygų aprašas dar neparengtas. Kol nėra parengta tvarkos aprašas vaistinis preparatas levonorgestrelis gali būti skiriamas tik pilnametėms merginoms (18-20 metų).

Tiesa, nors teoriškai galima, bet praktiškai neprienama, nes kompensuojamas vaistinis preparatas levonorgestrelis (Fleree 13,5 mg vartojimo į gimdos ertmę sistema) galės būti skiriamas pacientams, kai bus parengtas ir įsigalios 2021 m. II ketv. kainyno pakeitimas, kuriame bus įrašytas minimas vaistas.

Šiuo metu ši kontracepcijos priemonė yra receptinė ir pilnametės moterys ją gali nusipirkti už savo lėšas. Vidutinė hormoninės spiralės kaina rinkoje 125-140 Eur, papildomai skaičiuojamas mokestis už įvedimo procedūrą 7-10 Eur poliklinikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business