Paskaičiavo, kiek gali kainuoti vaiko kambario įrengimas ir ko jame reikia

Šeimos pagausėjimą planuojančios poros neretai ieško nuosavo, lūkesčius atitinkančio būsto, kuriame būtų erdvės ir vaiko kambariui. Interjero dizainerė Paulina Biežytė ir šeimos finansų ekspertė Giedrė Štuopė dalijasi patarimais, apie ką reikėtų pagalvoti įrengiant vaiko kambarį bei kaip elgtis, kad netektų vienu metu išleisti pernelyg didelių sumų.

Neutralus interjeras neretai tampa praktiškesniu variantu, mat jį lengvai galima pagyvinti įvairiomis smagiomis detalėmis, aksesuarais, tokiais kaip spalvingi žaislai, kilimėliai, patalynė.<br>123rf.com nuotr.
Neutralus interjeras neretai tampa praktiškesniu variantu, mat jį lengvai galima pagyvinti įvairiomis smagiomis detalėmis, aksesuarais, tokiais kaip spalvingi žaislai, kilimėliai, patalynė.<br>123rf.com nuotr.
Dar net negimus mažyliui, tėvai planuoja jam skirtą erdvę taip, kad joje patogiai susidėliotų visi kūdikiui reikalingi atributai, o vėliau, atžalai ūgtelėjus, kambarį būtų galima perstatyti, papildyti kitais baldais ar detalėmis.<br> "Unsplash" nuotr.
Dar net negimus mažyliui, tėvai planuoja jam skirtą erdvę taip, kad joje patogiai susidėliotų visi kūdikiui reikalingi atributai, o vėliau, atžalai ūgtelėjus, kambarį būtų galima perstatyti, papildyti kitais baldais ar detalėmis.<br> "Unsplash" nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-03-31 10:24

Kas turi būti vaiko kambaryje?

Interjero studijos „Interjero dialogas“ dizainerė P. Biežytė pasakoja, kad prieš kuriant interjerą vaiko kambariui tėvai turi nuspręsti: ar jis turėtų būti vaikiškas, ar neutralus. Neutralus interjeras neretai tampa praktiškesniu variantu, mat jį lengvai galima pagyvinti įvairiomis smagiomis detalėmis, aksesuarais, tokiais kaip spalvingi žaislai, kilimėliai, patalynė.

„Kuriant neutralų vaiko kambario interjerą, atžalai augant, nereikia vėl plėšti vaikiškų tapetų ir atlikti kosmetinio remonto. Žinoma, jei norisi ryškesnių akcentų, rekomenduotina smagesnėmis spalvomis kambario sienas dažyti, o ne tapetuoti, mat vėliau tai atsipirks finansiškai“, – sako interjero dizainerė.

Anot P. Biežytės, kalbant apie vaiko kambario įrengimą – lietuviai išties praktiški žmonės. Dar net negimus mažyliui, tėvai planuoja jam skirtą erdvę taip, kad joje patogiai susidėliotų visi kūdikiui reikalingi atributai, o vėliau, atžalai ūgtelėjus, kambarį būtų galima perstatyti, papildyti kitais baldais ar detalėmis.

„Labai svarbu, kad vaikas savo kambaryje jaustųsi patogiai bei jaukiai ir jame nebūtų pašalinių tėvų ar buities daiktų. Mažiesiems reikia turėti savo asmeninę erdvę: lovą, rašomąjį stalą, spintą, kuria su niekuo nebūtų dalijamasi, lentynas knygutėms bei žaislams. Vaiko kambaryje dažnai praverčia ir naktinis šviestuvas prie lovos, kuris vėliau gali būti pakeistas į skaitymo lempą“, – svarbiausius vaiko kambario akcentus vardija interjero dizainerė.

Į ką verta investuoti daugiausiai?

Interjero dizainerė aiškina, kad vaiko kambario įrengimas nuo dalinės iki pilnos apdailos su visais korpusiniais ir minkštaisiais baldais dažniausiai atsieina 400–500 eurų už 1 kv./m. Anot jos, didžiausią bendros sumos dalį turėtų sudaryti patogus ir kokybiškas rašomasis stalas ir patogi kėdė.

„Šie baldai – itin svarbi detalė patogaus atžalos kambario interjero įrengime, mat juos vaikas naudos mažiausiai 12 metų. Renkantis patvarų ir patogų rašomąjį stalą, derėtų atsižvelgti į jo paviršių: čia praverčia specialus stalviršis linoleumo pagrindu, kuris pasižymi tvarumu ir minkštumu, atsparumu įbrėžimams bei suteikia pojūtį, kad yra rašoma ant poros sluoksnių lapų. Taip pat, vis labiau populiarėja kilnojami stalai, kurie puikiai tiks naudotis įvairaus amžiaus vaikui. Patvarus rašomasis stalas vidutiniškai kainuoja apie 500 eurų. Štai darbo kėdės, priklausomai nuo jų funkcijų, gali atsieiti nuo 200 iki 600 eurų“, – įvardija P. Biežytė.

Bendrovės „Credit Service“, valdančios vartojimo kreditų prekės ženklą „Vivus.lt“, direktorė G. Štuopė sako, kad vaiko kambario įrengimas – išties nemažai išlaidų reikalaujantis procesas, tačiau vadovaujantis keletu taisyklių, galima nemažai sutaupyti. Tai padaryti padės pajamų paskirstymas pagal prioritetus, reguliarus išlaidų planavimas ir net paprastas reikalingų medžiagų, įrankių, baldų ar kitų interjero detalių sąrašų sudarymas, atsižvelgiant į kainas.

„Užsiimant vaiko kambario įrengimo darbais, derėtų pagalvoti ne tik apie tai, kaip erdvė galėtų atrodyti, bet ir susidaryti reikalingų pirkinių sąrašą, pradedant nuo dažų ar tapetų sienoms iki baldų, dekoracijų ar net žaislų. Siekiant išleisti mažiau tokiems dažnai keičiamiems ir greitai išaugamiems baldams, kaip vaikiška lovelė, vertėtų pasvarstyti apie jų įsigijimą iš antrų rankų arba pasinaudoti akcijomis parduotuvėse. Kadangi tokie sprendimai, kaip vaiko kambario įrengimas, dažniausiai nebūna priimami staiga, pravartu kuo anksčiau pradėti kaupti santaupas, o prireikus pasinaudoti skolinimosi galimybėmis“, – kalba šeimos finansų ekspertė.

Ji priduria, kad siekiant sutaupyti, taip pat patartina neįsigyti visų reikiamų prekių vienu ypu – geriau tai daryti pamažu, kada pastebimos įvairios nuolaidos, lieka papildomų pinigų ar galima pasinaudoti santaupomis. Anot G. Štuopės, vaikų auginimo procese nuolat atsiranda netikėtų išlaidų, todėl tėvams reikėtų nepamiršti esminių taupymo ir biudžeto planavimo principų – vadovaujantis jais, bus lengviau susidoroti su finansiniais iššūkiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.