Delfinų terapijos centre – nauja lavinanti erdvė autizmo spektro sutrikimą turintiems vaikams

Pirmo pasaulyje moterų Rotary klubo – Klaipėdos klubo „Aditė“ – narės, siekdamos, kad kuo daugiau vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimus turėtų galimybę integruotis į visuomenę, remia vienintelį Delfinų terapijos centrą Baltijos šalyse. Čia organizuojami užsiėmimai raidos sutrikimų turintiems vaikams. Bendromis pastangomis šiuo metu įrenginėjamos socialinių įgūdžių lavinimui skirtos erdvės, dėl ko centras plečiasi ir gali pasiūlyti įvairesnių paslaugų kompleksus. Anksčiau šios partnerystės dėka buvo įrengtas ir kūrybiškumo lavinimui skirtas kambarys.

Delfinas – tai gyvūnas, ne tik sudominantis vaikus, bet ir gebantis palaikyti akių kontaktą, kviesti vaikus žaisti atnešant kamuolį, suprasti nuotaikas ir gestus.<br>Miko Vitkausko nuotr.
Delfinas – tai gyvūnas, ne tik sudominantis vaikus, bet ir gebantis palaikyti akių kontaktą, kviesti vaikus žaisti atnešant kamuolį, suprasti nuotaikas ir gestus.<br>Miko Vitkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2021, 11:22 AM

Autizmas yra raidos sutrikimas, galintis apsunkinti vaiko socialinę integraciją ir ugdymo procesą. Itin svarbu, kad pagalba šiems vaikams būtų suteikta kuo anksčiau, todėl Delfinų terapijos centre laukiami vaikai nuo 4 metų. Visgi vieno užsiėmimo gali neužtekti – tam, kad būtų pastebimi rezultatai, autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams reikia viso jų komplekso.

Pasak Delfinų terapijos skyriaus vedėjos doc. dr. Brigitos Kreivinienės, kaip ir visus, karantinas privertė pristabdyti veiklą, tačiau šį laikotarpį stengiamasi išnaudoti naudingai.

„Šiuo metu įrenginėjame dvi erdves, kuriose bus galimybė vaikams įtvirtinti įgūdžius, kurie labai reikalingi namuose – nuo higienos iki maisto ruošimo, buities susitvarkymo. Atrodytų, kad tai paprastas procesas, tačiau taip nėra, nes kiekvienam vaikui reikia parinkti ir tinkamą komunikavimo sistemą mokymosi procese. Šios erdvės užbaigs Delfinų terapijos centro kompleksiškumą ir reikšmingai prisidės prie holistinės pagalbos šeimoms teikimo. Tikimės, kad po trijų savaičių gausime paskutinius šioms erdvėms skirtus baldus ir jau netrukus galėsime atnaujinti savo veiklą“ – sako B. Kreivinienė.

Siekiant suteikti vaikams galimybę formuoti socialinius įgūdžius, kurie veiksmingai spręstų kasdienio gyvenimo poreikius ir iššūkius, vos pradėjus veikti Delfinų terapijos centrui, Rotary klubas „Aditė“ skyrė paramą dailės, smėlio ir keramikos kambariui įrengti.

Visai neseniai klubo inicijuotas projektas „Padėk išmokti gyventi“ padėjo surinkti apie 15 tūkst. eurų ir socialinių įgūdžių kambario įrengimui. Socialiniai įgūdžiai apima ne tik kalbą, judesius ar bendravimą, bet ir savarankiškumą, gebėjimą orientuotis savo aplinkoje – čia vaikai galės tai ugdyti.

Viena paklausiausių Delfinų terapijos centre teikiamų paslaugų yra užsiėmimai su delfinais. Šie gyvūnai yra svarbūs vaikų atsiskleidimui, bendravimo skatinimui. Delfinas – tai gyvūnas, ne tik sudominantis vaikus, bet ir gebantis palaikyti akių kontaktą, kviesti vaikus žaisti atnešant kamuolį, suprasti nuotaikas ir gestus.

Deja, tokios terapijos kaštai yra gana dideli, todėl Klaipėdos Rotary klubas „Aditė“ nuo 2017 metų kasmet organizuoja stovyklą „Delfinų terapija – Lietuvos vaikams“, kurios dalyviams dalis išlaidų yra finansuojamos. Į šio projekto įgyvendinimą nuo jo pradžios aktyviai įsitraukia ir kiti Lietuvos Rotary klubai, kurie turi galimybę suteikti savo regiono šeimoms dalyvauti Delfinų terapijos stovyklose.

„Autizmo spektro sutrikimus turintys vaikai, kaip ir suaugusieji, yra mūsų visuomenės nariai, todėl suprasti ir padėti šiems žmonėms turėtų būti kiekvieno interesas. Galimybių, terapijų ir kitokių lavinančių veiklų, užsiėmimų šiems vaikams daugėja, norisi jas visas suteikti ir gyvenantiems Lietuvoje, – sako Klaipėdos Rotary klubo prezidentė Rūta Šimkienė. – Nuolat skatiname prie įvairiausių iniciatyvų jungtis ir kitus klubus, kolegas, nevyriausybines organizacijas ar verslus. Daugelis Delfinų terapijos centre esančių užsiėmimų formuoja pozityvų elgesį, lavina vaikų pažintinę, fizinę ir emocinę raidą bei padeda tobulinti gebėjimą dalyvauti socialinėje veikloje, o tai yra be galo svarbu.“

Rotary klubas „Aditė“ ir toliau aktyviai prisidės prie vaikų, turinčių autizmo spektro ar kitokių sutrikimų, gerovės, organizuojant kasmetines stovyklas, padedant Delfinų terapijos centrui plėsti veiklą ir teikti kuo įvairesnius užsiėmimus, kad kuo daugiau vaikų gautų reikiamą pagalbą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.