Pataria, kaip išvilioti vaikus į lauką: daugiau aktyvių pramogų paskatins ilgiau žaisti kieme

Kaip vaikus atitraukti nuo kompiuterių ir išvilioti į kiemą? Su tokiu uždaviniu susiduria dauguma šiuolaikinių tėvų. Tačiau yra išeitis, dėl kurios mažieji patys prašysis į kiemą. Smalsu kokia? Tereikia įrengti vaikams svajonių aikštelę.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2021, 10:01 AM

Žaidimų aikštelė transformeris

Šiuolaikinį vaiką lauke gali išlaikyti arba būrys draugų, arba jo svajonių kiemas. Kalbant apie lauko erdvę vaikų pramogoms, pirmiausia reikia išgirsti vaikų norus ir viziją, kurią tėvai turi suderinti atsižvelgdami į disponuojamą plotą, planuojamą investiciją ir vaikų amžių.

„Pasirinkimas, ko vaikas nori labiau – sūpynių ar čiuožyklos, greičiausiai nebus malonus nei vienam vaikui. Todėl reikia arba nusibrėžti konkretų biudžetą, arba ieškoti įdomesnių sprendimų. Auginantiems ne vieną vaiką, patariame skaičiuoti į priekį, nes kokybiška žaidimų aikštelė gali būti geresnė investicija nei kažkokie laikini, sezoniniai sprendimai“, – pasakoja prekybos centro internete „Varlė.lt“ produkto vadovė Laura Aksomitaitė.

Tiesa, žaidimų aikštelė-namukas – pakankamai nemaža investicija, todėl pigesnė alternatyva kartais gali būti žaidimų palapinė-maniežas. Tokią palapinę dėl jos nedidelių matmenų ir lengvos konstrukcijos paprasta transportuoti ir pastatyti bet kokioje vietoje.

O patiems įrenginėjantiems žaidimų aikštelę, patariama planuoti ją taip, kad po kelių metų būtų įmanoma nesunkiai transformuoti iš žaidimams į sportui pritaikytą erdvę. Pavyzdžiui, nuimti sūpynes ir ten pritaisyti sporto gumas ar kitą inventorių. Tuomet tokia erdvė tarnaus ir bus naudojama ne kelis, o keliasdešimt metų.

Batutas = būstinė

Greičiausiai niekas nesiginčys, kad sportas vaikui labai svarbus. Tačiau toli gražu ne visada pavyksta mažuosius sudominti konkrečia sporto šaka. Tinginių sporto karalius – batutas, ant kurio 10-15 minučių pašokinėjimas prilygta intensyviai treniruotei ant žemės.

„Mokslininkų jau ne kartą įrodyta šokinėjimo ant batuto nauda. Šokinėjant mus veikia traukos, stabdymo ir pagreitėjimo jėgos, kurios vienu metu apkrauna visus žmogaus kūno raumenis. Kuo batutas didesnis ir šoklesnis – tuo daugiau naudos visiems šeimos nariams. O tėveliai greičiausiai nustebtų sužinoję, kokia yra žaidimų ant batutų gausa“, – šypsosi ekspertė.

L.Aksomitaitė atskleidžia, kad batutas bet kada gali virsti puikia tvirtove ar būstine kūrybingiems vaikams. Pakanka uždengti batuto šonus medžiaga ir vieta po batutu virs slėptuve, iš kurios bus sunku „ištraukti“ vaikus. O batutus su apsauginėmis sienelėmis visada galima transformuoti į lovą po atviru dangumi.

Namelis medyje – nesenstanti klasika

Namelis medyje dažnai minima, tačiau retai išpildoma vaikų svajonė. Nenuostabu, nes jai įgyvendinti reikia ne tik resursų, nagingo tėčio, bet ir tinkamos erdvės. Tiesa, dažnai namelio medyje vizija šiek tiek prasilenkia su realybe, tad pradėti reikėtų nuo aiškaus plano ir realistinio savo galimybių įvertinimo. Kiekvienas vaikas turi skirtingą namelio viziją, tad statybas pradėti reiktų tik suderinus su juo.

„Pasiryžus įkurti tokią erdvę – būtina užtikrinti vaikų saugumą. Tai padėti padaryti gali profesionalų konsultacija, kuri įvertins projekto saugumą, patars, kokias medžiagas naudoti ir kaip geriausia pradėti statybas. Dabar žmonės pastato namukus pažiūrėję mokomuosius vaizdo įrašus „Youtube“, bet svarbu išlaikyti kokybės ir saugumo garantą“, – įspėja ekspertė.

L.Aksomitaitė įsitikinusi, kad šis užsiėmimas gali padėti ne tik sukurti vaiko svajonių namus, bet ir padėti visai šeimai suartėti.

„Tai gali tapti šeimos projektu: tėtis padės pastatyti konstrukciją, mama – dekoruoti, o vaikai rūpinsis statybų eiga. Nameliai medyje gali būti įvairiausių formų, rūšių ir dydžių. Gali turėti hamaką, sėdmaišį ar net čiuožyklą – viskas priklauso nuo komandos užsidegimo“, – dalijasi idėjomis L.Aksomitaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.