Dažniausi stereotipai apie autizmo sutrikimą turinčius vaikus: tai nėra liga

Iniciatyva „Skirtingos spalvos“ kviečia žiūrėti pirmąją autizmo temai skirtą rubrikos „Patarimai“ laidą. Joje iniciatyvos autorius Dalius Stankevičius kartu su autistišką vaiką auginančia Barbora Suisse ir vaikų neurologe Indre Bakaniene, kalbėjo apie dažniausiai visuomenėje pasitaikančius stereotipus bei kodėl visuomenės akyse autizmo spektro sutrikimą turintys vaikai atrodo kitokie.

Dalius Stankevičius kartu su autistišką vaiką auginančia Barbora Suisse ir vaikų neurologe Indre Bakaniene, kalbėjo apie dažniausiai visuomenėje pasitaikančius stereotipus bei kodėl visuomenės akyse autizmo spektro sutrikimą turintys vaikai atrodo kitokie.<br>Organizatorių nuotr.
Dalius Stankevičius kartu su autistišką vaiką auginančia Barbora Suisse ir vaikų neurologe Indre Bakaniene, kalbėjo apie dažniausiai visuomenėje pasitaikančius stereotipus bei kodėl visuomenės akyse autizmo spektro sutrikimą turintys vaikai atrodo kitokie.<br>Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-05-04 09:16

Laidos pradžioje pašnekovė, Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ valdybos narė Barboros Suisse prisiminė: „Kuomet mano vaikui buvo diagnozuotas autizmo spektro sutrikimas, apie šį sutrikimą žinojau tiek, kiek ir visi Lietuvos žmonės – beveik nieko. Visgi supratau, jog diagnozė pačio vaiko nepakeičia, tai labiau informacija pasimetusiems tėvams.“

Išties autistiškus vaikus auginantys tėvai susiduria su daugybę sunkumų. B. Suisse nekilo net mažiausios minties, kad jos vaikas negali turėti visų tokių pat, kaip ir neurotipiški vaikai teisių bei galimybių.

Paklausta, kaip pavyksta susitaikyti su aplinkinių žvilgsniais ir nepasiduoti nerimui, moteris atsakė paprastai: „Kartais išties nutinka nemalonių situacijų, susilaukiame ir komentarų, ir pakeltų antakių, kartais net pradedama filmuoti, tačiau tam ir esu, jog apginčiau savo vaiką. Ir nors natūralu, jog kartais pavargstama, suprantu, kad tik eidamas pirmyn gali pasiekti teigiamų rezultatų ir skatinti visuomenės sąmoningumą.“

Laidos metu vaikų neurologė I.Bakanienė taip pat aptarė ir visuomenėje sklandančius mitus, kurie apipynę autizmo spektro sutrikimą. Gydytoja paaiškino, kas turi įtakos šio neurologinio raidos sutrikimo atsiradimui bei, kodėl autizmo spektro sutrikimas negali būti laikytinas liga.

Kalbėdama apie vieną iš stereotipų, kad tėvai yra kalti dėl keisto vaiko elgesio, pavyzdžiui, kuomet jis pradeda rėkti ar rodyti agresiją viešumoje, Indrė Bakanienė visiems priminė: „Labai lengva auginti tipiškai besivystančius, ramesnio charakterio vaikus, tačiau yra įvairių sutrikimų, o neretai sunkesnį elgesį iššaukia paprasčiausias nuovargis.

To smerkti niekada nereikėtų, juk susidūrę su nemalonia situacija ir patys reaguojame skirtingai. Vienas kampe ašarėlę tyliai išlieja, o kitas savo emocijas reiškia labai garsiai“.

Laidos kūrėjai – socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ kviečia visus, nelikti abejingais ir skleisti žinią apie Lietuvą be socialinės atskirties. Tai padaryti galite: įsigydami specialiai autizmo spektro sutrikimo temai sukurtus marškinėlius „Facebook“ paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.