Šeima laimėjo bylą prieš „Vaikystės sodą“ – įstaigos aplaidumas galėjo kainuoti alergiško vaiko gyvybę

Atsainus požiūris į alergiško mažamečio vaiko priežiūrą ir maitinimą privačiame darželyje „Vaikystės sodas“ galėjo kainuoti gyvybę. Teismas konstatavo, kad ši įstaiga neparodė deramos atidos bei rūpestingumo ir priteisė iš „Vaikystės sodo“ nukentėjusiam mažamečiui vaikui trijų tūkstančių eurų neturtinės žalos atlyginimą. Incidento dieną šiam vaikui buvo duota maisto, kuriam jis itin alergiškas.

„Taip pat norime paraginti kitas alergiškus vaikus auginančias šeimas aktyviau sklaidyti klaidingą požiūrį, kad davus šiek tiek alergeno neva nieko blogo nenutiks“, – sakė nukentėjusio vaiko tėvai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Taip pat norime paraginti kitas alergiškus vaikus auginančias šeimas aktyviau sklaidyti klaidingą požiūrį, kad davus šiek tiek alergeno neva nieko blogo nenutiks“, – sakė nukentėjusio vaiko tėvai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 11:03 AM, atnaujinta May 21, 2021, 11:18 AM

Vilniaus miesto apylinkės teismas 2021 05 14 sprendime taip pat pažymėjo, kad „Vaikystės sodo“ sutartyse pažeista interesų pusiausvyra vartotojo nenaudai ir sutartys su nukentėjusia Jaškevičių šeima buvo nutrauktos neteisėtai.

Lemtinga varškėčių porcija

Incidentas darželyje įvyko 2019 metų spalį, kai „Vaikystės sodo“ padalinyje „Leono Sapiegos sodelis“ pavakarių metu patiekta varškėtukų vaikams, kurie itin alergiški pieno produktams ir kiaušiniui. Tokie darželio pavakariai vienam iš šeimos vaikų (jam tuomet buvo pusantrų metų) dar tos pačios dienos vakarą baigėsi aršia alergine reakcija į maistą – anafilaksiniu šoku ir hospitalizacija Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.

Apie vaikų alergijas darželis buvo informuotas tiek žodžiu, tiek raštu sutartyje ir buvo gavęs tai patvirtinančias oficialias Vaiko sveikatos pažymas. Taip pat remiantis šiais dokumentais vaikams buvo sudarytas individualus valgiaraštis ir taikytas papildomas mokestis už alergiškų vaikų maitinimą.

Tris mažamečius vaikus, tarp kurių yra alergiški dvynukai, auginantys vilniečiai Rasa ir Arūnas Jaškevičiai sakė, jog tikisi, kad ši jų byla padės vaikų ugdymo įstaigoms skirti deramą dėmesį tėvų pateikiamai informacijai apie vaikų sveikatą.

„Tikimės, kad tai paskatins visus atsakingai žiūrėti į pateikiamas sveikatos pažymas, ypač dėl alergijos maistui, ir padės atidžiau teikti priežiūros, ugdymo bei maitinimo paslaugas. Taip pat norime paraginti kitas alergiškus vaikus auginančias šeimas aktyviau sklaidyti klaidingą požiūrį, kad davus šiek tiek alergeno neva nieko blogo nenutiks“, – sakė nukentėjusio vaiko tėvai.

Net maža alergeno dozė gali baigtis fatališkai

Kaip teismui pateiktoje išvadoje nurodė teismo medicinos ekspertas Paulius Petreikis, darželyje gavęs valgyti varškėčių, vaikas patyrė alerginę reakciją į maistą, pasireiškusią anafilaksiniu šoku bei kitomis lydinčiomis diagnozėmis – atopiniu dermatitu, alerginiu ir diateziniu gastroenteroitu ir kolitu. Pasak eksperto, tokie vaiko patirti sveikatos sutrikdymai pavojingi gyvybei, mat laiku nesuteikus tinkamos medicininės pagalbos ir progresuojant anafilaksiniam šokui galima – mirtis.

„Net ir pats faktas, kad vaikams buvo duota produktų, kuriems jie alergiški, „Vaikystės sodo“ buvo slepiamas iki tol, kol yla pati išlindo iš maišo. Vaikas jau buvo kritinės būklės, duso, tino, o man teko primygtinai prašyti atskleisti, ko vaikui iš tiesų buvo duota valgyti. Laimei, mano pirminė greita reakcija ir suteikta skubi Santaros klinikų priėmimo skyriaus medikų pagalba padėjo šiam įvykiui baigtis laimingai“, – kalbėjo nukentėjusio vaiko mama Rasa Jaškevičienė.

Pasak jos, būtent dėl deklaruojamo dėmesio alergiškiems vaikams ir galimybės už papildomą mokestį pritaikyti jiems tinkamą valgiaraštį šeima ir pasirinko į šį darželį leisti ne tik šeimos pirmagimį, bet ir kai kuriems maisto produktams alergiškus dvynius. Tačiau per keturis pirmuosius dvynukų lankymo mėnesius darželyje iš viso įvyko net trys incidentai su alergenų turinčiu maistu

„Deja, kaip paaiškėjo, „Vaikystės sodas“ versdamasis ikimokyklinio ugdymo veikla, tinkamai nevaldė savo verslo procesų ir veiklos rizikų. Nepaisant didelės darbuotojų kaitos, ugdymo įstaiga privalėjo būti itin atidi ir rūpestinga, atsakingai vertinti jai pateiktą informaciją apie vaikų sveikatą ir turimas alergijas bei užtikrinti, jog darbuotojai turėtų reikiamų žinių teisingiems sprendimams priimti, juk kalbame apie mažamečius vaikus, kurie patys negali savimi pasirūpinti“, – sakė bylą laimėjusi mama.

Po skaudaus įvykio dėl anafilaksinio šoko, šeima pati inicijavo incidento aptarimą su „Vaikystės sodu“.

„Užuot laiku sulaukę žmogiškos komunikacijos ir deramo rūpesčio iš darželio atstovų, dėl aktyvesnių veiksmų, kurių privalėjome imtis, kad vaikas būtų saugiai prižiūrimas darželyje, jautėmės administracijai tapę nepatogia šeima. Neilgai trukus buvo nutrauktos ir mūsų sutartys“, – situaciją vertino R. Jaškevičienė.

Teismas stojo šeimos pusėn

Nors į teismą dėl mokesčių priteisimo už paslaugas, suteiktas paskutinį vaikų darželio mėnesį iki „Vaikystės sodui“ vienašališkai nutraukiant sutartį, kreipėsi darželis, teismas buvo nukentėjusios šeimos pusėje. Teismas ne tik priteisė mažamečiui vaikui neturtinės žalos atlyginimą, bet ir nustatė, kad „Vaikystės sodas“ trijų vaikų priežiūros ugdymo sutartis nutraukė neteisėtai.

„Savo sprendime teismas konstatavo, kad įstaiga turi su ypatinga atida žvelgti į tokį jautrų dalyką kaip vaikų sveikata ir priteisė 3 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo už darželio nerūpestingumu padarytą žalą vaiko sveikatai. Teismas taip pat konstatavo, jog „Vaikystės sodas“ sutartis nutraukė neteisėtai, pačiose sutartyse pažeista interesų pusiausvyra vartotojo nenaudai – tėvai apie sutarties nutraukimą turi įspėti prieš mėnesį, tuo tarpu darželis gali vienašališkai nutraukti sutartį įspėjęs vos prieš savaitę, darželis nusimato sau teisę sutartis nutraukti nesant jokių esminių sutarties pažeidimų“, – sakė šeimai atstovaujantis advokatų profesinės bendrijos AVERUS advokatas Marius Barisevičius.

Pasak advokato, teismas įpareigojo grąžinti nukentėjusiai šeimai ir sumokėtus stojamuosius mokesčius, mat visos trys sutartys nutrauktos darželio iniciatyva ir neteisėtai. Taip pat teismas atkreipė dėmesį, jog esamos „Vaikystės sodas“ sutarčių formuluotės „labai patogios“ nutraukti sutartis su daugiau priežiūros ir atidos reikalaujančiais vaikais.

Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas dar nėra įsiteisėjęs. Abi šalys dar gali jį skųsti.

Alergiškas – daugiau nei kas dešimtas

Kaip pastebi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos profesorė, vaikų ligų, alergijų ir plaučių ligų gydytoja, prof. dr. Eglė Vaitkaitienė, visuomenėje dar yra gajus mitas, kad nieko blogo nenutiks davus vaikui šiek tiek alergeno.

„Tiek, kiek šiandien yra alergiškų vaikų, niekada nebuvo, maždaug kas septintas – dešimtas ikimokyklinio amžiaus vaikas yra jautrus maisto produktams. Tokiems vaikučiams darželyje būtina turėti suderintą specialų valgiaraštį. Pasaulyje daugėjant alergijų maistui, vaikus esame priversti maitinti kitaip, nei prieš keletą ar keliolika metų“, – sakė gydytoja.

Pasak alergologės, anafilaksija gali kilti bet kurio amžiaus pacientui, net ir iki tol nepatyrusiam alergijos. Jos teigimu, JAV paskaičiuota, kad ketvirtadalis alerginių reakcijų darželyje ar mokykloje ištinka tuos, kuriems niekada iki tol nediagnozuota jokia maistinė alergija. O jei vaikas kažkam yra nors „trupučiuką“ alergiškas, tikimybė sulaukti didesnės bėdos yra kur kur kas didesnė.

„Nuspėti to neįmanoma. Tad apie kiekvieną alergišką vaiką reikia galvoti kaip apie savo. Padėtų švietėjiška veikla, ypač vaikų tėvų bei senelių mokymai. Taip pat turime keisti ir visuomeninių maitinimo įstaigų požiūrį į maisto gamybą, nurodant visus galimus alergenus maiste. Jeigu esate stipriai alergiški kokiems nors maisto produktams ir yra buvę gyvybei pavojingų reakcijų, turite informuoti aplinkinius apie šį pavojų, o vaiko savirūpos krepšelyje visada turėti skubios pagalbos vaistus. Su vaistų paskirtimi bei jų naudojimo instrukcija turi susipažinti visi asmenys, atsakingi už vaiko priežiūrą“, – sakė prof. E. Vaitkaitienė.

Nuo 2011 metų atsirado galimybė alergiškiems vaikams vaikų ugdymo įstaigose pritaikyti maitinimą eliminuojant maisto produktus, kuriems konkretus vaikas alergologo nurodymu yra alergiškas.

Statistikos departamento 2019 m. duomenimis, Lietuvoje daugiau nei 10 proc. žmonių yra nustatyta alergija. Per penkerius metus jų padaugėjo pusantro karto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.