Kaip padėti šeimoms, susilaukusioms neišnešioto naujagimio?

Pasidžiaugti naujo šeimos nario gimimu, sveikinti jauną šeimą – labai smagu, tai daryti lengva. Pandemijai apribojus bendravimą, tą darėme žinutėmis socialiniuose tinkluose ar skambučiais. Kiek kitaip, jei vaikelis gimsta neišnešiotas.

 Klausimas, kada su neišnešiotu naujagimiu grįš namo, tėvus gali įskaudinti.<br> 123rf nuotr.
 Klausimas, kada su neišnešiotu naujagimiu grįš namo, tėvus gali įskaudinti.<br> 123rf nuotr.
 Inga Laukytė-Budrienė, asociacijos ,,Padedu augti“ vadovė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Inga Laukytė-Budrienė, asociacijos ,,Padedu augti“ vadovė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 4:27 PM

Kaip elgtis? Kaip sveikinti? O gal nesveikinti? Patarimų, kaip, siaučiant pandemijai, bent per atstumą palaikyti šeimas, susilaukusias neišnešiotuko, paprašėme Ingos Laukytės-Budrienės, asociacijos „Padedu augti“ vadovės ir akcijos „Jūs perkate – mes remiame!“ ambasadorės.

„Gyvenime esama tikrų tikriausių stebuklų. Vienas iš jų – už inkubatoriaus sienos augantis per anksti gimęs mažylis, kuris, girdėdamas mamos lopšinę ir jausdamas tėčio ranką, pradeda šypsotis, valgyti, kvėpuoti pats, taip paneigdamas visus matematinius skaičiavimus. Kiekvienais metais neišnešiotų mažylių pasaulyje gimsta apie 15 milijonų, iš jų apie 500 tūkstančių – Europoje, apie 1300 – Lietuvoje“, – situaciją pristato Inga Laukytė-Budrienė. Ir pateikia patarimų, kaip išreikšti palaikymą ir empatiją neišnešioto mažylio šeimai.

Parodykite, kad jums rūpi. Covid-19 pandemijos metu naujagimius ligoninėje slaugančios mamos sako, kad labiausiai joms trūksta gyvų pokalbių, fizinio artimųjų buvimo šalia, susitikimo su kitais šeimos vaikais.

Kol kas galime padėti bent nuoširdžiais virtualiais pokalbiais. Pasirinkite tylią aplinką, kad galėtumėte dėmesingai išklausyti neišnešiotą naujagimį slaugančią mamą ar tėtį, kuris šiuo metu negali būti ligoninėje kartu su ja. Skambindami iš renginio, parduotuvės, galite nuliūdinti, nes pašnekovas jaus, kad iš esmės paskambinote iš mandagumo, o ne todėl, kad jums nuoširdžiai rūpi ir norite padėti.

Būkite jautrūs detalėms. Nenustebkite, jei neišnešiotuko mama ar tėtis kalbės apie mažus mažylio pasiekimus: vos keliais mililitrais padidintą pieno dozę, priaugtus gramus, nepasitvirtinusią infekciją ar kitą ligą. Tai reikšmingi pasiekimai neišnešioto mažylio šeimai, teikiantys vilties bei tikėjimo, kad vaikutis sustiprės ir pasveiks.

Nebijokite paklausti, kaip jaučiasi mama. Gali būti, kad neišnešiotuko mama bus visiškai pamiršusi save ir kalbės tik apie kūdikį. Nebijokite pasiteirauti, kaip jaučiasi ji pati, ką išgyvena. Mamos jaučiasi pavargusios dėl patiriamo streso ir miego trūkumo, todėl gali nenorėti bendrauti telefonu ar socialiniuose tinkluose. Stenkitės suprasti ir klauskite išsamesnių klausimų nei „kaip tu?“. Verčiau paklauskite: „Ar valgai pakankamai? Ar pavyksta kiek pamiegoti?“.

Neklauskite, kada šeima su mažyliu grįš namo. Tai yra vienas jautriausių klausimų, kurį išgirsta neišnešiotuko tėvai. Paprastai tėvai to nežino, nes reikia laiko ir didelių medicinos darbuotojų, personalo ir šeimos pastangų, kad per anksti gimęs mažylis sustiprėtų. Verčiau paklauskite: „Kaip sekasi mažyliui? Kiek jis sveria šiandien? Kiek jis / ji šiandien valgo?“. Svarbu vaikutį vadinti vardu.

Palaikykite ir ateityje. Net ir grįžus namo nereiškia, kad kova baigta ir negandos baigėsi. Prasideda naujas, kupinas išbandymų metas ir laukia daug pirmųjų kartų. Palaikykite tėvus, toliau klauskite, kaip sekasi ir ar jiems reikia papildomos paramos, pagalbos buityje, prižiūrint kitus šeimos vaikus ar augintinius.

Neskubėkite lankyti namuose. Per anksti gimęs vaikelis dar labai jautrus ir imlus įvairiems infekcijų sukėlėjams, ypač šiuo pandemijos laikotarpiu. Kai kuriose šalyse rekomenduojama nelankyti neišnešiotuko iki šešių mėnesių (priklausomai nuo situacijos).

Gerbkite šeimos pageidavimą. O atėjus laikui aplankyti, atvykite švariais drabužiais, kruopščiai nusiplaukite rankas, nerūkykite. Tai svarbu dėl per anksti gimusio kūdikio sveikatos. Nei viena šeima nenori grįžti atgal į ligoninę ir patirti jau išgyventas negandas.

Ką dovanoti tokiam mažutėliui? Labai svarbu vertinti individualiai pagal situaciją, nes neišnešioti naujagimiai labai skiriasi savo ūgiu, svoriu, sveikatos būkle. Pvz. 24-26 nėštumo savaitę gimęs mažylis sveria maždaug 500-1100 g, tuo tarpu mažylis, gimęs 36 nėštumo savaitę sveria maždaug 2000-3100 g.

Žiūrint iš praktinės pusės, visada pravers vilnos pledukas, pasižymintis termoreguliacinėmis savybėmis, merino vilnos rūbeliai (prekyboje yra net ir pačių mažiausių dydžių (44-50d.), rankų darbo žaisliukas, mažo dydžio sauskelnės (neišnešiotukams skirtų sauskelnių galima rasti kai kuriose vaistinėse ir specializuotose parduotuvėse).

Neišnešiotų kūdikių šeimoms galite padėti ir pirkdami įprasto dydžio „Pampers“ sauskelnes. Birželio 8–21 dienomis, pirkdami pakuotę „Pampers“ sauskelnių parduotuvėse „Maxima“, Lietuvos ligoninėms paaukosite specialių sauskelnių neišnešiotiems kūdikiams „Pampers Preemie“.

Prieš kelerius metus „Pampers“, bendradarbiaudama su naujagimių intensyviosios terapijos skyrių slaugytojomis ir akušerėmis, sukūrė specialias sauskelnes neišnešiotiems kūdikiams, kurios yra ne tik mažesnio dydžio už įprastas, bet ir turi ypatingų savybių, atitinkančių neišnešiotukų poreikius. „Pampers Preemie“ jau ne vienerius metus dovanojami Lietuvos ligoninėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.