Ortopedė atskleidė tris esminius laikotarpius vaiko gyvenime, kada būtina patikrinti pėdutes

Vaikai yra pažeidžiamiausia visuomenės dalis ir labiausiai priklausoma nuo suaugusių žmonių. Todėl būtent tėvai jau nuo pat vaiko gimimo yra atsakingi už jo fizinę sveikatą. Ortopedė-traumatologė išskiria tris svarbiausias amžiaus grupes, kada būtina skirti daugiau dėmesio vaiko sveikatai, kalbant apie ortopediją. Taip pat pasakoja, kokias didžiausias klaidas daro tėvai ir kaip jų išvengti.

Pas ortopedą svarbu apsilankyti tiek su mažais vaikais, tiek su paaugliais.<br>„Unsplash“ nuotr.
Pas ortopedą svarbu apsilankyti tiek su mažais vaikais, tiek su paaugliais.<br>„Unsplash“ nuotr.
Kaip teigia vaikų ortopedė – traumatologė, medicinos mokslų daktarė Jolita Gintautienė, tėvai dažnai nesilaiko gydytojų rekomendacijų ir mieliau vadovaujasi draugų, kaimynų ar „Google“ paieškoje rastais patarimais.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Kaip teigia vaikų ortopedė – traumatologė, medicinos mokslų daktarė Jolita Gintautienė, tėvai dažnai nesilaiko gydytojų rekomendacijų ir mieliau vadovaujasi draugų, kaimynų ar „Google“ paieškoje rastais patarimais.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-07-22 09:42

Kiekvienas tėvas savo vaikams linki geriausio, tačiau dabar informacijos galima rasti bet kur ir tai dažnai kelia keblumų. Kaip teigia vaikų ortopedė – traumatologė, medicinos mokslų daktarė Jolita Gintautienė, tėvai dažnai nesilaiko gydytojų rekomendacijų ir mieliau vadovaujasi draugų, kaimynų ar „Google“ paieškoje rastais patarimais.

„Kiekvieno vaiko patologija yra skirtinga, ji gali pasireikšti skirtingai, todėl vienos tiesos niekuomet nebūna. Žinoma, kartais kitų rekomendacijos gali pagelbėti, tačiau daugeliu atvejų dažniau visgi kenkia, todėl skatinčiau lankytis pas specialistus, kurie suteiks jums ir vaikui suasmenintą diagnozę“, – teigia ARTRO klinikos vaikų ortopedė-traumatologė Jolita Gintautienė.

Trys esminiai laikotarpiai

Anot specialistės, yra trys svarbiausios amžiaus grupės, kada tėvams primygtinai rekomenduojama apsilankyti pas vaikų ortopedus-traumatologus, siekiant išvengti vėlesnių problemų arba užkirsti kelią ligų vystymuisi, tinkamai jas gydant.

1. Naujagimiai

Pirmiausia, labai svarbus amžius yra 1-3 mėnesių kūdikiai. Jų patikra yra itin svarbi, norint įvertinti galimą klubų patologiją – displaziją. Pastaroji pasitaiko gana dažnai – 1 iš 100 kūdikių, todėl pirmasis apsilankymas svarbus, norint užkirsti kelią tolimesnei ligos eigai. Per pirmąjį vizitą yra vertinamas kūdikio raumenų ir skeleto sistemos susiformavimas. Apžiūrimos pėdutės, kojos, rankos, krūtinė, nugara, galvytė, kaklas – vertinama jų forma, proporcijos, sąnarių judesiai

„Suprantama, kad klubų displazijos diagnozė gali išgąsdinti tėvus, tačiau svarbu pabrėžti, kad laiku nustačius ji yra pagydoma. Tiesiog reikia laikytis specialistų rekomendacijų ir laiku pradėti gydymą“, – sako ARTRO klinikos specialistė.

2. Pradėję vaikščioti

Tai yra antrasis svarbus laikotarpis, kada būtina specialisto apžiūra. Pasak gydytojos, šiuo metu tėvai susiduria su mitais, patarimais bei nepagrįstomis kalbomis – ar vaikai turi vaikščioti tik su batais, kokie jie turi būti, o galbūt turi vaikščioti tik basomis.

„Kiekvieno vaiko pėdutės yra skirtingos, vystosi skirtingai, todėl pradėjus vaikščioti vėl vertėtų apsilankyti pas specialistus. Tuomet yra įvertinama pėdų būklė, galimi ašiniai kojų iškrypimai, patariama dėl avalynės dėvėjimo ir atsakoma tėvams į daug svarbių klausimų.

Standartinė vaikiška avalynė turėtų būti lengva, lanksčiu padu, su auliuku bei tinkamo dydžio. Dažniausiu atveju avalynės nėra poreikio dėvėti nuolatos, o itin svarbu vengti nepatogios, sunkios, per didelės ar per laisvos avalynės. Tokie nepatogumai gali turėti įtakos vaikučio eisenai, mobilumui“, – sako med. m . dr. Jolita Gintautienė.

3. 10-13 metų vaikai

Tai trečioji amžiaus kategorija, kada tėvai kartu su atžalomis turėtų didesnį dėmesį skirti ortopedinėms problemoms ir būtent stuburui.

„Tai laikotarpis prieš lytinę brandą, spartaus augimo metas, todėl labai svarbu įvertinti galimą stuburo patologiją. Dažniausi pirmieji stuburo iškrypimo požymiai pastebimi būtent šioje amžiaus grupėje. Deja, bet skoliozė neretai yra nustatoma ne ankstyvoje ligos stadijoje, o jau vėliau. Tai rodo, kad tėvai, treneriai, mokytojai dar nelabai daug žino bei nepastebi ligos požymių.

Būtent todėl rekomenduočiau apsilankyti pas specialistus šiuo laikotarpiu ir leisti jiems apžiūrėti vaikus. Pastarųjų metų statistika rodo, kad nuo skoliozės kenčia apie 3 proc. visos populiacijos“, – sako ARTRO klinikos vaikų ortopedė-traumatologė Jolita Gintautienė.

Gajūs mitai, kurie atima svarbų laiką

Anot vaikų ortopedės-traumatologės, bendraujant su pacientais tenka išgirsti nemažai mitų, kurie moksliškai nėra pagrįsti, tačiau naudoja taip svarbų laiką, kai jau būtų galima pradėti tinkamą gydymą.

„Susidūrus su bet kokia patologija, labai svarbu reaguoti laiku, todėl mitai išties nepalengvina situacijos. Dažnai pacientai ateina jau vėlesnėse ligų stadijose bei papasakoja specialistams negirdėtų dalykų.

Vienas iš jų – kad vaikų klubų displaziją galima gydyti masažais. Galbūt tai ir gali būti puiki reabilitacija, tačiau tikrosios klubų displazijos masažais pagydyti tiesiog neįmanoma – tam reikalingos specifinės priemonės ir įtvarai.

Taip pat dažnai susiduriu su mitu, jog vaikai turi dėvėti ortopedinę avalynę tam, kad išvengtų pilnapadystės. Tai taip pat nėra tiesa. Jokia avalynė nesuformuos pėdos skliauto ir nepakoreguos pėdos deformacijos. Greičiau jau avalynė deformuosis pagal pėdos formą.

Dar vienas gajus mitas – kad masažai gali ištiesinti stuburą. Stuburo deformacijos – skoliozės – masažais išgydyti nėra galimybės. Geriausiu atveju tai koreguoja ydingą laikyseną“, – mitus griauna med. m. gyd. Jolita Gintautienė.

Anot specialistės, būtent todėl labai svarbu laiku apsilankyti su vaikais pas ortopedus – jie sprendžia problemas, konkrečiai atsižvelgdami tik į jūsų vaiką, nustato ligą bei pradeda reikiamą gydymą.

„Daugumos ortopedinių ligų atsiradimo sustabdyti neįmanoma, tačiau tinkamai parinktas gydymas gali padėti išvengti skaudžių pasekmių“, – sako ARTRO klinikos ortopedė-traumatologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.