Alergiškiems ar atopiniu dermatitu sergantiems vaikams svarbu ne tik mityba, bet ir aplinka

Alergija vadinama XXI amžiaus rykšte ir ji vis dažniau paliečia vaikus. Kūdikiai gimsta ne tik alergiški maisto produktams, namų augintiniams, bet ir audiniams ar net jų priežiūros priemonėms, o tai jau iššūkis tėvams.

Atopinio dermatito atsiradimo priežastys yra labai įvairios nuo genetinių iki aplinkos, kurioje gyvename.<br>123rf nuotr.
Atopinio dermatito atsiradimo priežastys yra labai įvairios nuo genetinių iki aplinkos, kurioje gyvename.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-09 11:22

Diagnozė – atopinis dermatitas

Trejų metų Barborą auginanti Lina pamena, kad pabertus dukros skruostus pamatė jau pirmosiomis savaitėmis.

„Tada gydytoja ramino, kad tai normalu ir dažnai pasitaiko kūdikiams, bet su laiku bėrimai ne tik ne mažėjo, bet ir plėtėsi“, – pažintį su alergija pamena moteris.

Dar žindydamą dukrą ji atidžiai stebėjo, ką valgo pati, o prasidėjus primaitinimui naujus maisto produktus taip pat reikėjo derinti prie dukros alergijų.

„Didėjo išberiamų vietų plotai, oda pradėjo sausėti, pleiskanoti. Prieš pirmąjį gimtadienį sužinojome diagnozę – atopinis dermatitas“, – atsidūsta Lina. Tada ir paaiškėjo, kad ne maisto produktai kalti dėl ligos, bet kai kurie jų sukelia jos paūmėjimą.

Iššūkis visai šeimai

Atopinio dermatito atsiradimo priežastys yra labai įvairios nuo genetinių iki aplinkos, kurioje gyvename. Skaičiuojama, kad ši odos liga paliečia iki penktadalio vaikų visame pasaulyje ir dažniau kankina mergaites, nei berniukus

Tėvams dažnai tenka iššūkis, kaip apsaugoti vaiką nuo sunkesnių šios ligos formų – prižiūrėti ne tik mitybą, bet ir aplinką, kurioje gyvena, atidžiai rinktis buitinę chemiją, kosmetiką ar net drabužių skalbiklius.

Pavyzdžiui, į alergijas linkusių ar atopiniu dermatitu serganius vaikus rekomenduojama rengti tik natūralaus pluošto drabužiai, kurie neleidžia vaikui sušilti, suprakaituoti ar net sušusti, nes kitu atveju liga intensyvėja.

Veiksmingumą patvirtino dermatologai

Jautriems, į alergijas linkusiems ar atopiniu dermatitų sergantiems vaikams svarbu ne tik iš ko pagaminti jų drabužiai, bet kaip yra prižiūrimi, nes prie odos liečiasi audinyje lieka skalbiklių pėdsakai. Tėvai turi itin atidžiai rinktis audinių skalbiklius ir minkštiklius, nes bet koks dirgiklis gali iššaukti nepageidaujamas reakcijas.

Vaikų drabužių priežiūrai nuo pirmųjų dienų rekomenduojama „Lovela Baby“ hipoalerginiai skalbimo milteliai, kurių saugumą patvirtino dermatologai. Šie produktai buvo testuoti net keletą metų, todėl tinkami net naujagimiams, apatiniams drabužiams skalbti ar sauskelnių priežiūrai.

Skalbimo priemonėse nėra dirbtinių dažiklių, alergenų, pasižymi neutraliu kvapu, puikiai išsiskalauja. Na, o mamoms itin patinka, kad šios priemonės efektyviai pašalina nešvarumus tiek skalbiant automatinėse skalbimo mašinose, tiek plaunant rankomis ar mirkant.

Daugiau informacijos čia: www.lovela.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.