„Buteliuko kariesas“: vaikų dantis bakterijomis apkrečia artimieji Nurodė, kodėl dantys genda ir kūdikiams

Daugybė tėvų yra girdėję apie naktinio kūdikių maitinimo pavojus, bet juk mažylio juk nepaliksi alkano? Odontologė Birutė Šlekienė, socialinių tinklų paskyroje „Dantų gydytoja“ besidalijanti patarimais, primena, kodėl iš tiesų atsiranda kariesas ir kaip jo išvengti.

Buteliuko karieso pavadinimas kilo dėl to, kad jis dažniausiai pasireiškia vaikams, kurie prieš miegą ir naktį geria saldų gėrimą ar mišinuką iš buteliuko su čiulptuku.<br>„Unsplash“ nuotr.
Buteliuko karieso pavadinimas kilo dėl to, kad jis dažniausiai pasireiškia vaikams, kurie prieš miegą ir naktį geria saldų gėrimą ar mišinuką iš buteliuko su čiulptuku.<br>„Unsplash“ nuotr.
„Tai negalioja mamos pienui, nes žindymas ėduonies nesukelia. Pasitaiko ir žindomiems vaikams kariesas, bet ne dėl mamos pieno, o dėl maisto likučių, nešvariai nuvalius dantis, kada vaikas jau valgo papildomo maisto. Todėl jei vaikas miega švariais dantukais, naktinis žindymas karieso nesukels“, – mitus griauna odontologė Birutė Šlekienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Tai negalioja mamos pienui, nes žindymas ėduonies nesukelia. Pasitaiko ir žindomiems vaikams kariesas, bet ne dėl mamos pieno, o dėl maisto likučių, nešvariai nuvalius dantis, kada vaikas jau valgo papildomo maisto. Todėl jei vaikas miega švariais dantukais, naktinis žindymas karieso nesukels“, – mitus griauna odontologė Birutė Šlekienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 11, 2021, 6:38 AM, atnaujinta Aug 11, 2021, 12:52 PM

Vaikų dantukai jautresni

„Buteliuko kariesą sukelia bakterijos. Jos skaidydamos cukrų gamina rūgštis, dėl kurių mineralai išeina iš emalio. Vaikams tai vyksta greičiau nei suaugusiems, nes pieniniai dantys mažiau mineralizuoti, emalis minkštesnis, o seilėse mažiau mineralų ir medžiagų neutralizuojančių rūgštis“, – teigia medikė.

Šis kariesas siejamas su naktiniu maitinimu, nes miegant sumažėja seilių, jos paviršiaus nenuplauna, tad nėra kam neutralizuoti rūgščių.

„Pirmiausiai pažeidžiami viršutiniai priekiniai dantys iš lūpų pusės, nes čia mažiausiai seilių“, – toliau aiškina B.Šlekienė.

Buteliuko karieso pavadinimas kilo dėl to, kad jis dažniausiai pasireiškia vaikams, kurie prieš miegą ir naktį geria saldų gėrimą ar mišinuką iš buteliuko su čiulptuku.

Bakterijos plinta ir bučiuojant mažylį

„Tai negalioja mamos pienui, nes žindymas ėduonies nesukelia. Pasitaiko ir žindomiems vaikams kariesas, bet ne dėl mamos pieno, o dėl maisto likučių, nešvariai nuvalius dantis, kada vaikas jau valgo papildomo maisto. Todėl jei vaikas miega švariais dantukais, naktinis žindymas karieso nesukels“, – mitus griauna odontologė Birutė.

Aišku, daugelis sakys, kad senovėje vaikus ir žindė, ir papildomo maisto davė, niekas dantų nevalė, bet archeologiniai radiniai rodo, kad pieniniai dantys negedo.

„Kodėl? Nes nebuvo pridėtinio cukraus, aukščiausios rūšies miltų, žmonės valgė neperdirbtą maistą. Rupus skaidulinis maistas ne tik blogiau limpa, bet ir nubraukia apnašą nuo dantų“, – paprastai paaiškina B.Šlekienė.

Pagrindinės priežastys karieso priežastys:

  • Cukrus – jo yra visur, net sultyse, padažuose, vaikų vaistuose. Tačiau svarbiau ne cukraus kiekis, o vartojimo dažnis. Dažnai užkandžiaujant bakterijos jo nuolat gauna, todėl geriau iškart suvalgyti visą šokoladą, o ne mėgautis po truputį ilgą laiką.
  • Bakterijos – vaikai gimsta sterilia burna, be ėduonį sukeliančių bakterijų. Jomis užkrečia turintys dantenų ligų ar „skylučių“ bučiuodami, aplaižant mažylio čiulptuką, naudojant tuos pačius maisto įrankius (pvz paragavus ar karšta košė).

„Todėl svarbu prieš išdygstant dantims, visai šeimai – tėvams, broliams/sesėms, seneliams, apsilankyti pas odontologą“, – pataria odontologė. Jei jie nebeturės bakterinių dantenų ligų ar „skylučių“, sumažės tikimybė užkrėsti kūdikį kariesą sukeliančiomis bakterijomis.

Dantims kenkia ir vaistai

Birutė taip pat primena, kad jei net ir pirmieji dantys neišvalomi, lieka maisto likučių, apnašo, gali vystytis buteliuko kariesas, net jei vaikas buteliuko negauna.

„Pirmuosius dantis galima valyti sudrėkintu merliuku arba iš karto naudoti vaikišką šepetėlį. O išdygus kruminiams pieniniams dantims jau būtina valyti šepetėliu“, – rekomenduoja medikė.

Labai svarbu įsitikinti, kad vaikas eina miegoti švariais dantukais.

„Jei naktį maitinate mamos pienu, nieko papildomo daryti nereikia, jei tik vaikas eina miegoti išvalytais dantimis, nes mamos pienas negadina dantų.

Jei naktį vaikas geria mišinuką – atsigėrus būtina valyti dantis šepetėliu ar bent apvalyti drėgnu merliuku“, – teigia B.Šlekienė.

Ji taip pat akcentuoja, kad daugelis vaikų vaistų yra su cukrumi, tad jei jų duodate naktį, po to taip pat reikėtų išvalyti dantis ar bent apvalyti drėgnu merliuku.

Patarimai, kaip išlaikyti vaikų dantukus sveikais:

  • Neduokite naktį saldintų arbatų ar sulčių, vietoj to galima duoti vandens;
  • Saldumynus, sultis, džiovintus vaisius, kukurūzus pataupykite progoms;
  • Prisiminkite, kad dantims svarbiau ne suvartojamo cukraus kiekis, bet dažnis;
  • Pavalgius duokite atsigerti vandens, taip šiek tiek nuplaunami maisto likučiai, greičiau atsistato burnos pH;
  • Neduokite gazuotų gėrimų;
  • Fluoras – geriausia priemonė prieš kariesą. Pasitarkite su gydytoju, kiek fluoro turėtų būti dantų pastoje, priklausomai nuo vaiko dantų būklės, valymo kokybės, mitybos įpročių. Standartiškai iki 3 metų rekomenduojama 500ppm fluoro pastos sudėtyje;
  • Iki 7-8metų dantis turi valyti tėvai. Reikia mokinti, kaip teisingai valyti, bet po to tėvai turi išvalyti, nes maži vaikai nesugeba kokybiškai to atlikti;
  • Reguliariai lankykitės pas odontologą net jei dantys sveiki. Taip vaikas pripras prie aplinkos, o prireikus procedūros nebijos;

Daugiau odontologės Birutės patarimų rasite: https://www.instagram.com/dantu_gydytoja/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.