Patarimai, kaip išvalyti konkrečias dėmes iš vaikų drabužių

Pirmieji metai yra ypatingi vaiko gyvenime, per kuriuos jis sparčiausiai stengiasi pažinti pasaulį. Tai ne tik pirma šypsena ar pirmas žingsnis, bet ir pirmas kąsnis, pirmos rankytėmis pasemtos žemės iš mamos gėlių vazono ir pirmos dėmės drabužiuose. Dalijamės patarimais, kaip jas išplauti be agresyvių baliklių ar dėmių valiklių, kurie kenkia ne tik audiniams, bet ir jautriai vaikučių odai.

Mažų vaikų tėvai su dėmėmis kovojo kasdien.<br>123rf nuotr.
Mažų vaikų tėvai su dėmėmis kovojo kasdien.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2021, 8:00 AM, atnaujinta Aug 13, 2021, 1:23 PM

Pirma ir svarbiausia taisyklė, dėmes reikia stengtis išvalyti ar bent jau praskalauti kuo greičiau – išdžiuvusias vėliau jas sunku išvalyti.

Maisto tyrelė

Maisto tyrelės dėmės gali priminti vaivorykštę, bet baimintis nereikia – jas pakankamai greitai galima išvalyti, jei atliksite šiuos žingsnius: pamirkykite drabužį šaltame vandenyje kelias valandas ar per naktį, vėliau užpilkite ant dėmių „Lovela“ skysto skalbiklio ir švelniai patrinkite tarp pirštų, skalbkite įprastai, kaip nurodyta drabužio instrukcijoje.

Pieno mišinukas

Dar viena dažna dėmė, paliekanti ne ryškų, bet tikrai pastebimą gelsvą pėdsaką – pieno mišinukų dėmės. Jei jas pastebėjus negalite iškart praskalauti šaltu vandeniu, bent jau pavalykite drėgna šluoste. Vėliau, elkitės, kaip ir su maisto tyrelės dėme – pamirkykite, užpilkite skalbiklio ir skalbkite įprastai.

Riebių dėmių šalinimas

Tai ne tik sviestas ar riebesnis kūdikių maistas, bet ir vazelinas ar kiti mažyliams skirti riebūs kremai. Pirmiausia, atsiradus dėmei reikėtų pabandyti ištraukti iš jos visus riebalus užbarsčius krakmolo arba talko miltelių. Po 15-20 minučių juos nuvalykite ir tiesiai ant jos užpilkite šiek tiek kūdikių odai tinkamo skalbiklio, skalbkite įprastai.

Vaisių ir daržovių dėmės

Uogienės, vaisiai, daržovės, uogos ir jų sultys tikrai dažnai palieka pėdsakus ant vaikų drabužių. Pirmiausia ant dėmės rekomenduojama užpilti tirpalo, kurį sudaro viena dalis acto ir dvi dalys vandens. Palaikykite 10 minučių ir praskalaukite. Nelaukite kol išdžius – užpilkite skysto skalbiklio „Lovela“ ir skalbkite įprastai.

Kiaušinis

Kiaušinio dėmes reikia valyti kuo greičiau, nes baltymai ilgainiui virsta netirpiais junginiais. Šviežias kiaušinio dėmes pakaks nedelsiant nuplauti šaltu vandeniu, senesnes iš kai kurių audinių galima bandyti pašalinti spiritiniais gaminiais.

Išmatos

Pirmaisiais mėnesiais ties klynu susegamų drabužėlių kraštai dažnai išsipurvina mažylio išmatomis. Svarbiausia, prieš kažką darant, stipria srove pašalinti kuo įmanoma daugiau išmatų likučių. Vėliau, užpylę skalbiklio patrinkite tarp delnų ir skalbkite kuo įmanoma aukštesnėje temperatūroje, kuri leidžiama tam audiniui. Džiovinkite ant saulės, nes ji natūraliai balina audinius.

Raudonos vaisių ar daržovių sultys

Visas spalvotų skysčių dėmes verta pabandyti pirmiausia „ištraukti“ su druska – užbarstykite jos ant dėmės ir patrinkite, kad susigertų sultys į sausą druską. Nupurtykite ją ir vėl kartokite. Vėliau dėmę skalbkite įprastai.

Šlapimas

Lygiai taip pat galima elgtis ir su sulčių dėmėmis, kurias svarbiausia, gerai nusausinti, o tam puikiai tinka druska, krakmolas ar talkas. Vėliau drabužius skalbti įprastai.

Žemės

Vienintelės dėmės, kurias verta palikti išdžiūti yra purvo – jis vėliau patrynus šepetėliu labai paprastai nutrupės. Jei liko, prieš skalbiant užpilkite šiek tiek skalbiklio ir skalbkite įprastai.

Kraujo dėmės

Šios dėmės dažnesnės paaugusiems vaikams, kurie lakstydami nusibrozdina kelius ar rankas. Svarbiausia taisyklė, visus krauju aptaškytus audinius skalbti po itin šaltu vandeniu, nes karštas skatina kraują virsti krešuliais. Rimtesnėms dėmėms verta drabužį pamerkti į šalto vandens, pripildyto ledukais ir pora šaukštų druskos vandenį.

Šviežia žolė

Žolių dėmes bandykite šalinti 70 proc. alkoholiu. Tada drabužį išskalaukite šaltu vandeniu ir kruopščiai išskalbkite.

Vėmimo dėmės

Pirmiausia, gerai išpurtykite drabužį nuo likučių gabaliukų, o tada pamerkite į vandenį su sodos milteliais. Palaikykite valandėlę, vėliau užpilkite skalbiklio ir skalbkite įprastai.

Dėmių valymo užbaigimas

Po bet kurios dėmių valymo procedūros, drabužius reikia skalbti skalbimo mašinoje. Prisiminkite, kad vaikų oda yra jautri, todėl būtina atidžiai pasirinkti skalbiklį. „Lovela“ skalbimo priemonės yra hipoalerginės, patikrintos dermatologiškai ir kliniškai. Jose nenaudojami optiniai spalvų paryškintojai, enzimai, stiprūs kvapikliai, kurie gali sudirginti jautrią vaikų odą. Jos puikiai tinka jau pirmiesiems kūdikių drabužėliams, vystyklams, patalynei ir visos šeimos drabužiams skalbti.

Daugiau informacijos: www.lovela.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.