Ypatingų poreikių turintys vaikai garsina Lietuvą visame pasaulyje: darbus eksponavo net Japonijoje

Daugiau kaip 20 metų ypatingų vaikų ugdymo srityje dirbančio Valdo Kančausko vadovaujami jaunieji menininkai savo darbais toliau garsina Lietuvą visame pasaulyje. Rugsėjo 3–20 dienomis jie dalyvavo Japonijoje vykusiose Lietuvos dienose bei lietuviškų produktų mugėje, kur eksponavo 35 vektorinės tapybos kūrinius.

 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
 Paroda Japonijoje.
Daugiau nuotraukų (8)

Liucija Ališauskaitė

Sep 22, 2021, 12:45 PM, atnaujinta Sep 22, 2021, 6:22 PM

Parodoje dalyvavo V.Kančausko vedamas vektorinės tapybos ir kūrybiškumo ugdymo veiklas lankantys vaikai iš Kelmės specialiosios ir Vilniaus „Šilo“ mokyklos, Kelmės „Aukuro“ pagrindinės mokyklos, Radviliškio rajono „Baisogalos“ gimnazijos ir Kelmės „Kražantės“ progimnazijos.

V.Kančauskas džiaugėsi, kad Lietuvos ir Japonijos mainų centro (JLEC) direktorius Kenjiro Tamaki pastebėjo jo įkurtos ne pelno siekiančios organizacijos „Angelų sodai“ veiklą bei suteikė galimybę eksponuoti jaunųjų menininkų darbus.

„Pamatęs mūsų veiklą ir įvertinęs pasiekimų lygį, jis nusprendė, kad mūsų kūrinius verta parodyti Japonijos žmonėms“, – pasakojo specialusis pedagogas.

Išskirtinė galimybė

Jo teigimu, galimybė, eksponuoti darbus tokioje parodoje tarp kitų visame pasaulyje išskirtinių lietuviškų produktų, yra didelis įvertinimas.

„Šioje mugėje atsiveria gražios galimybės ypatingų poreikių mokinių ir pagrindinio ugdymo mokyklų mokinių integruotiems projektams bendradarbiauti su Japonijos neįgaliuosius vienijančiomis kultūros organizacijomis, kolegijomis, ugdymo įstaigomis bei meno atstovais“, – teigė jis.

V.Kančauskas neslėpė džiaugsmo sulaukęs daug teigiamų atsiliepimų apie jo vadovaujamų menininkų darbus. Viena iš Kumamoto mieste, Japonijoje, esančių organizacijų, užsiimančių panašia veikla, netgi išreiškė susidomėjimą bendradarbiauti su VšĮ „Angelų sodai“.

Kūrinius perkels ant drabužių ir aksesuarų

Visuomenininkas pasakojo, kad greitu metu planuojama ypatingų poreikių vaikų vektorinės tapybos darbus perkelti ant lininių bei medvilninių suknelių ir kitų rūbų ar aksesuarų. Šiuo metu ieškomi dizaineriai, rinkodaros, reklamos, logistikos, gamybos specialistai ir verslo atstovai, kurie socialiai prisidėtų prie šio V.Kančausko kuruojamo projekto.

Tokius gaminius tikimasi pardavinėti ne tik Lietuvoje bet ir visame pasaulyje. Apie galimybę tai padaryti užmezgus kontaktus su Japonijos verslu, V.Kančauskas sakė kalbėjęs ir su JLEC direktoriumi K. Tamaki.

„Su K. Tamaki kalbėjome apie tai, kad galėtume kartu gaminti kokį nors produktą – galbūt perkelti mūsų darbus ant puodelių ar drabužių. Japonijoje vykusioje produktų mugėje dalyvavo ir verslo atstovai. Jie specialiai atvyko pažiūrėti mūsų darbų, tad dabar laukiame jų atsakymo“, – teigė jis.

Nesutrukdė ir pandemija

Specialusis pedagogas džiaugėsi, kad jaunųjų kūrėjų nesustabdė ir pasaulinė pandemija – šiais metais jie pristatė antrą vektorinės tapybos parodą. Jaunųjų menininkų darbai puošia Lietuvos vienuolynus, bažnyčias, vėžiu sergančius žmones globojančių bendruomenių namus. V.Kančauskas džiaugėsi, kad pandemijos metu nenutrūko ir užsimezgę ryšiai su kolegomis Portugalijoje bei gimsta nauji tarptautiniai projektai su Kanada, Izraeliu, Ekvadoru.

Jo vadovaujamų ypatingų poreikių turinčių menininkų darbai jau buvo eksponuoti trijose Jungtinėse Amerikos Valstijose vykusiose parodose bei Pietų Korėjoje. Kūriniai kabo ir meno kolekcininkų ekspozicijose. Du kūriniai padovanoti LR Prezidentei, D. Grybauskaitei, vienas – JAV ambasadoriui Lietuvoje Robertui Gilchristui. Viename parodos atidaryme, vykusiame JAV ambasadoje 2019 metais, dalyvavo ir LR Prezidentas Valdas Adamkus. Laimės aitvarai su vaikų tapybos darbais skraidė Kelmėje, Vilniuje, Palangoje, Latvijoje, Jungtinėje Karalystėje.

„Kelmiškės mergaitės Rositos Grigaitės grafiškas tapybos darbas kabo prabangių ISTO interjero namų ekspozicijoje, kurie šalyje atstovauja aukščiausios, išskirtinės prabangos ir kokybės prekinius ženklus. Savo ekspozicijas jame turi visame pasaulyje žinomi bei pripažinti architektai, interjero ir baldų dizaineriai.

Taip pat į dangų neužilgo kils ir naujas, unikalus Laimės aitvaras iš „Angelų sodų“. Jis tapytas kartu su žinoma dailininke Mykole Ganusauskaite ir kūrėja Ana Raketyte“, – savo auklėtinių pasiekimus vardijo V. Kančauskas.

Siekia atskleisti ypatingų poreikių vaikų gebėjimus

Anot pašnekovo, didžiausias jo siekis yra, kad bent dalis mokinių rastų darbo vietas, integruotųsi į socialinį gyvenimą, pasinaudodami savo įgytais išskirtiniais kūrybiniais įgūdžais. Specialaus pedagogo teigimu, šiems vaikams, kaip ir kiekvienam visuomenės nariui, svarbu jausti, kad jie yra matomi bei vertinami.

„Tai svarbi žinutė visiems vaikams su specialiaisiais poreikiais. Palaikydami bei pripažindami šių vaikų kūrybingumą, savęs išraišką pasaulyje, galime įkvėpti dar daugiau ypatingų asmenybių atsiskleisti ir autentiškais būdais prisidėti prie bendro pasaulio gerbūvio kūrimo“, – teigė V.Kančauskas.

Integracinės socialinės iniciatyvos „Laimės aitvaras“ sumanytojas ir kuratorius – visuomenininkas, Vektorinio piešimo ir kūrybiškumo ugdymo veiklų vadovas, nepelno siekiančios įmonės „Angelų sodai“ steigėjas, nacionalinio projekto „Mokytojai Lietuvai“ laureatas, Šalies projekto „Herojai tarp mūsų“ skirto pagerbti išskirtinius mokytojus vienas iš nugalėtojų, LRT Metų apdovanojimų, nominacijos „Metų dialogas“ laureatas, fotografas, visą savo gyvenimą skyręs darbui su ypatingais vaikais V.Kančauskas. Jau ketvirtus metus mokytojas ir visuomenininkas V. Kančauskas nominuojamas „Inovatyviausio Lietuvos mokytojo“ nacionaliniame konkurse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.