Metas pasitikrinti vaikų vaistinėlę: 5 priemonės pirmiesiems simptomams malšinti

Permainingi rudens orai – pats palankiausias klimatas plisti virusams ir bakterijoms, tad karščiavimas, kosulys ar sloga mažuosius gali užklupti bet kada. Pastebėjus pirmuosius peršalimo simptomus, būtina reaguoti greitai, todėl namuose svarbu turėti kelias pagrindines priemones, kurios padės sustabdyti ligą ir vaikui pasijusti geriau. Vaistininkė kviečia pasitikrinti, ar vaikų vaistinėlėje turite viską, kas būtiniausia?

Pastebėjus pirmuosius peršalimo simptomus, būtina reaguoti greitai, todėl namuose svarbu turėti kelias pagrindines priemones, kurios padės sustabdyti ligą ir vaikui pasijusti geriau.<br>123rf nuotr.
Pastebėjus pirmuosius peršalimo simptomus, būtina reaguoti greitai, todėl namuose svarbu turėti kelias pagrindines priemones, kurios padės sustabdyti ligą ir vaikui pasijusti geriau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 5:05 PM, atnaujinta Dec 7, 2021, 4:03 PM

1. Termometras kūno temperatūrai matuoti

Namų vaistinėlės atsargomis, ypač turint vaikų ir prasidėjus šaltajam sezonui, reikėtų pasirūpinti iš anksto – papildyti ją būtiniausiomis priemonėmis, patikrinti vaistų galiojimo laiką. Tokiu būdu, vos tik pasijutus prastai, bus galimybė reaguoti greitai, nereiks staiga pulti į vaistinę. „Eurovaistinė internete“ vaistininkė Vilija Navikienė, konsultuojanti internetu, sako, jog viena tokių priemonių, kuri išties turėtų būti kiekvienuose namuose – termometras kūno temperatūrai nustatyti.

„Galima rinktis saugų bekontaktį termometrą. Juo greitai pamatuosite kūno temperatūrą net ir naktį, be reikalo nežadindami karščiuojančio vaiko. Priklausomai nuo termometro modelio, matuoti galima kaktos srityje, ties smilkiniu arba ausies landoje, išlaikant 5-10 cm atstumą nuo kūno. Tai vietos, kurios tiksliausiai parodo kūno temperatūrą matuojant be kontakto su oda. Tokio termometro tikslumas siekia 0,2 laipsnio“, – tėvų dėmesį atkreipia vaistininkė.

2. Vaistai skausmui ir temperatūrai mažinti

Tam, kad vaikui sukarščiavus nereikėtų bėgti į vaistinę, namie vaistininkė rekomenduoja turėti ir temperatūrą mažinančių vaistų. Nuo temperatūros ir skausmo galima rinktis vaistus su veikliosiomis medžiagomis ibuprofenu bei paracetamoliu.

„Abu vaistai mažina skausmą, kūno temperatūrą ir veikia priešuždegimiškai. Ibuprofenas skausmą malšina kiek stipriau, tuo tarpu paracetamolis gali efektyviau sumažinti aukštą temperatūrą. Vaistai vaikams gali būti kapsulių, miltelių, žvakučių ar suspensijos formos ir parenkami pagal amžių. Paaugusiems vaikams nuo temperatūros galima duoti suspensiją su skoniu, kramtomąsias minkštas kapsules ar miltelius. Patiems mažiausiems įprasta ir patogiausia temperatūrą mažinti žvakutėmis – jų nereikia vartoti per burną, tad nedirginamas skrandukas ir mažesnė perdozavimo tikimybė“, – skirtumus paaiškina vaistininkė.

3. Pirmiesiems peršalimo simptomams

Pasireiškus peršalimui, svarbu namie turėti priemonių, kurios neleistų ligai įsismarkauti, palengvintų simptomus. Tokia „greitoji pagalba“, anot vaistininkės, gali būti arbatos ar milteliai su augaliniais ekstraktais karšto gėrimo ruošimui, homeopatiniai preparatai.

„Erškėtis, vitaminas C ir šeivamedis mobilizuoja imunitetą kovai su ligų sukėlėjais, o gyslotis, ramunėlė ir islandinė kerpena stos į pagalbą gerklei. Vaikui pajutus peršalimo simptomus, galima išbandyti ir augalinius vaistinius preparatus krūtinės, nugaros ir pėdų įtrynimui, garų inhaliaciją specialiai tam skirtais preparatais. Tačiau dėl inhaliacijų reikėtų visada pasitarti su gydytoju“, – ragina specialistė.

4. Nuo slogos, gerklės skausmo ir kosulio

Pradėjus varvėti nosytei, purškalai ar lašiukai augaliniu pagrindu nuo slogos – pirmoji pagalba. Vieni jų gali sumažinti nosies gleivinės paburkimą ir uždegimą, taip palengvindami kvėpavimą per nosį. Kiti – suskystinti „tirštas“ gleives užkirsdami kelią sinusito atsiradimui.

Vis tik negalima šiais vaistais piktnaudžiauti ir vartojami jie turėtų būti ne ilgiau kaip 5 dienas. Jei vaikui sunku išpūsti nosį, nors akivaizdžiai sekreto joje yra, vaistininkė rekomenduoja pasikliauti natūraliu jūros druskos vandeniu – tai geras pasirinkimas, kai reikia išplauti nosį.

Gerklės skausmui ar perštėjimui nuraminti galima naudoti burnos gleivinės purškalus. Pasak vaistininkės, renkantis vaistus nuo kosulio, pirmiausia reikia atpažinti koks jis – sausas, šlapias ar dirginantis gerklę. „Namuose pravartu turėti universalios paskirties vaistinį preparatą, kuris palengvintų bet kokios rūšies kosulį. Tai galėtų būti augalinės sudėties – homeopatinis preparatas. Jei per 5-7 dienas gerklės skausmas ir kosulys nepraeina arba stiprėja – būtina gydytojo konsultacija“, – pabrėžia V. Navikienė.

5. Peršalimo prevencijai ir imunitetui

Visus metus, o ypač šaltuoju periodu, vaistininkė rekomenduoja vaikų imunitetą stiprinti vitaminu D bei žuvų taukais. Jei vitaminas D ir žuvų taukai vartojami kartu, būtina atlikti kraujo tyrimus ir su gydytoju pasitarti dėl dozavimo. Suvartojus 8 sav. kursą, reikėtų padaryti 4 sav. pertrauką.

„Galima rinktis mažylių pamėgtus skystus, guminukų formos žuvų taukus, o vitaminą D dozuoti lašiukais. Vaikams galima virti ir imunitetą stiprinančias arbatas su vitaminu C bei erškėtuogėmis. Kvėpavimo takų ligų prevencijai namuose galima turėti eterinių aliejų mišinius garinimui difuzoriuje, aromatinėms vonioms“, – kaip stiprinti imunitetą pataria farmacininkė.

Turėdami savo namuose visas šias priemones galėsite reaguoti laiku ir stengtis sustabdyti ligą natūraliomis, homeopatinėmis priemonėmis, o jau tik prireikus ir vaistais. Vaistininkė primena – prieš vartojant bet kokius vaistus būtina įdėmiai perskaityti informacinius lapelius, naudoti juos kaip nurodyta ir neviršyti numatytų dozių. Taip pat rekomenduojama prieš duodant vaistų vaikams, o ypač patiems mažiausiems, pirmiausia pasitarti su gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.