Ruduo įpusėjo, bet ašaros dėl darželio nesibaigė? Pedagogė pataria, ką daryti

„Sveiki, jau spalis, tačiau mergaitė vis dar verkia atsisveikindama, niekaip nepaliedžia lengvai ir reikia auklėtojai perduoti į rankas rėkiančią. Ar tai normalu? Kas vyksta ir kodėl mums taip sunku? Stebiu kitas šeimas, jos atsisveikina lengvai, na mums visiškai tragedija. Padėkite“, – lrytas.lt rubrikos „Tėvams“ prašo Vilma. Į klausimus, kaip įveikti užtrukusios adaptacijos sunkumus atsako „Family Lab Academy“ Mini darželio mokytoja, pedagogė Lina Dumbliauskienė.

Atsisveikinimas su vaiku turi būti trumpas ir aiškus tam, kad vaikas lengviau išgyventų atsisveikinimo momentą.<br>„Pexels“ nuotr.
Atsisveikinimas su vaiku turi būti trumpas ir aiškus tam, kad vaikas lengviau išgyventų atsisveikinimo momentą.<br>„Pexels“ nuotr.
Pedagogė Lina Dumbliauskienė. primena, kad vaiko adaptacija prie darželio vidutiniškai trunka 2 –3 mėnesius, tačiau gali trukti ir pusę metų.<br>„Family Lab Academy“ nuotr.
Pedagogė Lina Dumbliauskienė. primena, kad vaiko adaptacija prie darželio vidutiniškai trunka 2 –3 mėnesius, tačiau gali trukti ir pusę metų.<br>„Family Lab Academy“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2021, 8:20 AM

Kiek laiko trunka adaptacija?

„Adaptacija – tai vaiko ir visos šeimos prisitaikymas prie pasikeitusio gyvenimo ritmo. Adaptacija vidutiniškai trunka 2 –3 mėnesius, tačiau gali trukti ir pusę metų. 

Kodėl taip yra? Kiekvieno vaiko asmeniniai bruožai lemia adaptacijos trukmę. Kai vaikas auga nuolat besikeičiančioje aplinkoje, yra buvęs vienas su seneliais, kitais artimaisiais ar aukle, tai rodo, kad vaikas turi pabuvimo be tėvelių patirties.

Patirtis padeda vaikui orientuotis aplinkoje, pasitikėti kitais suaugusiaisiais ir drąsiau jaustis bet kur, kur tenka būti patiems. Tad ir adaptacija, tikėtina, yra daug lengvesnė. Jei šios patirties vaiko gyvenime nėra, tuomet reikia priimti ilgesnį vaiko kelią į darželį, su ašaromis, kurios gali tęstis ilgiau nei mes norėtume. Tačiau šiuo laikotarpiu svarbiausia ramybė ir ritmo formavimas, niekur neskubėjimas.

Kodėl vaikai verkia pamatę darželį arba pamatę tėvus?

Atsisveikinimas su vaiku turi būti trumpas ir aiškus tam, kad vaikas lengviau išgyventų atsisveikinimo momentą. Vaikai natūraliai neturi norėti atsisveikinti su tėvais, ypač, kai ši patirtis yra visai šviežia. Būtent dėl to vaikai pamatę darželį arba grupės duris pradeda verkti.

Vaikai negeba matyti tolimesnės perspektyvos, ką jie veiks, ką žais su bendraamžiais. Vaikai pamatę duris supranta ir įsivaizduoja tik patį momentą, kai tenka atsisveikinti su brangiausiais žmonėmis. Kai atsisveikiname be ilgų apkabinimų, sutrumpiname sunkiausią momentą ir vaikas greitai nurimsta.

Pamatę tėvus vaikai taip pat dažnai susigraudina ir apsiverkia, nors iki to laiko kuo ramiausiai žaidė su bendraamžiais. Taip yra dėl to, kad vaikai sukaupia jausmų bagažą ir atlaisvina visas emocijas būtent prie tėvelių, saugiausio vaiko gyvenimo garanto.

Tad jei vaikas pamatęs jus verkia, apkabinkite ir leiskite vaikui išjausti koks jis pabuvo didelis pats ir priimkite tai, kaip pačius gražiausius žodžius, kol vaikas dar nekalba.

Kaip žinoti, kad adaptacijos metu elgiamės taip kad būtume savo vaikui naudingi?

Štai keli klausimai Į kuriuos turime atsakyti sau, kai galvojame ar tikrai padarėme viską, kad adaptacija vaikui būtų lengvesnė.

1. Kiek vaikas pasiruošęs atkeliavo į darželį?

Vaiko gyvenimiškos patirties turėjimas palengvina vaiko būseną, kai situacija nutinka nebe pirmą kartą. Jei vaikui buvimui ne su tėvais patirtis – pirmoji, išėjus į ugdymo įstaigą reikia suprasti, kad prie naujų dalykų pratinamasi pamažu. Tokiu atveju į darželį atkeliaukite trumpam, būkite teigiamai nusiteikę ir neturėkite per didelių lūkesčių.

Jei darželis pirmoji socializacijos vieta vaikui, būkite kantrūs ir kelias savaites palikite vaiką su mokytojomis tik pusvalandį ar valandą, kad vaikas pavargęs galėtų nurimti tėvelių glėbyje. Visada stebėkite savo vaiką ir reaguokite pagal vaiko savijautą, pavargus – keliaukite namo pailsėti ir sugrįžkite kitą dieną.

2. Kiek laiko per dieną vaikas praleidžia darželyje?

Kai vaikas pradeda lankyti darželį, tėveliai pagaliau pradeda skirti laiko sau. Labai svarbu nepamiršti, kad vaiko išbuvimo darželyje laiką reikia ilginti nuosekliai ir pamažu. Jei antros savaitės pradžioje savo nuožiūra sugalvosite palikti vaiką pusei dienos, vietoje valandos arba vietoje pusdienio – visai dienai, vaikui natūraliai gali kilti nepasitenkinimas, išgąstis ir stiprus nuovargis, nes tam pats vaikas dar nebuvo pasiruošęs.

Visada tarkitės su mokytoja ar jau galima ilginti laiką, protingai vis pridedant po valandą, kad vaikas spėtų prisitaikyti prie buvimo darželyje, drąstiški veiksmai adaptacijai padeda retai.

3. Kaip lanksčiai pritaikėme vaiko ritmą prie darželio?

Vaiko savijauta darželyje priklauso ir nuo laiko, kurį vaikas praleidžia darželyje. Jei vaikas labai anksti keliasi ir greitai pavargsta – sumažinkite laiko buvimą darželyje, pasiimkite pavalgius pietus ar net iki jų.

Vaikas, kuris keliasi 06 val., jau apie 11 val. būna dažniausiai pavargęs ir nori miego, tad sulaukti pietų darželyje jam per sunku, o nuovargį nugalėti sunku. Anksčiau vaiką pasiimkite tol, kol susivienodina vaiko ir darželio gyvenimo ritmas, kai vaikas gebės išlaukti pietų valgymo meto. Taip pat į ankstų kėlimąsi atkreipkite dėmesį, kai gausite grįžtamąjį ryšį iš mokytojų, jog vaikas buvo labai irzlus artėjant pietų metui.

4. Kiek kokybiško laiko skiriame vaikui po darželio?

Po darželio, vaikas būna išsikrovęs, pripildęs save naujais įspūdžiais bendraujant su bendraamžiais, tačiau vienas rezervuaras tuštėja. Vaikui pradėjus lankyti darželį, stipriai sumažėja laikas kartu su tėveliais ir vaikas bando tą dėmęsį susigrąžinti kitais, dažniausiai neigiamais, būdais.

Jei laiką po darželio skiriame ekranams, animaciniams filmams, savo dėmesio vaikui tuo nekompensuojame. Taip pat vaikas net ir po darželio gali skirti daug neigiamo dėmesio jums, nes vaiko pasąmonėje yra baimė, kad jūs po truputėlį dingstate iš vaiko gyvenimo.

Tad laiką po darželio skirkite ryšio kūrimui. Kartu su vaiku gaminkite vakarienę, žaiskite vaikui patinkančius žaidimus, kad vaikas suprastų, jog net ir dieną leidžiant atskirai – jūs liekate šeima ir tėveliai niekur nedingsta.

Jei atrodo, kad padarėte šiuos namų darbus ir vaikas vis tiek verkia, tikėtina, kad vaiko liūdėjimo/pykimo laikas yra pakankamai ilgas. Šio proceso sutrumpinti nepavyks, jį reikia išlaukti ir į jį ramiai reaguoti. Kai vaikas pats sau jausis sąžiningai ilgai pykęs, nurims pats ir pradės leisti sau susidomėti esamomis veiklomis bei draugais. Pasibaigus pykimo laikui adaptacija pamažu lengvėja ir ėjimas į darželį tampa įprastu vaiko gyvenimo ritmu.“

Turite klausimų ankstyvojo ugdymo specialistams? Rašykite tevams@lrytas.lt!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.