Odontologė apie kūdikių čiulpukus: kokį pasirinkti ir kada atsisakyti

Čiulptukas, viena iš daug diskusijų tarp tėvų ir medikų keliančių temų. Duoti ar neduoti, kokį pasirinkti, kaip atpratinti ir ką apie tai mano medikai dalijasi odontologė Birutė Šlekienė.

Čiulptuko gydytojai rekomenduoja atsisakyti iki kol vaikui sukaks 48 mėnesiai.<br>123rf nuotr.
Čiulptuko gydytojai rekomenduoja atsisakyti iki kol vaikui sukaks 48 mėnesiai.<br>123rf nuotr.
„Kūdikio žandikaulio kaulai minkšti, todėl čiulptukas lengvai formuoja žandikaulį“, – paaiškina odontologė Birutė Šlekienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Kūdikio žandikaulio kaulai minkšti, todėl čiulptukas lengvai formuoja žandikaulį“, – paaiškina odontologė Birutė Šlekienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 7:56 AM

Pliusai ir minusai

Vieni tėvai mano, kad be čiulptuko neįmanoma išgyventi, o kiti net ir pačiais neramiausiais kūdikio momentais net nebando jo duoti. Socialiniuose tinkluose paskyrose nuomonę rašanti B.Šlekienė nusprendė išsklaidyti mitus bei pasidalinti teigiamomis ir neigiamomis čiulptuko pasekmėmis.

Čiulptuko privalumai:

  • Ramina, padeda užmigti, malšina dantenų perštėjimą dygstant dantims, mažina diskomfortą dėl slėgio skrendant lėktuvul
  • Neišnešiotiems kūdikiams padeda vystytis čiulpimo refleksui;
  • Padeda išvengti nykščio čiulpimo įpročio, kuris kenkia sąkandžiui labiau nei čiulptukas;
  • Mažina staigios kūdikių mirties sindromo riziką.

Čiulptuko minusai:

  • Gali sutrikdyti žindymą, todėl geriau atidėti čiulptuką, kol nusistovės pieno gamyba: „Tačiau tai daugiau galioja gėrimui iš buteliuko, nes iš čiulptuko vaikas pieno negauna, todėl nesusidaro refleksas, kad tai atstoja krūtį.“
  • Manoma, kad čiulptukas didina vidurinės ausies uždegimo riziką;
  • Įrodyta, kad naudojant per ilgai, gali sukelti sąkandžio problemas – siaurina žandikaulį, todėl dantys gali būti susigrūdę, kreivi, priekiniai dantys būti atsikišę, tarp jų gali likti tarpas: „Tiesa, ortodontiniai čiulptukai kelia ne tokią didelę riziką sąkandžiui.“

Svarbu laiku atsisakyti

Odontologė B.Šlekienė tiems, kurie nusprendė duoti vaikui šią nusiraminimo priemonę primygtinai rekomenduoja rinktis ortodontinį čiulptuką.

„Dabar madingi apvalūs čiulptukai kenkia žandikaulio vystymuisi. Jie nuspaudžia liežuvį žemyn, o ortodontiniai yra plokšti su apvaliu galiuku ir kaip ir žindant vaiką krūtimi, taip ir su jais liežuvis prisisiurbia prie gomurio, taip plėsdamas žandikaulį. Kūdikio žandikaulio kaulai minkšti, todėl čiulptukas lengvai formuoja žandikaulį. Net ir buteliuko žindukas turėtų būti ortodontinės formos“, – paaiškina ji.

Žinoma, medikė neslepia, kad yra vaikų, kurie gali naudoti paprastą čiulptuką ilgai ir jų sukandimas nesikeičia, bet tai priklauso nuo genetikos ir kitų veiksnių.

Dar vienas sunkus klausimas – kada atsisakyti čiulptuko?

„Tai padaryti reikia laiku. Nors daugiausia žalos stebima vaikui naudojant čiulptuką ilgiau nei 48 mėn., odontologai rekomenduoja čiulptuko nenaudoti jau nuo 12-24 mėnesių. Žinoma, geriau vaiko nepripratinti prie čiulptuko – vėliau nereikės vargti atpratinant“, – šypteli ji.

Daugiau B.Šlekienės patarimų rasite: instagram.com/dantu_gydytoja ir facebook.com/Gyd-odontologė-Birutė-Šlekienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.