Vaikus įtraukiantys inovatyvūs žaislai keičia žaidimo įpročius

Dar prieš keletą metų virtualios realybės užsiėmimai buvo išskirtinė pramoga, kuria buvo galima pasimėgauti specialiuose virtualios realybės kambariuose. Dabar galimybė pasinerti į virtualiąją realybę yra pasiekiama gana nesunkiai, net savo namuose. Šiandien VR akinių technologija yra prieinama praktiškai kiekvienam kompiuterio, žaidimų konsolės ir telefono su „Android“ arba „iOS“ operacine sistema savininkui.

Retas vaikas šiais laikais neturi bent vieno elektroninio žaidimų prietaiso, o sparti technologijų raida lemia, kad rinkoje nuolatos atsiranda vienas už kitą įmantresnių įrenginių.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Retas vaikas šiais laikais neturi bent vieno elektroninio žaidimų prietaiso, o sparti technologijų raida lemia, kad rinkoje nuolatos atsiranda vienas už kitą įmantresnių įrenginių.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
 Retas vaikas šiais laikais neturi bent vieno elektroninio žaidimų prietaiso, o sparti technologijų raida lemia, kad rinkoje nuolatos atsiranda vienas už kitą įmantresnių įrenginių.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
 Retas vaikas šiais laikais neturi bent vieno elektroninio žaidimų prietaiso, o sparti technologijų raida lemia, kad rinkoje nuolatos atsiranda vienas už kitą įmantresnių įrenginių.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-12-03 14:03, atnaujinta 2021-12-06 13:02

Domina unikalios ir interaktyvios patirtys

Kasdieniniame gyvenime išmaniųjų prietaisų atsiranda vis daugiau. Viena pagrindinių sričių – tai vaikams skirti žaidimai. Retas vaikas šiais laikais neturi bent vieno elektroninio žaidimų prietaiso, o sparti technologijų raida lemia, kad rinkoje nuolatos atsiranda vienas už kitą įmantresnių įrenginių.

Virtualios realybės pramogos populiarumo sulaukia dėl galimybės atsiriboti nuo realaus pasaulio – VR akiniai leidžia matyti ir reaguoti į kompiuterio ar kito įrenginio kuriamas simuliacijas. Galimybė laisvai judėti naudojant šį įrenginį gerokai praturtina virtualios realybės patirtį – išmanioji technologija, reaguodama į žmogaus judesius, keičia aplinką ir sukuria dar tikroviškesnius pojūčius.

Prekybos centro internete „Varlė.lt“ kompiuterinės technikos ekspertas Mindaugas Žylius pabrėžia, kad populiarumo vaikų ir jaunimo tarpe nepraranda ir žaidimų konsolės. Anot jo, šie prietaisai ir kartu naudojami išoriniai (periferiniai) konsolių priedai taip pat suteikia interaktyvias patirtis.

„Žaidimų konsolė, prijungta prie televizoriaus, monitoriaus ar projektoriaus, gali užtikrinti įtraukiančias virtualaus pasaulio pramogas. Didelės įstrižainės dėka pramogų patirtis būna tikroviškesnė ir teikia didesnį malonumą, todėl verta pagalvoti apie tai, kokiame ekrane bus žaidžiama. Vis tik, žaidimų konsoles galima prijungti tik prie UHD matricą turinčių televizorių ar monitorių“, – atskleidžia M. Žylius.

Visos žaidimų konsolės pasižymi pagrindiniu bendru požymiu – interaktyvumu, tačiau nemaža dalis jų savybių skiriasi. Viena jų – vaizdo ir grafikos kokybė. Dauguma naujausių konsolių užtikrina HDR vaizdo sklandumą ir suteikia galimybę ne tik žaisti žaidimus, bet ir žiūrėti filmus.

„Kitas svarbus konsolių požymis yra prieinamų žaidimų sąrašas – žaidėjai įrenginius neretai renkasi pagal tai, kokie žaidimai joms yra pritaikyti. Kai kurios konsolės papildomai leidžia pasirinkti konkrečios operacinės sistemos platformoje prieinamus žaidimus ar tiesiogiai transliuoti juos iš kompiuterio“, – pataria M. Žylius.

Keičiasi žaidimo įpročiai

Ekspertas pastebi, kad žaidimų konsolės pamažu atsikrato įprastų joms savybių. Pavyzdžiui, modeliai, pasižymintys mobilių ir stacionarių konsolių savybėmis, suteikia galimybę žaisti tiek sėdint, tiek judant.

„Kai kurie naujausi konsolių modeliai yra labai mobilūs ir suteikia transformacijos galimybes: su jais galima pradėti žaisti namuose ir mėgautis žaidimu dideliame televizoriaus ekrane, o vėliau pasiimti su savimi konsolę ir pratęsti žaidimo sesiją pakeliui į mokyklą, universitetą ar darbą“, – pasakoja M. Žylius.

Pastebima, kad kinta ir žaidėjų požiūris į patogumą bei aplinką, kurioje žaidžiama. Šiuo metu itin populiarėja žaidimų stalai, kurie pirmiausia yra skirti žaidimų mėgėjams bei profesionalams. Tačiau yra paklausūs ir kitų, daug laiko prie kompiuterio praleidžiančių žmonių tarpe – sėdimą darbą dirbančių asmenų, studentų ir mokinių rate.

Specializuoti modeliai pasižymi ergonomiškomis formomis, kuriomis siekiama, kad net po kelių valandų sėdėjimo prie tokio stalo žaidėjas ar kitas asmuo jaustųsi taip, tarsi prie kompiuterio atsisėdo tik prieš akimirką. Žaidimų stalai pasižymi inovatyviomis stalviršio funkcijomis ir dideliu patvarumu, kad galėtų atlaikyti net karščiausią žaidėjo temperamentą bei patikimai tarnautų ne vienerius metus.

Ilgos žaidimo valandos sėdint priešais kompiuterį turi neigiamą įtaką stuburui, tad žaidimų entuziastai neretai pasirūpina ir specialiomis žaidimų kėdėmis. Šio tipo kėdėse galima reguliuoti rankų atramą, atramos pakreipimo kampą, sėdynės aukštį. Galimybė reguliuoti kėdę pagal savo poreikius ne tik užtikrina taisyklingą žaidėjo kūno padėtį, bet ir komfortą bei mažesnį nuovargį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.