Metus elektra „Gelbėkit vaikus“ dienos centrams nieko nekainuos – išlaidas padengs kavos tirščiai

Penktadienį, Alytuje, organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centre, jį lankantys vaikai, darbuotojai ir svečiai rinkosi įžiebti Kalėdų eglės. Šventėms skirtų dekoracijų ir, svarbiausia, visų ateinančių metų Alytaus vaikų dienos centro elektros sąnaudos bus padengtos iš lėšų, sukauptų renkant kavos tirščius ir iš jų gaminant žaliąją energiją. Kavos tirščiai jau penktus metus renkami iš didžiųjų verslo ir prekybos centrų Vilniuje ir Kaune.

 Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centrą Alytuje lankantys vaikai, darbuotojai ir svečiai rinkosi įžiebti Kalėdų eglės.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
 Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centrą Alytuje lankantys vaikai, darbuotojai ir svečiai rinkosi įžiebti Kalėdų eglės.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centrą Alytuje lankantys vaikai, darbuotojai ir svečiai rinkosi įžiebti Kalėdų eglės.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centrą Alytuje lankantys vaikai, darbuotojai ir svečiai rinkosi įžiebti Kalėdų eglės.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
 Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centrą Alytuje lankantys vaikai, darbuotojai ir svečiai rinkosi įžiebti Kalėdų eglės.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
 Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centrą Alytuje lankantys vaikai, darbuotojai ir svečiai rinkosi įžiebti Kalėdų eglės.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 6, 2021, 12:44 PM

Vien per šiuos metus surinkta beveik 19 t tirščių, iš kurių pagaminta 9500 kW žaliosios energijos. Atitinkamą pinigų sumą projekto organizatoriai šiais metais nusprendė skirti organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centrų Alytuje ir Utenoje visų metų elektros sąnaudoms padengti.

Kalėdų eglutės – visiems vaikų dienos centrams

„Vaikai mokosi iš realių, praktinių pavyzdžių. Ši žaliosios energijos iš kavos tirščių iniciatyva parodo, jog tvarumas, apie kurį jie labai dažnai girdi tiek mokyklose, tiek žiniasklaidoje, nėra kažkas tolimo, nesuprantamo ar tik svarbių žmonių garsūs posakiai apie būtinybę saugoti planetą, stengtis stabdyti klimato kaitą. Jie realiai pamato, kad toks kasdienis dalykas, kaip kava, gali būti panaudota ne vieną kartą, kad kava, kaip ir kiti dalykai gyvenime, nėra vienpusiai, skirti tik vienam tikslui. Matydami ir girdėdami tokį pavyzdį, jie supranta, jog į viską gyvenime galima pasižiūrėti iš skirtingų perspektyvų, kūrybiškai“, – sako „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė.

Ši dienos centrams skirta šventinė dovana turi tiek išliekamąją, tiek labai praktinę vertę.

„Vaikų dienos centrai, artėjant šventėms, sulaukia daugiau nei įprastai norinčiųjų paremti – nemažai organizacijų, įmonių, fizinių asmenų skuba pasveikinti vaikus. Vis tik ne visi dienos centrai sulaukia vienodai dėmesio – jo žymiai mažiau tenka atokiau veikiantiems dienos centrams, nors visų absoliučiai centrų vadovai stengiasi ir ieško būdų nustebinti vaikus bent nedidelėmis Kalėdų dovanomis“, – sako R. Dičpetrienė.

Šiais metais žaliosios energijos projekto iniciatorė „Paulig“ šventine nuotaika pasirūpino visuose organizacijos „Gelbėkit vaikus“ kuruojamuose dienos centruose. Į 49-is visoje Lietuvoje veikiančius „Gelbėkit vaikus“ dienos centrus, kuriuos lanko apie 1000 vaikų, iškeliavo kompanijos nupirktos Kalėdų eglutės.

Sutaupytos lėšos – papildomai vaikų edukacijai ir laisvalaikiui

Vis tik didžiausias dienos centrų rūpestis – turiningas ir prasmingas vaikų laisvalaikis.

„Valstybės skiriamas finansavimas vos padengia būtiniausias išlaidas, tokias kaip komunalinės paslaugos, darbuotojų atlyginimai, kasdienis vaikų maitinimas. Visa papildomai gauta parama skiriama vaikų lavinimui ir laisvalaikiui – edukaciniams užsiėmimams, išvykoms, ekskursijoms, stovykloms, taip pat sotesniam, skanesniam maistui“, – sako „Gelbėkit vaikus“ vadovė.

Kavos tirščių projekto iniciatorei apmokėjus visų metų Alytaus, taip pat – Utenos dienos centrų elektros sąnaudas, sutaupytas lėšas dienos centrai skirs įvairiems vaikų laisvalaikio užsiėmimams.

„Dėl antrus metus besitęsiančios pandemijos iš verslo ir prekybos centrų, su kuriais bendradarbiaujame, surinkome mažiau kavos tirščių. Daug žmonių dirba iš namų, dėl įvairių apribojimų mažiau jų lankosi ir prekybos vietose. Vis tik per šiuos metus pavyko surinkti ir perdirbimui perduoti beveik 19 tonų kavos tirščių, iš kurių pagamintos elektros energijos visiems metams užtektų „Gelbėkit vaikus“ dienos centrams. Analogiška suma paremdami dienos centrus, išplečiame projektą ir į dar du Lietuvos miestus“, – sako „Paulig“ rinkodaros vadovas Valdas Šidla.

Ankstesniais metais iš kavos tirščių pagaminta elektra skirta pagrindinėms Vilniaus ir Kauno Kalėdų eglėms, taip pat – sostinės Šv. Mergelės Marijos bažnyčiai šventiniu laikotarpiu apšviesti bei Vilniaus šviesų festivaliui.

Vaikus kvies apsilankyti biodujų jėgainėse

Kavos tirščiai perdirbami projekto partnerio „Green Genius“ valdomose biodujų jėgainėse.

„Dienos centrai įvairiuose ir ypač mažuose šalies miestuose yra tos vietos, kur vaikai sulaukia dėmesio ir šilumos, kur plečiasi jų akiratis bei žinios. Būtent čia ir norime ne tik kalbėti apie tvarumą, bet ir realiai parodyti vaikams, dėl ko verta rūšiuoti ir kaip tvarumas gali teikti naudą. Būtent dėl to, žaliąją energiją ir šviesą sukuriančią iniciatyvą šiais metais išplečiame, lėšas nukreipiant į tas vietas, kurios yra tikras šviesulys ne tik vaikams, bet ir miestelių ar kaimelių bendruomenėms“, – sako atsinaujinančios energetikos įmonės komunikacijos ir marketingo vadovė Vaida Mocevičienė.

Pasak jos, susitikimo metu dauguma dienos centrą Alytuje lankančių vaikų pirmą kartą išgirdo, jog kava gali būti naudojama ne tik populiariam gėrimui, bet ir žaliajai energijai gaminti. Jau pavasarį „Gelbėkit vaikus“ dienos centrų Alytuje ir Utenoje vaikus „Green Genius“ pakvies apsilankyti vienoje iš įmonės valdomų biodujų jėgainių, kur jie iš galės arti pamatysi kavos tirščių pavertimo į elektros energiją procesus.

Iš viso per penkerius metus, kai vykdoma žaliosios energijos iniciatyva, surinkta 170 000 t kavos tirščių. Iš 1 tonos kavos tirščių, juos perdirbus, pagaminama apie 500 kWh elektros energijos. Tiek energijos užtenka patenkinti dviejų statistinių Lietuvos šeimų mėnesio elektros poreikius arba nuvažiuoti 2900 km BMWi3 elektromobiliu. Tuo tarpu viena tona tirščių susidaro išgėrus apie 100 tūkst. puodelių kavos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.